Silja Kosonen lausui itsestään hätkähdyttävää tekstiä – Pariisin olympialaisten alla kaikki on toisin

Silja Kososella olympialaistatuointi – lähettää napakat terveiset koti-Suomen urheilujännäreille 1:11
Silja Kososella olympialaistatuointi – lähettää napakat terveiset koti-Suomen urheilujännäreille.

Moukarinheittäjä Silja Kososesta, 21, tuntuu vihdoin, että hän on oikeassa paikassa kilpaillessaan maailman lajivalioiden seurassa. Pariisin olympialaisissa hän yrittää kammeta heitä myös tuloslistalla. 

Kosonen on heittänyt moukaria 74,19 metriä. Hän on alle 20-vuotiaiden maailmanmestari ja EM-kultaa on tullut myös alle 23-vuotiaissa. 

Viimeisen kahden vuoden aikana hän on ollut aikuisten MM-kisoissa 7:s ja 5:s, EM-kisoissa 5:s ja 4:s. Superlahjakkuudeksi tiedetty Kosonen on näiden tulosten perusteella askeleen tai korkeintaan kahden päässä aikuisten arvokisamitalitasosta.  

Tästä huolimatta hän lausui vuosi sitten Ylen haastattelussa hieman yllättävät sanat maailman valioista. 

– Minusta ei tunnu siltä, että kuuluisin siihen porukkaan. Ehkä se tulee ajan kanssa, tuolloin 20-vuotias Kosonen kertoi. 

Kun MTV Urheilu haastattelija Kososta kaksi viikkoa ennen olympialaisten karsintakisaa, ääni kellossa oli muuttunut. 

– Pakko sanoa, että se on kyllä vähän muuttunut. Varsinkin kun olin siellä Amerikan-reissulla viime toukokuussa, niin se kyllä auttoi tuossa tosi paljon. Vietin siellä paljon aikaa Brooke Andersenin ja muiden kanssa. 

– Vaikka olen vähän nuorempi, niin tuli oikeasti fiilis, että kuulun joukkoon (kuva alla). Hekin naureskelivat, kun he tajusivat, kuinka nuori olen. Se voi olla heillekin hyvä motivaattori, että takaa tulee näitä junnumpia, Kosonen kertaa.

Andersen, 28, on vuoden 2022 maailmanmestari, jonka ennätys on hulppeat 80,17 metriä. 

Yhdysvaltalaisia on tämän kauden maailmanlistan kahdeksan parhaan joukossa peräti viisi. Heistä Andersen (1:nen) ja Janee’ Kassanavoid (4:s) eivät läpäisseet Yhdysvaltojen kivikovaa olympiakarsintaa. Tämä kertoo myös lajin arvaamattomuudesta kisaringissä.  

– Kyllä se varmaan tuntuu aika pahalta, mutta toivon, että molemmat tähtäävät vielä Losiin, Kosonen totesi viitaten olympiakisoihin Yhdysvalloissa neljän vuoden päästä. 

Kosonen on maailmanlistan 14:s (73,97).   

Parempaa kuin koskaan

Kosonen odottaa kovasti astelemista Stade de France -stadionille Pariisissa. Rooman EM-kisoissa aiemmin kesällä tunnelma oli vaisu, ja edellinen olympiavisiitti Tokiossa sujui koronan tyhjentämien katsomojen edessä. 

Pariisissa yleisöä on ollut runsaasti, ja se on ollut kovaäänistä kaikilla kisapaikoilla. 

Stadionin rinkiin astelee itseluottamusta uhkuva suomalainen. 

– Tekniikka tuntuu paremmalta kuin koskaan. Se on ollut todella varmaa treeneissä. 

– Kesän aikana on tullut ensimmäiselläkin heitolla usein tosi hyvä tulos. Se olisi hyvä tavoite karsinnassa. Finaali on yksi isoimmista tavoitteista. Siellä sitten yritän vain heittää niin kauas kuin pystyn, uuteen Suomen ennätykseen tai omaan ennätykseen Pariisissa tähtäävä Kosonen linjaa. 

Kososen valmentaja Jani Pihkanen linjaa jämäkästä tavoitetta Pariisiin: Vähintään viime vuoden MM-kisojen 5. sija.

Eroa huippuihin tulee vielä varsinkin yhdellä osa-alueella. 

– Osa fysiikkapuolesta on vielä selkeästi jäljessä, mutta osa jo aika lähellä. Voima- ja nopeuspuoli, niitä pitää kehittää aika hyvin vielä. Tekniikka on ainoa sellainen, joka on selvästi samalla tasolla, ja jo parempikin kuin osalla, Pihkanen selvittää MTV Urheilulle. 

Karjuminen ei tule luonnostaan

Yleisurheilun heittolajeissa on totuttu siihen, että välineensä taivaalle lähettävä urheilija karjahtaa perään ja antaa eleillään vihjeitä siitä, mitä on luvassa. 

Kosonen on toista maata. Kysyttäessä aiheesta hän kertoo heti esimerkin nuorten ME-heitostaan vuodelta 2021.  

– Enhän minä reagoinut siihen oikein mitenkään. Kun näin tuloksen, niin aloin kiljua kentällä, Kosonen naurahtaa. 

Kosonen epäilee, ettei hän tunne hyvää heittoa ringissä niin hyvin kuin monet muut. Suomalaisen reaktiot ovat yleensä hillittyjä.  

– Jotkut karjuvat melkein jokaisen heiton jälkeen. Minä ehkä mietin yleensäkin vähän turhan paljon sitä, mitä ihmiset ajattelevat minusta. Jos luulen, että se on hyvä heitto, ja juhlin ja karjun siellä ringissä ihan hulluna, ja se onkin sitten joku 65-metrinen, niin en tiedä onko nolo oikea sana, mutta en haluaisi juhlia mitään huonoa heittoa. Karjuminen ei ole tullut minulle ikinä luonnollisesti, Kosonen pyörittelee. 

– Muistan, että joskus treeneissä testasin sitä. Mietin vaan, että koska minun pitää huutaa, eikä heitto oikein toiminut. 

Yleisön huudot ja kannustukset Kosonen rekisteröi vielä ennen rinkiin astumista, mutta verkkojen sisällä kaikki muuttuu. 

– Kun alan heittämään, olen sellaisessa omassa kuplassani, enkä oikein kuule mitään.

Silja Kosonen, Krista Tervo ja Suvi Koskinen kilpailevat naisten moukarinheiton karsinnassa sunnuntaina kello 11.20 alkaen. Finaali on ohjelmassa ensi tiistaina klo 21.00.  

Mikä heitossa on mättänyt? SE-nainen Krista Tervo kommentoi olympiakarsinnan alla 0:30
Mikä heitossa on mättänyt? SE-nainen Krista Tervo kommentoi olympiakarsinnan alla.

Lue myös:

    Uusimmat