Sergei kuului Putinin tärkeimpiin luottomiehiin – tulinen rakastuminen vei lopulta Kremlin tappolistalle: "Olet petturi"

MTV Katsomossa nähtävässä The Countess and the Russian Billionaire -dokumentissa kerrataan Vladimir Putinin ja Sergei Pugatshevin myrskyisää suhdetta. Englantilaisen kreivittären tulo kuvioihin syöksi ystävien välit jäätäviksi.

Sergei Pugatshev, 59, katseli aikoinaan aitiopaikalta Vladimir Putinin nousua KGB-virkailijasta pääministeriksi ja lopulta Venäjän presidentiksi.

Kommunismin jälkeen Venäjällä valtavan omaisuuden hiilikaivoksella, varustamoilla, merkkituotteilla sekä omalla pankilla tehnyt Pugatshev hyötyi, kun maahan virtasi Neuvostoliiton kaaduttua 90-luvulla valtavasti pääomaa.

Pugatshev oli Putinin luotettu, ja yksi lähimmistä ystävistä. Häntä kutsuttiin jopa "Putinin pankkiiriksi".

Pugatshev oli yksi niistä, joista Putinin nopeaa etenemistä vallan kahvaan on ylipäätään kiittäminen.

– Olimme hyvin läheisiä. Lomailimme yhdessä jatkuvasti. Putin oli rento tyyppi, Pugatshev muistelee yhteistä aikaa presidentin kanssa.

Pugatshev rakastui palavasti englantilaiseen naiseen: "Herra Putin oli yllättynyt"

Pugatshev eteni myöhemmin Venäjällä senaattoriksi ja lopulta yhdeksi Putinin neuvonantajista.

Kaksikon suhde oli ainutlaatuinen, ja heillä oli yhdessä valtavasti vaikutustavaltaa.

Suhde kuitenkin muuttui, kun Pugatshev iski silmänsä Moskovan eliittipiireissä viihtyneeseen Alexandra Tolstoyhin.

Tolstoy oli brittikreivitär. Pugatshev ja Tolstoy ihastuivat palavasti.

– Herra Putin oli hyvin yllättynyt. Hän kysyi, että "miksi, hänhän on englantilainen, ihan hullua". Sanoin, että katsotaan, Pugatshev kertoo.

Putinin ja Pugachevin välit alkoivat nopeasti viilentyä. Kaksikko ei tavannut toisiaan enää säännöllisesti. Pugatshev siirrettiin sivuun.

Alexandra Tolstoy kertoo, että Venäjällä laki kieltää senaattoria naimasta ulkomaalaista.

– Putin oli sanonut Sergeille jossain vaiheessa, että olet petturi, kun olet englantilaisen kanssa, Tolstoy kertoo.

Oikeustaistelun häviäminen pakotti maanpakoon

Presidentti kohdensi katseensa seuraavaksi Pugatshevin yritykseen ja omaisuuksiin, joiden arvo oli tällöin useita miljardeja dollareita.

2008 Pugatshevin pankki joutui vaikeuksiin. Venäjän valtio pelasti pankin tällöin pankin miljardin dollarin lainalla. Kaksi vuotta myöhemmin pankki teki kuitenkin konkurssin.

Sergei väitti myyneensä pankin, mutta valtio oli asiasta toista mieltä. Valtio väitti lainan päätyneen sveitsiläiselle tilille, josta se oli haihtunut taivaan tuuliin. 

Pugatshev kiisti tämän. Puolustus ei kuitenkaan vakuuttanut oikeudessa.

Pugatshev tuomittiin ja hän katsoi järkevimmäksi paeta maasta. Euroopassa piileskelevän Pugatshevin nimi löytyy tällä hetkellä Kremlin viralliselta tappolistalta.

The Countess and the Russian Billionaire -dokumenttielokuvassa kerrotaan englantilaisen kreivitär Alexandra Tolstoyn ja venäläisen oligarkki Sergei Pugacev satumainen rakkaustarina, johon politiikka on tuonut oman karvaan lisämausteensa. Katso koko dokumentti MTV Katsomosta.


Lue myös:

    Uusimmat