Koira jahtaamassa häntäänsä ei ole aina merkki leikkisyydestä – tässä vaiheessa kannattaa käydä eläinlääkärillä

2:21imgKATSO MYÖS: Heiluva häntä ei tarkoita, että koira on iloinen – kiinnitä huomio mieluummin tähän!
Julkaistu 05.03.2023 12:01

Emmi Niiniaho

Takapäässä joka suuntaan heiluva häntä saa luonnollisesti varsinkin pentukoirien huomion. Missä kohtaa jatkuvasta hännän jahtaamisesta tulisi huolestua?

Ympyrää pyörivä, häntäänsä jahtaava koira saattaa olla iloisen leikkisä näky ja nuorille koirille tällainen käytös onkin Insiderin mukaan täysin normaalia. 

Jatkuva hännän jahtaaminen tai sen pureskelu aikuisella koiralla voi olla kuitenkin merkki terveysongelmasta tai tylsyydestä.

Lue myös: Näissä tilanteissa lemmikin lopettamista tulee pohtia – "On myös omistajalle todennäköisesti huomattavasti helpompaa"

Purkamatonta energiaa

VCA Animal Hospitals eläinsairaalan johtava teknikko Angela Logsdon-Hooverin mukaan koirat tekevät sitä, mikä tuntuu niistä hyvältä, mikä saa ne onnellisiksi ja mistä ne saavat palkkion.

Koira saattaakin luonnollisesti tuntea olonsa innostuneeksi, kun se katsoo taaksepäin ja näkee häntänsä heiluvan kaikkiin suuntiin. Ajan myötä tällaisesta käytöksestä saattaa tulla tapa.

koira jahtaa häntäänsä (1)Pennulle joka suuntaan heiluva häntä saattaa innostaa koiran leikkimään.Shutterstock

Logsdon-Hooverin mukaan tällainen käytös on yleistä erityisesti koirilla, jotka viettävät paljon aikaa häkeissä tai jotka jätetään yksin kotiin pitkäksi aikaa – erityisesti, jos koiralla on paljon energiaa ja häntä. Mutta myös hännättömät koirat voivat kehittää ympäri pyörimisestä tavan.

Jos koira leikkii silloin tällöin häntänsä kanssa, siitä ei ole Logsdon-Hooverin mukaan todennäköisesti syytä huolestua. Koiralla saattaa kuitenkin olla kasautunutta energiaa, jota sen olisi hyvä päästä purkamaan muulla tavoin.

– Käyttäytymisestä tulee pakkomielteistä, kun se alkaa häiritä jokapäiväistä elämää, VCA Animal Hospitals eläinsairaalan teknikko Alison Creighton toteaa.

Eläinlääkäriltä voi kysyä neuvoja pakkomielteisen hännän jahtaamisen juurisyyhyn.

Lue myös: Suomalaistutkimus selvitti fiksuimmat koirarodut – ykkönen saattaa yllättää: "Hyvät pisteet lähes kaikissa testeissä"

Loukkaantuminen tai tulehdus

Ihmiset ottavat kivun yllättäessa usein jonkinlaista kipulääkettä, mutta koirille tämä ei ole mahdollista. Creightonin mukaan koirat saattavatkin sen sijaan esimerkiksi purra kivualiasta kohtaa.

Kipu koiran hännässä saattaa johtua loukkaantumisesta tai jostain kroonisesta tilasta, kuten niveltulehduksesta, allergioista tai anaalirauhasten ongelmista.

eläinlääkäriEsimerkiksi anaalirauhasten kipeytyminen voi saada koiran kiinnostumaan erityisesti peräpäästään.Shutterstock

Takapään tai hännän ympärillä olevat infektiot voivat saada koiran puremaan tai näykkimään aluetta. Infektion merkkejä voivat olla:

  • Pahanhajuinen vuoto
  • Punoitus
  • Kutina
  • Turkittomat laikukkaat pisteet
  • Ihon rupeutuminen

Creightonin mukaan koira saattaa olla tuskissaan, jos se ontuu, kävelee normaalia hitaammin, välttelee juoksemista ja hyppäämistä tai roikottaa häntäänsä.

Jos koira vaikuttaa siltä, että sillä on kipuja tai jonkinlainen tulehdus, eläinlääkäri visiitti on paikallaan mahdollisimman pikaisesti, sillä useimmat tulehdukset eivät parane ilman antibiootteja.

Lue myös: Nämä olivat vuoden 2022 suosituimmat koirarodut Suomessa – yksi rotu pitänyt ykköspaikkaa jo vuosia

Ulkoiset ja sisäiset loiset

Jos koira kiinnostuu yhtäkkiä enemmänkin hännästään tai takapäästään, syynä saattavat olla myös loiset.

– On tavallista, että kirput kerääntyvät takapuoleen, Creighton sanoo.

Kirput voi havaita usein jo paljaalla silmällä, mutta saatat huomata myös muita kirpputartunnan merkkejä, kuten:

  • Ihon liiallinen kutina, pureskelu tai pureminen
  • Näkyvästi ärtynyt iho
  • Pienet punaiset kyhmyt iholla
  • Karvanlähtö 

koiranpentuKoira saattaa pureskella peräpäätään myös kirppujen takia.Shutterstock

Creightonin mukaan suoliston loiset voivat aiheuttaa voimakasta peräaukon kutinaa, joka saattaa saada koirasi nuolemaan tai pureskelemaan peräaukkoa tai raahaamaan sen takapuolta lattiaa pitkin.

Eläinlääkärin määräämien lääkkeiden lisäksi kirppuepäilyn yhteydessä kannattaa pestä koiran peti kuumalla vedellä ja imuroida tarkasti matot ja huonekalut, joissa eläin usein oleilee.

Lue myös: Amerikkalaiseläinlääkäri teki järkyttävän löydön syömisen lopettaneen kissan vatsasta: "En ole koskaan nähnyt mitään sellaista"

Kognitiiviset ongelmat

Hännän takaa-ajo voi johtua myös ikään liittyvästä kognitiivisesta heikkenemisestä tai aivohäiriöistä, kuten kasvaimista tai synnynnäisistä epämuodostumisista, jotka vaikuttavat kognitiiviseen toimintaan – vaikka nämä ongelmat ovatkin koirilla melko harvinaisia.

Eläinlääkäri Abel Gonzalezin mukaan kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin merkkeihin:

  • Äkilliset muutokset käyttäytymisessä tai koiran persoonassa
  • Jatkuva pään kallistaminen
  • Epäsymmetriset kasvojen ilmeet
  • Kohtaukset
  • Koordinaation heikkeneminen

iäkäs koiraIkään liittyvä kognitiivinen heikkeneminen voi myös johtaa hännän takaa-ajamiseen.Shutterstock

Viime kädessä neurologisten ongelmien hoito riippuu taustalla olevasta syystä, joten hyvä seuraava askel on ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, joka voi tarjota lisää ohjeita neurologisten sairauksien tunnistamiseen ja hallintaan.

Gonzalezin mukaan eläinlääkäriaika kannattaa varata kun hännän jahtaamisesta tulee pakkomielteistä ja kun eläin ei vaikuta pystyvän keskittyvän mihinkään muuhun.

Jos koira esimerkiksi jättää ruoan, herkut ja leikkimahdollisuudet huomiotta, eläinlääkärille kannattaa soittaa mahdollisimman pian tai jos pureskelusta jää selkeitä haavoja häntään.

Lue myös: Koirarodut, joita suomalaiseläinlääkäri ei itse ottaisi – "Voi ehkä monelle tulla yllätyksenä"

Lue myös: Koirien terveysongelmat voivat heijastella myös niiden käytökseen: "Kipeänä on vaikea olla hyvällä tuulella"

Katso myös: "Tavallisin ele, mitä ihmiset eivät huomaa ollenkaan" – tätä koiran eleet kertovat

1:38imgKoiran ymmärtäminen lähtee sen eleistä. Koira on luonnostaan konflikteja välttelevä eläin, joten se viestii tauotta ympäristölleen, kuinka lähelle sitä saa tulla, tai tuntuuko tilanne siitä hyvältä. Jos koira esimerkiksi haluaa etäisyyttä, se saattaa kääntää päätään poispäin, räpsytellä silmiään tai kääntää korvia taakse.

Lähde: Insider

Tuoreimmat aiheesta

Koirat