Osa Leijonien Meidän pelin tempolätkän pelitaktiikkaa on niin kutsuttu kiekolla vaihtaminen. MTV Sportin jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen avaa kyseisen pelitilanteen anatomian ja ohjeistaa MTV3:n ja C Moren katsojia siitä, mitä kyseissä asiassa kannattaa kotisohvilta seurata.
MAINOS
Kanada–Suomi
Lauantaina klo 21.10 MTV3:lla ja C More Sport 1:llä. Studio-osuus jo klo 20.00 C Morella ja Maikkarilla!
Jääkiekon MM-kisojen kaikki 64 ottelua näet C Moren suoratoistopalvelusta.
Jo Jukka Jalosen ajoista alkaen Leijonissa on pyritty siihen, että peliväline pysyy mahdollisimman hyvin joukkueen hallussa silloin, kun vastustajan pelaajat ja omat pelaajat lähtevät niin kutsuttuun lentovaihtoon. C Moren asiantuntija Jalonen on lähestynyt asiaa tilastollismatemaattisesti: jokaisessa erässä on yhteensä noin 15 kappaletta sellaisia hetkiä, jolloin lentovaihdon takia syntyy pelitilanne, jossa useimmiten toisen osapuolen kulmapelin päättyessä alkaa kummankin joukkueen lentovaihtoruljanssi.
LUE MYÖS: Huolenaihe Leijonista: onko puolustajien rohkea pelaaminen myös heikkous?
Leijonien nykyinen päävalmentaja Lauri Marjamäki on samoin kuin Jalonen, Erkka Westerlund ja Kari Jalonen viljellyt tuota samaa pelaamisen periaatetta. Tosin Marjamäen aikakaudella periaate ei ole aina toteutunut sen takia, että Marjamäki välillä pakotti pelaamista pelisuunnitelmalla, jolla esimerkiksi määrättiin, että lähdetään pelitilanteesta huolimatta nostamaan kiekkoa ylöspäin. Tanskan MM-kisoissa Marjamäki on vihdoin ja viisaasti luopunut kategorisista pelisuunnitelmista.
Tänään vahvaa Kanadaa vastaan Leijonien on kyettävä mahdollisimman paljon siihen, että suomalaiset saavat tuotetuksi kiekkokontrollia. Peliväline on vallan väline, kun kiekko on Leijonilla, se ei ole Vaahteralehdillä – ja niin muodoin kiekon pitäminen on paitsi hyökkäämistä myös puolustamista.
LUE MYÖS: Miksei Mikael Granlundia voi peluuttaa NHL:ssä sentterinä? Olli Jokinen kertoo syyn
Pelin virtauksen eri nivelkohdista juurikin lentovaihdon kohta on se, jolloin paljolti määräytyy se, kumpi joukkue pysyy enemmän kiekossa kiinni.
Kun Kanadan yksittäisen pelivaihdon väsyttämät pelaajat menettävät kiekon Suomen puolustusalueella, ovat myös Leijonien pelaajat väsyneitä. Tämä tapahtuu siinä kohtaa, kun pelaajat ovat olleet jäällä noin 35-55 sekuntia. Kun kiekko siirtyy Leijonille, suomalaisten on – väsymyksestään huolimatta – oivallettava, että kaukaloon syntyy tilaa, kun kanadalaiset alkavat luistella kohti vaihtoaitiotaan.
LUE MYÖS: Leijonat! Nämä kanadalaistähdet on merkittävä punaisella
Paras konsti pelata tuossa kohtaa kiekkokontrollia ovat pienet lyhyet kiekottelevat syötöt, joilla peliväline siirretään ja piilotetaan oman maalin taakse turvaan. Sen jälkeen Leijonien neljän kiekottoman pelaajan on vaihdettava niin kiireenvilkkaan kuin suinkin, sillä samaa tekevät kanadalaiset.
Seuraavaksi syntyy niin kutsuttu reagointipelitilanne, jossa suomalaisten on luettava peliä ja reagoitava sitä mukaa, tuleeko kanadalaisten tuore kärkikarvaaja päälle maalin taakse vai asettuuko tämä trapin kärkikarvaajan paikalle. Teki Kanada tuossa tilanteessa niin tai näin, kiekon piilottaminen oman maalin taakse kannattaa.
Jos Kanada pelaa trapin, Suomi organisoi viivelähdön. Jos taas Kanada ajattaa Suomen kiekollisen pakin maalin takaa ulos, on Leijonien organisoitava mahdollisimman nopeasti viidellä neljää vastaan nopeahko hyökkäys, jossa syöttösuunnat eivät ole vakioidulla tavalla auki, mutta sitä varten Leijoniin on näihin MM-kisoihin valittu kiekollisessa pelissä taitavia pakkeja, että he selviävät kyllä tilanteesta. Oleellista on, että kiekottomana hyökkäävät suomalaiset tarjoavat itsenä mahdollisimman nopeasti pelattaviksi.
Oleellista on tajuta, että tämä edellä kuvaamani pelitilanne eri vaihtoehtoineen syntyy jääkiekkoilussa riippumatta siitä, millaisella taktiikalla vastustaja pelaa. Siksi tämä vaihtoruljanssin hetki on ollut ja tulee olemaan yksi Meidän pelin iskun paikkoja, josta voi päästä kiinni kiekkokontrolliin.
Jos Leijonat mielii tänään pärjätä Kanadalle, on sen onnistuttava vaihtamaan juohevasti ja haluamallaan tavalla kiekolla sen seitsemisen kertaa per erä. Tätä kannattaa seurata tarkalla silmällä kotisohvilta tänään!