Sieppaustutkinnat ovat poliisille erittäin haastavia: "On ensiarvoisen tärkeää, että uhri selviää vahingoittumattomana ja hengissä"

12:37img
Mitä sieppaustutkinta vaatii poliisilta? Miten 8-vuotias tyttö auttoi poliisia sieppaajansa jäljille? Katso videolta Murharyhmän keskustelu sieppauksista Rikospaikasta.
Julkaistu 05.05.2022 05:32
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

54-vuotias mies sieppasi 9-vuotiaan pojan perjantaiaamuna 22. huhtikuuta Helsingin Kulosaaressa, kun poika oli matkalla kouluun. Epäilty uhkasi poikaa aseella ja pakotti hänet autoonsa.

Mies ajoi pojan kanssa Sipooseen, jossa hän jätti pojan metsään. Hän sitoi lapsen kiinni puuhun nippusiteillä. Lisäksi pojan jalat olivat kiinni nippusiteillä ja kasvot peitettynä.

Poika sai itsensä irti siteistä, kun epäilty oli lähtenyt paikalta. Tekijää epäillään panttivangin ottamisesta, mutta mies kiistää rikoksen.

Panttivangin ottamiset ja sieppaukset ovat Suomessa harvinaisia, mutta eivät täysin tavattomia. 

– Sieppaustutkinnat ovat poliisille todella haastavia, koska on ensiarvoisen tärkeää, että uhri selviää vahingoittumattomana ja hengissä, sanoo eläkkeellä oleva keskusrikospoliisin entinen rikosylikomisario Tero Haapala Rikospaikan Murharyhmässä.

– Rikoksen selvittäminen ei saa tapahtua uhrin hengen ja terveyden kustannuksella, Helsingin poliisista eläkkeelle jäänyt rikostarkastaja Petri Rainiala lisää.

Lue myös: Uutta tietoa Kulosaaren lapsisieppauksesta: Epäilty uhkasi poikaa aseella ja sitoi hänen silmänsä – "Poika toimi poikkeuksellisen rohkeasti"

Sieppauksissa aina omat erityispiirteensä

Suomessakin on tapahtunut monenlaisia sieppauksia. Jokaisessa tapauksessa poliisin täytyy huomioida hieman eri asioita.

– Meillä on ollut linnoittautumisesta alkaneita panttivankitilanteita, lentokonekaappauksia ja terrorismikaappauksia ulkomailla. On ollut Jolon, Jemenin, Afganistanin ja Kolumbian panttivankikaappaukset, jotka ovat olleet poikkeuksellisia, koska joudumme olemaan useiden ulkomaalaisten viranomaisten kanssa tekemisissä, Haapala luettelee. 

Lue myös: Näin 140 päivää kasvaneet panttivankiparrat saivat kyytiä MTV:n studiolla – Seppo Fräntin ja Risto Vahasen vapautumisesta 20 vuotta

Seppo Fränti selvisi kuukausien panttivankeudesta takaisin elämään

Herlinin perijättären sieppauksessa käytössä kaikki menetelmät

Suomessa muistetaan hyvin vuonna 2009 tapahtunut Herlinin miljonäärisukuun kuuluvan perijättären sieppaus.

Sieppaaja kaappasi touko-kesäkuussa 2009 26-vuotiaan naisen tämän asunnosta Helsingissä ja kuljetti hänet Turkuun. Sieppaaja piti naista panttivankina yhteensä 17 päivää ja vaati hänestä 8 miljoonan euron lunnaita.

Teon päätteeksi sieppaaja saatiin kiinni ja maksetut lunnasrahat löydettiin. Panttivanki saatiin fyysisesti vahingoittumattomana turvaan.

Petri Rainiala oli mukana tapauksen tutkinnassa. Poliisi oli koko 17 päivää kestäneen sieppauksen ajan täysin vaitonainen tapauksesta. Oli erityisen tärkeää, että mediakaan ei saanut vihiä jutusta.

– Se oli monimutkainen ja monitahoinen tapaus. Siinä oli poliisilla käytössä kaikki mahdolliset keinot, mitä ajatella voi. Tuollaisessa tilanteessa, jossa on aktiivinen, meneillään oleva rikos, poliisin täytyy elää ajan hermolla. Aktiivisessa rikoksessa rikoksentekijä nuotittaa sen, missä järjestyksessä asiat tapahtuvat, Rainiala kertoo.

Lue Herlinin sukuun kuulunen naisen sieppauksesta lisää täältä: Täysin poikkeuksellinen tapaus ei unohdu tutkinnanjohtajalta – poliisi turvautui erikoisiin selityksiin, jotta jättioperaatio ei paljastunut

Panttivangin ottaminen on poikkeuksellinen rikosnimike – Herlin-perijättären kaappaus on tapaus, joka muistetaan Suomessa varmasti

Panttivanki ja tekijä kuolivat räjähdyksessä

Suomen rikoshistorian yksi merkittävimmistä sieppaustapauksista on niin sanottu Jakomäki-Mikkeli-panttivankidraama vuonna 1986, jonka päätteeksi kaksi ihmistä kuoli. 

Auton räjähdyksessä kuoli pankkiryöstäjän lisäksi panttivanki. Kaksi muuta panttivankia onnistuivat pakenemaan autosta viime hetkellä.

– Tilanne lähti liikkeelle Jakomäestä, jossa epäilty halusi panttivankeja. Hän sai auton ja ajoi panttivangit kyydissään Mikkeliin. Siellä tapahtui viimeinen räjähdys.

– Kaksi panttivankia pääsi neuvottelujen tuoksinassa autosta karkuun, mutta sen jälkeen tapahtui yhtäaikainen auton räjähdys ja poliisin hyökkäys, jossa yritettiin vielä pelastaa kuljettajana ollut panttivanki. Siinä ei onnistuttu ja totta kai se on pettymys aina, kun jonkun henki menetetään, Haapala muistaa.

Katso yllä olevalta videolta millaisia sieppaustapauksia kokeneet poliisit ja asianajaja Kari Eriksson ovat uransa varrella hoitaneet ja miten tapaukset on selvitetty. Koko Rikospaikan jakso katsottavissa mtv-palvelussa.

1:26img

Mikkelissä tapahtunut räjähdys tallentui kameralle keskellä yötä elokuussa 1986.

Lue tapauksesta lisää täältä: Mikkelin räjähdys muutti poliisin Karhu-ryhmään kuuluneen Jussin elämän: Pojalleni ilmoitettiin, että hän ehkä menettää isän

Mikkelin panttivankidraamasta 30 vuotta: "Kun tilanne vyöryi päälle, ratkaisuja oli tehtävä sekunneissa"

Tuoreimmat aiheesta

Kidnappaukset