Simpsoneiden Apu poistettiin suosikkisarjasta rasismikohun vuoksi – myös näitä hahmoja on arvosteltu rajusti

Suomalaissukuinen Simpsonit-tuottaja: Osaan suomeksi vain kirosanoja 1:44
Suomalaissukuinen Simpsonit-tuottaja: osaan vain kirosanoja

Simpsoneiden hahmoja on arvosteltu rankasti vuosien varrella.

Yksi ikisuosikki Simpsoneiden fanien lempparihahmoista, Kwik-E-Mart-kauppaa pyörittävä intialainen hahmo Apu poistettiin sarjasta muutama vuosi sitten rasismikohun vuoksi.

Kohu alkoi, kun koomikko Hari Kondabolu julkaisi dokumentin nimeltä The Problem With Apu vuonna 2017. Dokumentissa kyseenalaistettiin hahmon luoma negatiivinen mielikuva sekä sen tuomat vaikutukset intialaisamerikkalaisiin kansainvälisessä mediassa.

Simpsoneilla on takanaan jo 35 tuotantokautta. Sarjan ensimmäinen jakso näytettiin ruuduilla 17. joulukuuta vuonna 1989, ja sen jälkeen jaksoja on tuotettu jo 768 kappaletta.

Apu on ollut yksi sarjan lempihahmoista jo lähes kolmen vuosikymmenen ajan. Dokumentin tuoma näkökulma herätti kuitenkin muutoksen tuulen, joka johti hahmon kadottamiseen sarjasta näillä näkymin lopullisesti.

Apun puhui viimeksi kauden 29 jaksossa 1, The Serfsons. Tämän jälkeen Apua nähtiin muutaman kerran sarjan jaksojen taustalla, mutta viimeisinä kausina hahmo on kadotettu ruuduilta kokonaan.

Apun ääninäyttelijä, Hank Azaria on kommentoinut kohua vuosien varrella muutamaan otteeseen. Yhdysvaltalainen näyttelijä on kertonut katuvansa rooliaan sen aiheuttamien ongelmien vuoksi.

– Roolillani Apuna autoin luomaan melko marginalisoivan, epäinhimillistävän stereotypian, Azaria kommentoi vuonna 2023.

Apu ei ole ainoa negatiivista huomiota herättänyt hahmo; Simpsonit on korvannut myös kahden muun hahmon, Dr. Hibbertin sekä Drederick Tatumin ääninäyttelijät viime vuosien aikana.

Tummaihoisen Dr. Hibbert -hahmon ääninäyttelijänä toimi vuoteen 2021 asti yhdysvaltalainen näyttelijä Harry Shearer. Hahmon ääninäyttelijäksi vaihdettiin myöhemmin Kevin Michael Richardson.

 Drederick Tatum oli Simpsoneiden parodinen versio nyrkkeilijä Mike Tysonista, jonka ääninäyttelijänä toimi myös Apua näytellyt Azaria. Nykyään Azarian paikalla näyttelee Saturday Nigh Livestä tuttu koomikko Jay Pharaoh.

Lue myös:

    Uusimmat