Serbian asevoimat on määrätty valmiustilaan ja serbialaisjoukkoja lähetetty Kosovon vastaiselle rajalle Pohjois-Kosovon mielenosoitusten vuoksi.
Kosovon poliisi otti perjantaina yhteen serbimielenosoittajien kanssa. Mielenosoittajat vastustivat Kosovon pääministeri Albin Kurtin tekemiä albaanipormestarien nimityksiä.
Kosovon poliisi kertoi aiemmin saattavansa vastavalittuja pormestareita paikallishallinnon rakennuksiin.
Edellisen kerran Serbian asevoimat kohotti valmiuttaan viime joulukuussa. Tuolloin entisen poliisin pidättämistä protestoineet serbit pystyttivät Kosovossa barrikadeja ja sulkivat muun muassa kaksi rajanylityspaikkaa Serbian ja Kosovon rajalla.
Zvecanissa viranomaisten ajoneuvo sytytettiin tuleen, useita loukkaantui
Perjantaina poliisin ja mielenosoittajien välillä oli yhteenottoja useilla paikkakunnilla Kosovon pohjoisosassa.
Zvecanin kaupungissa ainakin kymmenen ihmistä loukkaantui lievästi yhteenotoissa, joissa poliisin kerrottiin käyttäneen muun muassa kyynelkaasua. Poliisin mukaan viisi poliisia loukkaantui lievästi ja ainakin yksi viranomaisten käyttämä ajoneuvo sytytettiin tuleen.
Serbian valtiollinen uutiskanava RTS sanoi poliisin käyttäneen kyynelkaasua myös Zubin Potokissa ja Leposavicissa.
RTS:n mukaan paikalliset serbit alkoivat pystyttää tiesulkuja Leposavicissa.
Kosovon serbivähemmistö boikotoi kevään vaaleja, joiden myötä albaanit saivat paikallisvaltuustoja haltuunsa. Vaalien äänestysprosentti oli alle 3,5.
Pääministeri Kurti on viime viikosta lähtien nimittänyt albaanipormestareita serbialueille.
EU ja Yhdysvallat tuomitsevat
Sekä Yhdysvallat että EU ovat tuominneet Kosovon toimet tilanteen kärjistämiseksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Kosovon hallituksen toimien vaikuttavan Kosovon ja Yhdysvaltain kahdenvälisiin suhteisiin.
– Nämä toimet ovat nopeasti ja tarpeettomasti kiristäneet välejä ja horjuttaneet pyrkimyksiä Kosovon ja Serbian suhteiden normalisoimiseksi, Blinken sanoi.
Yhdysvallat julkaisi myös Britannian, Ranskan, Italian ja Saksan kanssa yhteisen kannanoton, jossa tuomittiin Kosovon toimet. Kannanotossa ilmaistiin myös huoli Serbian päätöksestä nostaa asevoimien valmiustasoa Kosovon vastaisen rajan tuntumassa.
Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008, mutta Serbia kieltäytyy edelleen tunnustamasta sitä erilliseksi valtioksi.
Kosovon pohjoisosien serbivähemmistö ei niin ikään tunnusta Kosovon itsenäisyyttä. Kosovossa asuu noin 120 000 etnistä serbiä.
Maaliskuussa EU:n välittämät neuvottelut maiden suhteiden normalisoinnista päättyivät ilman sopimusta.