SHL-seura katkaisemaan korpivaellusta peräti kuuden suomalaisen voimin – MTV Urheilu arvioi kauden voimasuhteet

1.03962066
STELLA Pictures/All Over Press
Julkaistu 19.09.2020 09:00

TEPPO LAAKSONEN – MTV URHEILU

Mitkä ovat lähtökohdat ja seurojen voimasuhteet tänään käynnistyvään jääkiekon SHL-kauteen? C Moren SHL-selostaja Teppo Laaksonen tarjoaa oman arvionsa seurarankingin muodossa.

1. Luulaja

Viime kaudella selkeä runkosarjavoittaja ja moraalinen mestari, kun pudotuspelejä ei pystytty pelaamaan. Ei ole kokenut pahoja menetyksiä siirtomarkkinoilla maalivahti Joel Lassinanttia lukuun ottamatta. Kokenut tehohyökkääjä Linus Klasen palaa Sveitsistä ja tärkeä pakki Nils Lundkvist jäikin vielä koko kaudeksi Eurooppaan. Leveä materiaali, hyvä ja selkeä pelisysteemi. Mestarisuosikki numero yksi. Juhani Tyrväinen joukkueen tärkeimpiä pelaajia.

2. Färjestad

Viime kaudellakin Luulajan ykköshaastaja. Kokenut isomman muutoksen siirtomarkkinoilla, viime kauden avainpelaajista muun muassa Marcus Nilsson ja Linus Johansson vaihtoivat maisemaa. Jesse Virtasen paluu vahvistaa kuitenkin ennestään hyvää pakkikalustoa, hyökkäyspäässä odotetaan paljon esimerkiksi Jacob Nilssonilta ja Michael Lindqvistiltä. Joakim Nygård vahvistaa lisäksi joukkuetta NHL-lainamiehenä ainakin marraskuulle.

3. HV71

Kovia hakuja siirtomarkkinoilla. AHL- ja NHL-keikalta palaava Anton Wedin, HockeyAllsvenskanissa loistaneet Jesper Kokkonen ja Fredrik Forsberg, Lias Anderssonin jatkosopimus, Linus Sandin alkukauden lainapelaajana NHL-seurastaan...Nicklas Rahm debytoi päävalmentajana SHL-tasolla, mutta hän on jo kokenut kettu apuvalmentajan tehtävissä. Erittäin leveä materiaali, jolla pitäisi taistella jopa mestaruudesta. 

LUE MYÖS: Hurja kaappaus! Kanadalainen superjuniori valitsi ruotsalaisjoukkueen – "Erittäin imartelevaa"

4. Skellefteå

Monet ovat ehkä hieman ylenkatsoneet Skellefteåta, mutta joukkue pelasi jo viime kaudella erinomaista jääkiekkoa, eikä ole kokenut isoja menetyksiä. Päin vastoin, Jonathan Johnson ja Tyler Morley terävöittävät sentteriosastoa isosti, ja pakkipuolella NHL-ympyröitäkin jo haistellut Philip Broberg saa suuren roolin. Jo pelkästään Joakim Lindströmin, Oscar Möllerin ja Tuomas Kiiskisen kokemus vie pitkälle. Kärkikuusikon joukkue ilman muuta.

5. Djurgården

Leveä ja hyvä materiaali. Jos vain avainmiehet, kuten ykkösvahti Niklas Svedberg ja ykkössentteri Jacob Josefson (syyskuussa sairastuvalla) pysyvät terveinä, taistelee top 6-paikoista. Superlahjakas Alexander Holtz tulee saamaan entistä isomman roolin, seuraamisen arvoisia nimiä ovat myös Sebastian Strandberg, Dick Axelsson ja Manuel Ågren. NHL-lainamiehenä kautensa Euroopassa aloittaa myös lahjakas puolustaja Tobias Björnfot.

6. Frölunda

Hyytyi viime kaudella runkosarjassa seitsemänneksi. Isoja menetyksiä hyökkääjärintamalla, etenkin Ryan Laschin lähtöä hyvin hankala paikata. Ainoa profiilihankinta hyökkäykseen on Jan Mursak, muuten antaa vastuuta omille lahjakkuuksille kuten Lucas Raymondille. Maalivahtiosasto kunnossa, pakisto jopa vahvistunut, kun Jesper Sellgren jää koko kaudeksi ja Theodor Lennströmkin ainakin marraskuulle asti lainalle. 

7. Linköping

Jopa aktiivisin seura kesän siirtomarkkinoilla, myös suomalaisittain. Jussi RynnäsOula Palve, Niko Ojamäki, Petteri Nikkilä sekä päälle vielä Filip Berglund ja Markus Ljungh. Bert Robertssonin debyyttikausi päävalmentajana oli vielä uudelleenrakennusta, mutta nyt pitäisi korjata jo konkreettisia hedelmiäkin. Onko kuuden suomalaispelaajan (mukana myös Jaakko Rissanen ja Jarno Kärki) Linköping valmis palaamaan uskottavaksi playoff-joukkueeksi monen vuoden korpivaelluksen jälkeen vai jatkuuko alisuorittaminen edelleenkin?

8. Örebro

Aloitti viime kauden mahtavasti, mutta valui lopulta kahdeksanneksi. Paperilla edelleen vähintään kohtalainen materiaali, etenkin jos maalintekijäksi kaavailtu Borna Rendulic onnistuu. Pakkipuoli Kristian Näkyvän ja Nick Ebertin johdolla vahva, Jhonas Ehroth on kokenut ykkösveskari. Hyökkäykseen NHL-lainat Mathias Brome ja Rodrigo Abols tuovat vahvaa osaamista, mutta miten joukkueen käy, jos molemmat palaavat marraskuussa Pohjois-Amerikkaan? 

LUE MYÖS: Uskomaton tarina Ruotsista: kiekkoseura otti väärän lajin pelaajan mukaan lentokentältä – "Ajattelin että he vitsailevat kustannuksellani"

9. Rögle

Abbottin kaksosten luotsaama "vihreä ihme" hurmasi viime kaudella ja sijoittui runkosarjassa kolmanneksi, mikä on koko seurahistorian paras saavutus. Pelaajamarkkinoilla kokenut kuitenkin valtavia menetyksiä: koko sarjan paras pakki Kodie Curran, luotettava maalivahti Roman Will ja ykkössentteri Ted Brithen poistuivat. Perusrunko on edelleen hyvä ja korvaajiksi on saatu esimerkiksi Olli Palola hyökkäykseen, mutta näin isot menetykset näkyvät pakostikin. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

1.03794487

Maajoukkuepelaaja Olli Palola jatkaa uraansa Röglessä. 

10. Växjö

Kevään 2018 ylivoimaisen mestaruuden jälkeen kaksi kautta melkoista haparointia. Yritti uudistaa peli-ilmettään viime kaudeksi isolla kädellä, mutta toteutus jäi heikoksi. Sam Hallamin asema päävalmentajana on saanut isoja kolauksia. Tämän kauden päähankintoja paluumuuttajat Robert Rosen ja Joel Persson, joilta odotetaan todella paljon. Muuten perusrunko tuttu. Vedenjakajakausi koko seuran historiassa, onko tämä Hallamin aikakauden loppu?

11. Brynäs

Peter Andersson tulee uudeksi päävalmentajaksi. Joukkue keräsi myös faneilta ja yhteistyökumppaneilta ison rahasumman, jolla hankittiin pakki Simon Bertilsson ja hyökkääjä Patrik Berglund, molemmat avainrooleihin. Brynäsin materiaali on paperilla varsin kilpailukykyinen, mutta joukkueen viime kaudet ovat olleet umpisurkeita ja toiminta tempoilevaa. Voi olla, että Andersson tarvitsee hieman aikaa ennen kuin saadaan tuloksia.

12. Malmö

Talousvaikeuksien kanssa painiskellut seura menetti muun muassa päävalmentajansa Peter Anderssonin Brynäsiin. Joakim Fagerwallin komentoon siirtyneellä Malmöllä on hyvä maalivahti Oscar Alsenfelt ja pakeissakin laatumiehiä kuten Jesper Jensen ja Lauridsenin veljekset. Hyökkäyspää on kuitenkin hampaaton. Paljon odotetaan Lukosta tulleilta Westerholmin kaksosilta, lisäksi Fredrik Händemark aloittaa kauden lainalla NHLstä.

13. Leksand

Viime kauden 13. sija oli iso pettymys. Ei ole muuttunut radikaalisti, mutta esimerkiksi Matt Caito, Peter Cehlarik, Carter Camper ja Otto Paajanen nostavat joukkueen tasoa ja profiilia. Riittääkö materiaalin laatu ja leveys kuitenkaan esimerkiksi taisteluun pudotuspelipaikoista? Uusi päävalmentaja Björn Hellkvist lunastettiin isolla korvaussummalla MoDosta, joten odotukset ovat korkealla. Putoamisriski on edelleen olemassa.

14. Oskarshamn

Säilyi automaattisesti, kun karsinnatkin peruttiin. On päässyt nyt rakentamaan joukkuettaan huomattavasti suunnitelmallisemmin kuin keväällä 2019 yllätysnousun jälkeen. Paperilla vahvempi ja yhtenäisempi kokonaisuus kuin viime kaudella, mutta mihin se riittää kovassa sarjassa? Muun muassa Kim Strömbergille SHL on uusi kokemus ja vielä on mahdoton sanoa, miten hän tulee pärjäämään. Martin Filander debytoi SHL-päävalmentajana.

C Moren suomeksi selostetut SHL-lähetykset syyskuussa:

19.9. klo 16.15 Frölunda-HV71 ja klo 19.00 Luulaja-Färjestad
24.9. klo 20.00 Växjö-Färjestad
26.9. klo 19.00 Skellefteå-Örebro
27.9. klo 16.00 Djurgården-Frölunda

C Moren jääkiekkotarjonta kasvaa entisestään, kun kotimainen SM-liiga käynnistyy 1. lokakuuta. C More esittää kaikki ottelut suorina lähetyksinä. 

Tuoreimmat aiheesta

SHL