Shakira on valmis avautumaan yli vuoden takaisesta veropetosjutustaan – sopi suojellakseen lapsiaan, eikä syyllisyytensä takia

Shakira kirjoitti El Mundo -lehden julkaiseman kirjeen, jossa hän kertoo syistä sopia miljoonien veropetusjuttu Espanjassa. 

Yli vuosi sitten kolumbialainen artisti Shakira, 47, pääsi sopimukseen espanjalaisten syyttäjien kanssa veropetossyytöksien tiimoilta. Nyt hän on valmis kertomaan lisää kiistanalaisesta oikeustaistelustaan.

Shakiraa syytettiin veropetoksesta vuonna 2018, ja viranomaiset väittivät, että hän asui Espanjassa vuosina 2012–2014 ja oli siksi velkaa lähes 16 miljoonaa dollaria, eli noin 14,4 miljoonaa euroa, maksamattomia tuloveroja.

Tähti vältti mahdollisen vankilatuomion vuonna 2023, kun suostui maksamaan silloisen kurssin mukaan 7,3 miljoonan euron suuruiset sakot veropetosjutussa. Shakiraa uhkasi tuolloin kahdeksan vuoden vankeusrangaistus ja yli 23,5 miljoonan euron sakko. Artisti sopi jutun oikeudessa marraskuussa 2023 muhkealla sakolla sopimuksessa, johon sisältyi myös kolmen vuoden ehdollinen tuomio.

Espanjalaisessa El Mundo -sanomalehdessä julkaistussa uudessa kirjeessä Shakira, joka on kiistänyt kaikki syytökset, syyttää Espanjan viranomaisia siitä, että he polttavat hänet roviolla saadakseen itsensä näyttämään paremmalta. Hän sanoo suostuneensa sovintoon vain kahden poikansa Milanin, 11, ja Sashan, 9, vuoksi.

– Haluan jättää lapsilleni perinnöksi naisen, joka selitti syynsä rauhallisesti ja omassa ajassaan silloin, kun katsoi sen tarpeelliseksi, ei silloin, kun hänet pakotettiin. Haluan heidän tietävän, että tein päätökset, jotka tein suojellakseni heitä, ollakseni heidän rinnallaan ja jatkaakseni elämääni. En pelkuruudesta tai syyllisyydestä, Shakira kirjoitti. 

Kirjeessään Shakira kirjoitti, että vuosi 2023 oli hänelle vaikea vuosi, sillä media seurasi hänen jokaista liikettään saadakseen hänet kiinni murtumisesta oikeudenkäynnin ja eron keskellä pitkäaikaisesta kumppanistaan Gerard Piquésta. Shakiran poikien isä on Piqué.

– Turhauttavinta oli kuitenkin se, että valtiollinen instituutio näytti olevan kiinnostuneempi polttamaan minut julkisesti roviolla kuin kuuntelemaan syitäni. No, mielestäni on tullut aika iskeä takaisin, Shakira kirjoitti. 

Shakira syytti kirjoituksessaan veroviranomaisia siitä, että he olivat keksineet tarinan hänen veroistaan luodakseen velvoitteita, joita ei ollut olemassa.

Tähti sanoi, että kun hän alkoi seurustella Piquén kanssa vuonna 2011, hän halusi heidän suhteensa kukoistavan, ja koska työvelvoitteet pitivät Piquén sidottuna Espanjaan, Shakira pyrki viettämään aikaa siellä. Silti se loi monia haasteita, koska se vei Shakiran pois omasta työstään.

Kun hän päätti asua Espanjassa ulkomailla asuvana vuonna 2015, verovirasto yritti heti periä häneltä maksuja viimeisten 10 vuoden ajalta, hän kirjoitti.

– Se, mikä vaikutti kohteliaalta tavalta virallistaa tilanteeni, osoittautui ansaksi, Shakira kirjoitti. 

Hän huomautti viettäneensä Espanjassa vain 73 päivää vuonna 2011, ja laissa säädetty vähimmäismäärä verovelvolliselle on 183 päivää. Shakira kirjoitti, että ihminen, joka kiertää maailmaa, ei voi olla verovelvollinen jossakin vain siksi, että henkilö, jonka kanssa hänellä on tuolloin suhde, asuu siellä.

Shakira jatkoi, että viranomaiset halusivat saada ihmiset uskomaan, ettei hän ole maksanut verojaan, vaikka hänen mukaansa hän on maksanut niitä enemmän kuin tarpeeksi. Tällä artisti viittaa maksamiinsa sakkoihin, joita hän pitää perusteettomina. 

Toukokuussa 2024 Espanjan syyttäjät luopuivat tähteä vastaan nostetuista lisäveropetossyytteistä, koska todisteet mahdollisesta rikoksesta eivät riittäneet. Syytteet liittyivät hänen vuoden 2018 tuloistaan maksettuihin veroihin, ja häntä olisi syytetty siitä, että hän oli jättänyt maksamatta noin 6,5 miljoonaa euroa veroja kyseisenä vuonna käyttämällä veroparatiisissa sijaitsevaa offshore-yhtiötä.

Lähde: People

Lue myös:

    Uusimmat