Sibelius rahoitti häämatkansa apurahalla – tutustu reittiin veneillen

1295591
Lehtikuva
Julkaistu 27.05.2015 18:45

MTV UUTISET

Sibelius rahoitti häämatkan apurahalla - maisemiin voi tutustua nyt venekyydillä Lieksassa

Konserttiyleisö pääsee Lieksassa aistimaan Jean ja Aino Sibeliuksen yli 120 vuotta sitten tekemän häämatkan maisemia. Konserttiretkeilyt Sibeliuksen jalanjäljillä jatkuvat Pielisellä syksyyn saakka.
Pohjois-Karjalan luonto oli suuri innoittaja säveltäjä Jean Sibeliukselle. Säveltäjä kävi Lieksassa vaimonsa kanssa vuonna 1892 ja 17 vuotta myöhemmin Kolilla. Nyt kun Sibeliuksen syntymästä on kulunut 150 vuotta Pielisellä palataan noihin matkoihin.

Sellisti hurahti Sibeliukseen

Sibeliuksen Karelia-sarja soi entisen hevostallin ylisillä Lieksan Timitrassa. Sellisti Jussi Makkonen soittaa Sibeliusta tänä vuonna eri kokoonpanoilla sadoissa konserteissa Suomessa ja ulkomailla. Pelkästään koululaiskonsertteja on noin 300 ja muutamassa vuodessa Sibeliusta on kuullut yli 300 000 koululaista.

Säveltäjän tarina ja yli 100 vuoden takainen jakso Suomen kulttuurihistoriassa on vienyt sellotaiteilijan mennessään.
– Se on sellainen maailma johon sukeltaa niin sieltä ei välttämättä haluaisi tulla pois, Makkonen nauraa.
Makkosen sukujuuret ovat Lieksassa ja hän onkin rakentanut Sibeliuksen juhlavuonna monipuolisen ohjelman säveltäjän Pohjois-Karjalan matkojen ympärille.
Aluksi pohdittiin sitä mikä tekee Sibeliuksen musiikista erityisen suomalaista.
– Siihen on kolme syytä. Ensinnäkin intohimoinen suhde Kalevalaan, sitten syvä rakkaus Suomen luontoon ja kolmanneksi isänmaallisuus. Näiden pohjata tämä juhlavuoden kokonaisuuskin on syntynyt, Makkonen kertoo.

Häämatka apurahan turvin

Jean Sibelius Wienissä 1891.Aino ja Jean, tai Janne kuten häntä pääosin kutsutaan, saapuivat laivalla Lieksan kirkkorantaan aamuvarhaisella heinäkuussa 1892. Majapaikka löytyi muutaman kilometrin päässä Monolanniemestä. Sinne pariskunta meni veneellä ja vietti siellä yhden viikon.

Sibelius oli saanut Helsingin yliopistolta 400 markan apurahan ja rahapulassa hän keksi yhdistää häämatkan ja apurahan. Toki mukana kulki piano, myös veneessä Monolaan.

Majapaikan aitan rappusilta näkyi Kolin muoto Pielisen toisella puolella. Ainon veli taidemaalari Eero Järnefelt oli samaan aikaan Kolilla maalaamassa. Vuonna 1909 Sibelius palasi Kolille. Takana oli raskas kokemus venäläisten suomalaisiin kohdistamasta ensimmäisestä sortokaudesta.
– Sibelius ryhtyi vastustamaan sortokautta taiteen avulla säveltämällä Finlandian, Makkonen muistuttaa.
Myöhemmin Sibelius on kertonut, että Kolin luontokokemus oli hänelle yksi suurimmista.

Retkeilyä Pielisellä

Konserttiyleisö pääsee Lieksassa tutustumaan Sibeliuksen pariskunnan häämatkan maisemiin venekyydillä. Tosin nyt mennään isoilla koskiveneillä ja moottorivoimalla. Ensimmäiselle retkelle lähti kymmenkunta henkilöä konsertin jälkeen.

– On mielenkiintoista nähdä se aitta missä he ovat silloin häämatkansa aikana yöpyneet ja viikon viettäneet, miettii rannassa Helena Laitinen.
Kuherruskuukauden majapaikka on päässyt huonoon kuntoon, mutta se aiotaan korjata kesän konserttituotoilla. Nyt rakennukseen ei ole sisälle edes asiaa, vain ikkunasta voi kurkkia tupaan ja oviaukosta saunaan.

Paikalle osunut, häämatkalla ollut suomalais-thaimaalainen pariskunta eläytyi Sibeliusten kokemuksiin täysin.

– Pidin ajatuksesta, että yhdistetään tämä konsertti ja venematka, koska tällä tavalla se musiikki herää todella upealla tavalla eloon, pohtii Pekka Varonen.
Thaimaasta toisella Suomen matkalla ollut vaimo, Ayo Udomthawee kuuli Lieksassa Sibeliusta ensimmäisen kerran.
– Säveltäjään liittyy mielenkiintoinen tarina. Musiikki on oikein mukavaa, nuori rouva kiitteli.

Varonen oli kertonut vaimolleen miten kekseliäästi säveltäjä yhdisti apurahan ja häämatkan.
– Se huvitti häntä suuresti.

Sävellystyö eteni matkalla

Heinäkuinen viikko 123 vuotta sitten oli Pielisellä hyvin sateinen. Sibelius sävelsi häämatkallaan kaksi laulua ja valmisteli pitkälle myös orkesteriteoksen. Joten töitäkin tehtiin.

Apurahan Sibelius sai alunperin tutustuakseen Kalevalaan tarkemmin, mutta pitemmälle Karjalaan Sibelius lähti Lieksasta yksin. Aino-vaimo palasi laivalla Kuopion kautta.
Lieksan matkalla sävelletyt teokset esitetään heinäkuussa Monola-gaalakonsertissa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa