Selvitys: Taloyhtiöiden kulut nousseet edelleen – täällä se oli kaikkein suurinta

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna edelleen nousseet tuntuvasti. 

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksestä käy ilmi, että nousua on ollut kaikissa mitatuissa kustannuksissa paitsi sähkön energiahinnassa.

Vaikka sähkön energiahinta on halventunut, sähkön perusmaksut ja siirtohinnat ovat nousseet. Samoin esimerkiksi jätehuollon kustannukset ovat kasvaneet ja kaukolämpö on keskimäärin kallistunut huomattavasti kuluvana vuonna.

Indeksitalo-selvityksessä oli aiempien vuosien tavoin mukana 59 kaupunkia ja kuntaa, joista 53:ssa vertailtavat kiinteistökustannukset nousivat. 

Vertailun perusteella kaupunkeja, joissa kustannukset joko lievästi laskivat tai nousivat korkeintaan prosentin, oli vain kourallinen.

Suurin kustannusnousu, 17 prosenttia, oli tänä vuonna Vihdissä. Sähköenergian pois laskien nousua oli noin 19 prosenttia.

Helsingissä hintavaa, Kempeleessä halvempaa

Kuntakohtaisten kustannusten muutoksissa oli selvityksen mukaan taas suuria eroja, ja kuntien väliset kustannuserot halvimman ja kalleimman välillä ovat entisestään kasvaneet. 

Korkeimmat kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat tänä vuonna Helsingissä, Järvenpäässä ja Vihdissä. Edullisimpina erottuvat Kempele, Mustasaari, Kokkola ja Rauma.

– Kalleimmassa päässä Helsingissä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin menee 90-neliöisessä perheasunnossa jo noin 4 680 euroa vuodessa, kun taas Kempeleessä riittää noin 2 990 euroa, tiedotteessa lukee.

Nousseiden kustannusten vuoksi perheasunnossa asuvalle helsinkiläiselle kertyy edellisvuoteen verrattuna yli 400 euroa enemmän maksettavaa.

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 asti vakiomuotoisen tyyppitalon, eli niin sanotun indeksitalon, kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia suurimmissa kaupungeissa. Indeksitalo 2024 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana ja koordinoimana.

Vertailukaupungeissa asuu hieman yli neljä miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat