Miljoonakaupungissa koteihinsa telkeytyneet asukkaat kertovat ruoan ja veden puutteesta, kun koronasulku kestää kolmatta viikkoa. Suomen pääkonsulaatti ei aio toistaiseksi Yhdysvaltojen tapaan lähettää työntekijöitään kotiin.
Shanghaissa asuva Kari Hakala on pysytellyt kotiseiniensä sisällä 13. maaliskuuta alkaen. Haastattelun hän antaa parvekkeeltaan, joka on myös hänen työpisteensä. Vaimo tekee töitä keittiönpöydän ääressä.
Vaikka etätyöt ja eristäytyminen ovat tulleet tutuiksi pandemian aikana monille ympäri maailman, Shanghain toimet ja niiden ajoitus ovat poikkeuksellisia. Kiina pitää itsepintaisesti kiinni nollalinjastaan, jossa yksikin tartunta voi pistää koko naapuruston sulkutilaan.
– Kun koko muu maailma avautuu, niin tuntuu oudolta, että täällä Shanghaissa kaikki pistetään kiinni nollapolitiikan varjolla, Hakala sanoo.
Shanghaissa raportoitiin tiistaina 23 000 uudesta koronatartunnasta. Määrät ovat olleet kasvussa koko sulun ajan.
Pulaa ruoasta ja vedestä
Vaikka Hakalan taloyhtiö asetettiin ulkonaliikkumiskieltoon jo kuukausi sitten, suurin osa Shanghaista on ollut sulussa maaliskuun 28. päivästä alkaen.
Hakala kertoo saaneensa päivän aikaa varautua sulkuun. Kaapit täytettiin vihanneksilla ja purkkiruoilla, vettä varattiin 15 litraa.
– Toistaiseksi se on riittänyt, Hakala sanoo.
Näin ei ole kaikkialla kaupungissa. Ulkonaliikkumiskielto estää kaupassa käynnin, eivätkä valtion tai naapurustojen järjestämät ruoanjakeluketjut millään pysty jakelemaan ruokaa riittävästi kaikille.
Monen Shanghaissa asuvan aamutoimiin kuuluu ruokatarvikkeiden ostaminen niistä muutamista kaupoista, joille on annettu lupa käynnistää toimintansa.
Suurin pelko on karanteenikeskukseen joutuminen
Suomen Shanghain-edustuston pääkonsuli Pasi Hellman antaa haastattelun pääkonsulaatista. Sinne pyöräillessään hän kävi ensimmäistä kertaa ulkoilmassa 12:sta vuorokauteen – ellei mukaan lasketa joka toinen päivä tehtyjä piipahduksia pihamaalla koronanäytettä antamassa.
– Kaupungilla valtavat, monikaistaiset kadut olivat lähes tyhjiä. Aika absurdi vaikutelma, Hellman kuvailee autioitunutta miljoonakaupunkia.
Shanghaissa pian kolme vuotta asunut Hellman näki kaupungin myös koronapandemian alkumetreillä alkuvuonna 2020. Vaikka silloinkin kaupunki suljettiin, toimet eivät olleet yhtä rajuja kuin nyt.
Pääkonsulin arvion mukaan kaupungissa oleskelee noin kolmesataa suomalaista. Viime viikkojen aikana henkilökunta on ollut päivittäin yhteyksissä suomalaisiin kaupungissa.
– Viimeisen kahden viikon ajan koko henkilökunnan hereilläoloaika on mennyt tämän asian parissa, Hellman kuvailee.
Suuri huolenaihe niin paikallisten kiinalaisten kuin suomalaistenkin keskuudessa on ruoan ja veden riittävyys.
– Mutta varmaan kaikkein suurin huoli tai jopa pelko on seuraus siitä, jos positiivinen tulos osuu omalle kohdalle, Hellman sanoo.
”Myös yötä myöten on tultu testaamaan”
Ulkonaliikkumiskiellon rinnalla toinen järeä keino on jatkuva testaus. Kaupungin koko 25 miljoonan asukkaan väestö testataan keskimäärin joka toinen päivä. Hakala kertoo tekevänsä testin peräti päivittäin.
– Joka päivä oven eteen tuodaan kotitesti, ja sen tulos pitää itse laittaa puhelinsovellukseen. Silloin tällöin tulee lääkäreitä, jotka testaavat. Ne ovat ainoat hetket, kun saadaan avata ovi, Hakala kertoo.
Testejä tekevät korttelikomiteat ja paikallistason viranomaiset, jotka saattavat saapua kotiovelle lyhyelläkin varoitusajalla.
– Joissakin paikoissa on kuulemma yötä myötenkin tultu testaamaan, Pasi Hellman toteaa.
Karanteenihallit kolkkoja
Jos testi näyttää positiivista, saa menolipun valtion karanteenikeskukseen. Yksi keskuksista sijaitsee Kari Hakalan naapurissa.
Karanteenitiloja on rakennettu esimerkiksi erilaisiin messukeskuksiin, urheilustadioneille ja teattereihin. Samassa hallissa saattaa olla tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia vuodepaikkoja vieri vieressä.
Kiinan valtiontelevision välittämissä kuvissa ja videoissa olot näyttävät lokoisilta, mutta sosiaalisessa mediassa kerrotaan kolkoista halleista, kyseenalaisista saniteettitiloista ja juoksevan veden puutteesta.
Aluksi lapset erotettiin vanhemmistaan, mutta tästä Kiina on suostunut joustamaan. Hakalan mukaan tartunnan saaneen lapsen mukana eristykseen saa tulla nyt myös yksi vanhempi.
Moni kantaa myös huolta siitä, miten kotiin jääville lemmikeille käy, jos karanteeni kutsuu.
Shanghaihin matkustamista kannattaa harkita kahdesti
Sulkutila vaikeuttaa myös kaupungista poistumista. Lentoverkostoa on karsittu jo ennestään pandemian aikana Kiinan kiristettyä maahantulosäädöksiään. Shanghain viimeisimmän tartunta-aallon aikana lentoja on peruttu lisää. Varsinaisen lennon saaminen ei välttämättä ole ainoa este.
– Kaupungista lentokentälle pääsy on hankalaa. Käytännössä ulos ei saa mennä, eikä taksipalveluita tai julkista liikennettä ole. Lentokentän ovillakin vaaditaan todistus tuoreesta koronatestistä, jotta pääsee sisään, Hellman kuvailee.
Suomen pääkonsulaatti ei tällä hetkellä aio seurata Yhdysvaltojen esimerkkiä, eikä lähetä työntekijöitä pois kaupungista.
– Meillä ei tällaisia toimintakykymme kannalta eivälttämättömiä jäseniä henkilökunnassamme ole, Hellman sanoo.
Suomen ulkoministeriö on kuitenkin päivittänyt Shanghaita koskevaa matkustustiedotetta. Suomalaisia kehotetaan harkitsemaan, kannattaako kaupunkiin edes tulla.
– Koronaan liittyvien rajoitusten toimeenpano on sen verran kovaa, epämääräistä ja vaikeasti ennakoitavaa, että voi joutua yllättäviin tilanteisiin, edustuston päällikkö perustelee.