Seppo Räty kyseenalaistaa: Miten Pärmäkosken valmentaja voi toimia päävalmentajana?

43275576
Krista Pärmäkoski Pyeongchangin olympialaisissa, joista hän saavutti yhden hopean ja kaksi pronssia.Lehtikuva
Julkaistu 02.03.2018 21:08
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Urheilumaailman käänteitä tarkkaan seuraava keihäslegenda Seppo Räty hämmästelee Matti Haaviston tuoretta valintaa Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajaksi.

– Olympialaisten jälkeen on nyt menossa valmentajien vaihtoviikot.
Ensin Mika Kojonkoski ilmoitti lähtevänsä huippu-urheilun pomon paikalta, nyt hänen tilalleen haetaan uutta miestä tai naista. En tunne uusia hakijoita niin hyvin, että lähtisin ottamaan kantaa mihinkään suuntaan, Räty alustaa Facebookissa.

– Sen sijaan vähän ihmettelen sitä, että olympialaisissa menestystä niittäneen hiihdon päävalmentajaksi tulee kolmen mitalin tuoneen Krista Pärmäkosken valmentaja. Valinta ei sinänsä ole väärä, vaan menestyksen tuoman pohjan mukaan jopa perusteltu. Mutta samalla voi kysyä, voiko päävalmentaja toimia yhä myös yhden hiihtäjän henkilökohtaisena valmentajana. Minusta se on vähän kyseenalaista, legenda jatkaa.

Räty sanoo voivansa kuvitella, miltä muista naisista tuntuu, jos näyttää siltä, että "koko maajoukkueen valmentautumista suunnitellaan siltä pohjalta, mikä sopii parhaiten sen kärkihiihtäjälle".

– Yleisurheilussa, silloin kun keihäänheitossa oli monta menestyvää heittäjää, tällaiselle toiminnalle laitettiin tylysti toppi. Kun Into Turvanen aikanaan valittiin keihäänheiton päävalmentajaksi, vaativat heittäjät, ettei hän voi enää toimia yhden heittäjän henkilökohtaisena valmentajana. Into kuunteli heittäjiä ja päätti valmennussuhteen, Räty kirjoittaa.

Räty jatkaa vertauskohdilla yleisurheilun parista.

– Yleisurheilusta on myös viime vuosilta paljon esimerkkejä siitä, että kun päävalmentajaksi valittiin parhaan urheilijan valmentaja, meni koko homma metsään. Siinä kärsi se ykkösurheilija ja samalla kärsivät kaikki muutkin, kun päävalmentaja kuitenkin toimi oman urheilijansa etua tavoitellen, vaikka toisin vakuutti.

Räty muistuttaa, että Haavisto voi joutua kiperiin valintatilanteisiin, joissa osallisena on myös Pärmäkoski.

– Hiihdossa toimitaan pitkälti yhteisleirien kautta, kun sitä lunta pitää hakea sieltä missä sitä on. Mietitään tilannetta, jossa lunta on kahdella eri paikalla, toinen on maajoukkueen toiseksi parhaan hiihtäjän mielipaikka, toinen sen parhaan. Kummankohan leiripaikan päävalmentaja, jos on yhä parhaan henkilökohtaisen hiihtäjän henkilökohtainen valmentaja, valitsee?

Haavisto korvaa tämän kauden jälkeen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentajan tehtävässä Reijo Jylhän, joka on maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhän isä. Haavisto on toiminut Pärmäkosken henkilökohtaisena valmentajana vuodesta 2003 ja maajoukkueen huoltopäällikkönä vuodesta 2014. 


Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto