Sote-esitys loppusuoralla eduskunnassa: Kokoomus ja SDP toistensa kimpussa

2:11img
Oppositio murjoi sote-esitystä.
Julkaistu 16.06.2021 17:09
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Historiallinen sote-uudistus on edennyt sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietinnön valmistumisen jälkeen eduskunnan täysistunnon käsittelyyn, jossa siitä käytiin kiivasta väittelyä. Uudistuksessa vastuu sote-palveluista siirtyy kunnilta laajemmille hyvinvointialueille.

Erityisesti oppositiopuolue kokoomus vyörytti pitkän listan sote-arvostelua hallituksen niskaan. Kokoomus katsoo, että uudistuksen tavoitteet eli nopeampi hoitoonpääsy ja sote-kulujen kasvun taittaminen eivät toteudu.

– Kustannusten hillintään ei kannusteta. Järjestelmä kannustaa hyvinvointialueita käyttämään rahaa, sanoi Pia Kauma (kok.).

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) kuvaili rahoitusmallia katastrofiksi suurten kaupunkien kannalta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) vastasi arvosteluun sanomalla, että mikään esitys ei ole täydellinen ja toivoo, että puheenvuoroissa pysyttäisiin totuudessa. Hän ihmetteli sitä, että osa arvostelijoista vaatii, että nykytilanne ei saisi muuttua, kun ollaan tekemässä uudistusta.

Lue myös: Vuosia urakoitu sote-uudistus loppusuoralla – historiallinen äänestys ensi viikolla

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) syytti kokoomusta ei-puolueeksi.

Kokoomuksen oma sote-malli lähtee kuntien vapaaehtoisen yhteistyön pohjalta. Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) vastaa hallituksen vastahyökkäykseen sanomalla, että huonoa uudistusta ei kannata tehdä uudistuksen takia.

SDP:n kansanedustaja Kim Berg arveli kokoomuksen vastustuksen syyksi sitä, että ei ole itse ollut päättämässä uudistuksesta ja, että yksityisten yritysten rooli on jäämässä kokoomuksen mielestä liian pieneksi.

Myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ihmetteli, että pitäisikö säilyttää nykytila, jossa hoitoon pääsyssä on isoja eroja Suomen sisällä.

Sote-uudistuksesta on tarkoitus äänestää eduskunnan täysistunnossa ensi viikolla.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka