MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvonen pitää silmällä Leijonien otteita EHT:n Moskovan turnauksessa. Lauantain ottelussa Leijonat löi Kanadan tyylikkäästi maalein 4–1.
LUE MYÖS: Suomessa juotiin vielä aamukahveja, kun Leijonat kohtasi Kanadan – debyytissään säväyttänyt Christian Heljanko: "Olihan se vähän erikoista"
Tästä pidin
Suomi pelasi erään EHT-historiansa suvereeneimmista ensimmäisistä eristä. Kanada jäi totaalisesti Suomen jalkoihin. Tämä oli hyvä askel siinä mielessä, että neljässä edellisessä pelissään Leijonilla oli ollut vaikeuksia pelien aluissa. Leijonien kiekkokontrollipeli löi Kanadan täydellisesti kanveesiin ensimmäisen 20 minuutin aikana.
Pidin myös siitä, miten Leijonien alivoimapeli toimi Kanadaa vastaan. Suomi on jo jonkin aikaa hakenut eräänlaista Kärpät-mallia alivoimaneliönsä pelaamiselle toteuttamatta sitä kovinkaan hyvin. Nyt se onnistui taiteen sääntöjen mukaan. Tapa on omintakeinen, siinä pelin puolen puolustaja vetäytyy erittäin sisälle neliöön pelaamaan yhteispelin maalivahdin kanssa; pakki peittää ja torjuu laukauksen takakulmaan, maalivahti (Christian Heljanko) hoitaa etukulman. Lisäksi puolustaja, silloin kun homma menee aivan viimeisen päälle, peittää perättäin asettamillaan luistimenterillään syötön takatolpalle ja peittää aktiivisella mailallaan syöttöä keskelle ja toisinaan päätyyn.
Valtteri Kemiläinen pelasi todella vahvan pelin kaikkineen, hänessä on potentiaalia MM-kisajoukkueeseen, miksei olympialaisiinkin, jos NHL:stä ei koronan takia pelaajia Kiinaan lähde.
Tästä en pitänyt
Toisen erän alku oli Kanadan hallintaa, toisaalta Leijonat pääsi tai joutui, miten vain, esittelemään siinä varsin hyvää, organisoitua ja taistelevaan puolustusalueen puolustuspeliään.
Arvatenkin Kanadan NHL-taustaiset, nimekkäät valmentajat Claude Julien ja Bruce Boudreau olivat herätelleet joukkuetta ensimmäisellä erätauolla pelaamaan kakkoserän perinteisin kanadalaisin suoraviivaisin ottein.
Kova taisto käytiin ottelun neljännestä maalista. Leijonat esti sen toisessa erässä Kanadalta, teki itse sen kolmannessa erässä Markus Granlundin tyylikkäästä läpiajomaalissa, jossa Granlund ampui luistelusta oikeassa rytmissä jäätä pitkin Kanadan veskarin juuri vielä painolliseksi jääneen oikean jalan luistimen terän vierestä, sen sisäpuolelta kiekon verkkoon.
Tätä ihmettelen
On suuri nautinto katsoa, miten jokainen Leijonien pelaaja paiskii pelikirjasta tinkimättä hommia joukkueelle. Jukka Jalonen on onnistunut luomaan Leijonista paikan, jossa pelataan korkeinta mahdollista luokkaa olevaa yhteistyön jääkiekkoa.
LUE MYÖS: Jere Karjalainen säväytti Leijonien Kanada-voitossa – tehoillassa uudenlainen ”Tappara-yhteys”
Kuuliaiset mutta rohkeat pelaajat eivät tehneet Kanadaa vastaan juuri ollenkaan merkittäviä vääriä pelitilannevalintoja mitä tulee esimerkiksi hyökkäämisen rytmeihin hyökätessä ja puolustaessa. Aivan kuin viisikot olisivat etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä pelanneet nukkemestari Jalosen langoissa yhtäaikaisesti kaikkeen reagoiden.
Tätä odotan
Maineikas troikka-Manninen – Markus Granlund, Sakari Manninen ja Teemu Hartikainen – pelasi Kanadaa vastaan ihan hyvin, mutta ei mitenkään erinomaisesti. Odotan, että sunnuntain päätöspelissä, kun pelataan turnausvoitosta Venäjää vastaan, kolmikko kaivaa taskuistaan todelliset ratkaisujen avaimet esiin.
Ja, yltyleensä, sopii odottaa, että Leijonat parantaa vielä pykälän myös joukkueena, ja sen täytyykin parantaa, jos se mielii ryöstää turnauksen vahvalta Venäjän joukkueelta.