Sinikielitautia havaittu Norjassa

Maailman eläinterveysjärjestö (WOAH) kertoo, että Etelä-Norjassa sijaitsevalla lammastilalla on havaittu sinikielitautia.

Sinikielitauti on virustauti, joka voi olla tappava märehtijöille, kuten lampaille, karjalle ja vuohille. Uutistoimisto Reuters kertoo, että taudin uusi variantti on kiertänyt Pohjois-Euroopassa viime vuoden loppupuolelta lähtien. Esimerkiksi Ranskassa on järjestetty rokotekampanjoita taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Norjassa on havaittu sinikielitautia nyt ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2010. Norjan viranomaisten mukaan toistaiseksi ei ole vielä saatu vahvistettua, mitä kantaa kyseinen tautitapaus on.

WOAH kertoo, että kaksi tartunnan saanutta lammasta lopetettiin ja niistä otettiin näytteet analyysiä varten. Sairastuneet lampaat kuuluivat 56 lampaan laumaan.

Ruokavirasto kertoo, että sinikielitauti leviää polttiaisten kautta. Sinikielitauti ei tartu ihmiseen. Virusta kantavan polttiaisen pisto on myös täysin vaaraton koirille, kissoille ja hevosille.

Ruokaviraston mukaan Sinikielitauti-nimi tulee hengitysvaikeuksista johtuvasta hapenpuutteesta aiheutuneesta sinisestä kielestä. Tämä oire on kuitenkin harvinainen.
 

Lue myös:

    Uusimmat