Tennistähti Maria Sharapovan käyttämää meldonium-ainetta käytetään yleensä 4-6 viikon ajan, lääkettä valmistaja latvialainen yritys kertoo AP:lle.
Sharapova kertoi Australian avoimissa tapahtuneesta dopingkärystään maanantaina Los Angelesissa. Hän oli jäänyt kiinni meldoniumista, jonka kansainvälinen antodopingtoimisto Wada lisäsi listalleen vuoden alussa.
Venäläispelaaja oli omien sanojensa mukaan ottanut lääkettä vuodesta 2006 lähtien, mutta ei tarkentanut sitä, kuinka usein hän on ainetta käyttänyt. Syyksi hän kertoi jatkuvan sairastelun, diabeteksen perinnölliseen riskiryhmään kuulumisen ja epänormaalin sydänkuvan.
– Riippuen potilaan terveydentilasta, meldoniumia käytetään yleensä neljästä kuuteen viikkoa. Hoitojakso voidaan toistaa kahdesti tai kolmesti vuodessa. Ainoastaan lääkärit voivat seurata potilaan tilaa ja tehdä päätöksen jatkuvammasta käytöstä, lääkettä valmistavasta Grindeks-yrityksestä kerrottiin AP:lle.
Grindeksin mukaan meldoniumista, joka on verenkiertoa parantava sydänlääke, ei ole kuitenkaan kilpailullista apua huippu-urheilijalle. Siitä voi olla jopa haittaa, sillä "urheilusuorituksen aikana lääke hidastaa nopeutta, jolla keho pilkkoo rasvahappoja energian tuottamiseksi".
Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä on arviossaan varovainen.
– On viitteitä siitä, että se parantaa urheilijalla kestävyyttä. Sillähän on paljon erilaisia aineenvaihduntaan kohdistuvia vaikutuksia. Se vaikuttaa laajemmaltikin kuin sydämeen. Mutta ilmeisesti se on kaikkein olennaisin vaikutus urheilussa, Seppälä sanoo MTV Sportille ja korostaa, että lääkettä saa vain Itä-Euroopan markkinoilta.
Sharapovan lisäksi moni muu venäläisurheilija, tuoreimpina niminä pikaluistelun monikertainen maailmanmestari Pavel Kulizhnikov ja olympiavoittaja Semjon Jelistratov, on jäänyt kiinni meldoniumista.
Lähde: AP
Juttua muokattu klo 21.53: Sharapova perusteli lääkkeen käyttöä diabeteksen riskiryhmään kuulumisella, ei oireilla.