Historiallinen maahanmuuttouudistus tapetilla Brysselissä – sisäministeri Rantanen pitää infon

4:59img
Video: EU-maiden ulkoministerit pääsemässä sopuun historiallisesta maahanmuuttouudistuksesta.
Julkaistu 28.09.2023 15:46
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

STT

EU-maiden sisäministerit ovat tänään kokoustaneet puheenjohtajamaa Espanjan koolle kutsumassa ylimääräisessä ministerineuvostossa Brysselissä. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Mari Rantanen perussuomalaisista.

Rantanen pitää tilaisuudessa tiedotustilaisuuden kello 18.

Saksa on vakuuttunut, että unionin jäsenmaiden kanta suureen turvapaikkauudistukseen voi syntyä Brysselissä tänään torstaina. Näin kertoi Saksan sisäministeri Nancy Feaser EU:n sisäministerien kokouksen julkisessa keskustelussa torstaina.

Uudistuksessa rajamenettelyä tiukennetaan ja sovitaan solidaarisuudesta jäsenmaiden kesken.

Muut maat velvoitettaisiin auttamaan maata, johon kohdistuu suuri turvapaikanhakijoiden paine. Auttava maa saisi itse valita, osoittaako se solidaarisuutta esimerkiksi ottamalla vastaan turvapaikanhakijoita, auttamalla rahallisesti tai lähettämällä henkilöstä.

Saksa on ollut aiemmin haluton hyväksymään kantaa paketin kriisiasetusta, mutta Feaser kiitteli viimeisintä kompromissiesitystä.

Jo keskiviikkona Brysselin diplomaattipiireistä alkoi kuulua viestejä sovun mahdollisuudesta. Torstaina neuvottelujen kohteena ovat ilmeisesti yhä olleet viimeiset muotoilut.

Kantansa muodostettuaan jäsenmaiden on sovittava sääntelyn lopullisesta muodosta Euroopan parlamentin kanssa.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä Etelä- ja Keski-Euroopassa on tänä vuonna noussut lähelle turvapaikkakriisin aikaisia lukemia. Turvapaikkahakemusten määrän odotetaan EU:ssa tänä vuonna ylittävän miljoonan ensi kertaa sitten vuoden 2016.

Lue myös: Maahanmuutto kuumentaa tunteita – EU:n sisäministerit koolle

Uudistus hyväksyttiin jäsenmaiden neuvostossa pääpiirteittäin kesäkuussa, mutta sen viimeinen osa eli kriisiasetus on vielä hyväksymättä. Siinä määritellään keinovalikoimaa kriisitilanteissa. Suomen kannalta tärkeää on ollut toiminta maahanmuuton välineellistämistilanteissa eli esimerkiksi silloin, jos Venäjä käyttäisi turvapaikanhakijoiden ohjaamista rajalle painostamiskeinona.

Kriisiasetus ei vielä toistaiseksi ole saanut taakseen riittävää enemmistöä, mutta verkkolehti Politicon diplomaattilähteiden mukaan Saksan kanta asiaan olisi muuttumassa myönteiseksi, mikä mahdollistaisi asetuksen hyväksymisen.

Katso tämän jutun videolta sisäministeri Rantasen tiedotustilaisuus noin kello 18 Suomen aikaa.

Lue myös: Italiaan pyrkivien siirtolaisten määrä kaksinkertaistunut – eteläisimmälle saarelle parissa päivässä enemmän siirtolaisia kuin asukkaita

Tuoreimmat aiheesta

Maahanmuutto