"Silmissä voi olla hullun kiiltoa" – miksi kissa tai koira alkaa yhtäkkiä säntäillä sekopäisesti ympäriinsä?

Myös kissa voi pelätä ilotulitteita 1:41
KATSO MYÖS: Kissakin voi pelätä ilotulitteita!

Oletko ikinä ihmetellyt, miksi kissa tai koira alkaa yhtäkkiä säntäillä sekopäisesti ympäri asuntoa? Eläinlääkäri kertoo, mistä on kyse.

Miksi kissa tai koira yhtäkkiä spurttaa juoksemaan hulluna ympäri asuntoa tai koira alkaa säntäillä minne sattuu järjettömän oloisesti? Kysyimme eläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Jutta Puomiolta, mikä on tämä säntäilykohtaus, joka myös zoomies-termillä tunnetaan.

"Frenetic Random Activity Period"

Tieteellisempi termi "sekoiluilmiölle" on "Frenetic Random Activity Period" (FRAP). Puomio kertoo, että sille ei vielä suomen kielessä ole selkeää vastinetta.

Käytännössä "zoomies"  tarkoittaa yhtäkkiä alkavaa satunnaista toiminnan jaksoa, jossa kissa tai koira saattaa saada spurtteja, joissa se juoksee hulluna ympäriinsä.

– Silmissä voi olla hieman sellaista hullun kiiltoa, Puomio sanoo.

Syytä huoleen ei yleensä ole, sillä kyseessä on usein aivan normaali tapahtuma.

– Uskotaan, että "zoomies" liittyy pakkautuneen energian purkamiseen, Puomio selittää.

Häntää heiluttava koira ei ole aina iloinen! Alla olevalla videolla aiheesta lisää. Juttu jatkuu videon alla.

Heiluva häntä ei tarkoita, että koira on iloinen – kiinnitä huomio mieluummin tähän! 2:21
Koiran häntä voi heiluessaan kertoa omistajalle ilon lisäksi lähes mitä vain. –  Tämä on mielestäni tärkeä myytti murrettavaksi, eläinkouluttaja Anna Sydänheimo sanoo.

"Zoomiesin" syynä ehkä tylsistyminen tai innostuminen

Aktiivisuuskohtaus tulee yleensä sen jälkeen, jos koira on esimerkiksi ollut päivän kotona ja sillä on ollut tylsää. Illalla energia vapautuu purkauksenomaisesti. Aamut ovat myös yleinen ajankohta näille energisyysspurteille.

Yhtäkkinen aktiivisuuskohtaus saattaa iskeä, jos koira innostuu todella paljon jostain. Ryntäilykohtaus voi hyvinkin tulla leikin yhteydessä.

– Niin sanottu zoomies on ihan normaalia käytöstä. Se ei ole koirille tai kissoille vaarallista, ellei käy niin, että spurttailun yhteydessä se törmää johonkin, juoksee päin seinää tai muuta tällaista. Itsessään kohtaus ei ole vaarallinen, Puomio sanoo.

"Zoomies" on verrattain yleinen ilmiö, sanoo Puomio. Yleisyys vaihtelee hieman sen mukaan, miten energinen rotu on kyseessä. Lisäksi se on yleisempää nuorilla eläimillä ja vähenee iän myötä.

Onko lemmikillä liian vähän tekemistä?

Jos sekoilukohtaukset lisääntyvät tai niitä tulee paljon, Puomio suosittelee pohtimaan, onko lemmikin päivässä liian vähän aktiviteettia. 

Mieti, löytyisikö jotain muita keinoja lemmikin energisyyden kanavoimiseen.

Kaikki "sekoilu" ei ole zoomiesia

Joskus lemmikki voi purkaa hermostuneisuuttaan "zoomiesilla". Puomio kertoo, että näin saattaa käydä esimerkiksi eläinlääkärikäynnin tai kylvyn jälkeen.

Aina säntäily ei johdu "zoomiesista". Puomio huomauttaa, että se pitää pystyä erottamaan kipukäytöksestä ja pelosta.

Toisaalta kivusta ja pelosta johtuvien ryntäilytilanteiden kohdalla ilmenee muitakin merkkejä, kuten koiran erilainen yleisilme. 

– Eläin voi vaikuttaa todella jännittyneeltä, täristä ja olla pelokkaan oloinen.

Katso myös: Näin hoidat koiran tassuja talvella

Näin hoidat koiran tassuja talvella – trimmaajan vinkit: ” Kyllä toiset koirat tarvitsevat tossuja talvella” 3:22
Näin hoidat koiran tassuja talvella – trimmaajan vinkit: "Kyllä toiset koirat tarvitsevat tossuja talvella"

Lue myös:

    Uusimmat