Suomen hiihtomaajoukkueen ratkaisusta kohistaan – näin liiton pomo kommentoi

Suomen hiihtoliiton taloudellinen ahdinko on varjostanut maastohiihtokautta. Nyt taloushuolet nousivat uudelleen otsikoihin, kun maajoukkueen kokoa piti karsia Kanadan ja Yhdysvaltojen maailmancupkilpailuihin.

Johanna Matintalo ei mahtunut ensin Kanadaan ja Yhdysvaltoihin matkaavaan joukkueeseen, ja hän oli asiasta jo etukäteen pahoillaan Ylen haastattelussa viime viikonloppuna.

Keskiviikkona tiedotettiin kuitenkin, että Krista Pärmäkoski jää joukkueesta sivuun ja näin ollen paikka Matintalolle avautuikin yllättäen.

Yhteensä Pohjois-Amerikan maailmancupeihin matkaa 11 suomalaishiihtäjää, mikä on esimerkiksi selvästi vähemmän kuin viime viikonloppuna. Sveitsin Gomsissa suomalaishiihtäjiä oli mukana 17 kappaletta.

Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen myöntää, että liiton taloustilanne on kimurantti.

Huippu-urheilu vie kaiken mikä ansaitaan ja jopa vähän enemmänkin. Tilanne on kokonaisuutena haasteellinen, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mukaan liiton pitää jatkuvasti tarkastella potentiaalisen menestymisen ja talouden välistä suhdetta.

Toiminta ja talous liittyvät koko ajan toisiinsa. Meidän täytyy ympäri vuoden katsoa sitä, mikä on toiminnallisesti ja tuloksenteollisesti järkevää, Hämäläinen kommentoi.

Keskustellaan aika paljon rajan ulkopuolelle jäävistä urheilijoista. Kuitenkin ne kovimmat pystyvät meillä onneksi valitsemaan, minne menevät.

Lausunnollaan kovimmista urheiljoista Hämäläinen viittaa esimerkiksi Iivo Niskaseen, joka jättää Pohjois-Amerikan kiertueen väliin.

Sairasteluista tällä kaudella kärsinyt Matintalo sen sijaan ei ole kuulunut kärkipäähän kauden suorituksillaan. Nyt hän pääsee mukaan, vaikka tälllä kaudella Matintalon  paras suoritus on perinteisen sprintin 15. sija. Vapaan hiihtotavan kilpailuja Matintalolla on plakkarissa vain kolme kappaletta, ja sijoitukset niistä ovat 40:s, 36:s ja 29:s.

Canmoressa ja Minneapolisissa hiihdetään vain kaksi kisaa perinteisellä hiihtotavalla, joka on selkeästi Matintalolle vahvempi hiihtotapa.

Isometsältä ymmärrystä

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ymmärtää sekä urheilijoiden ärtymystä että hiihtoliiton kannan.

Kun ajatellaan Gomsin maailmancupviikonloppua, on minun mielestäni Suomen joukkue jopa yllättävän iso. Ei ole kovin halpaa lystiä, ja ymmärrän nämä päätökset, Isometsä sanoo.

Isometsä nostaa esiin, että lisähiihtäjän mukana matkaan pitäisi lähettää myös lisää huoltojoukkoja.

– Kun ei ole ainoastaan se, että otetaan 1-2 hiihtäjää enemmän, vaan pitää myös viedä lisää huoltomiehiä ja kustannukset kasvavat isoiksi, Isometsä toteaa.

– Tässä nykytilanteessa kaikilla elämänaloilla on tiukkaa, ja valitettavasti talous sanelee. Ymmärrän urheilijoita, mutta ymmärrän hiihtoliittoa vielä paremmin.

Lue myös:

    Uusimmat