Sinileväkukintojen riski on huomattava Suomen merialueilla tänä kesänä – kukintoihin on aina syytä suhtautua varoen

0:45img
Viime heinäkuussa levätilanne oli pahin 20 vuoteen.
Julkaistu 06.06.2019 11:41
Toimittajan kuva

Sanna Voltti

sanna.voltti@mtv.fi

Tänään julkaistiin kesän ensimmäinen leväkatsaus. Suomen ympäristökeskuksen SYKE:n mukaan voimakkaiden ja laajojen sinileväkukintojen riski Suomen merialueella on viime vuosien tasoa, sillä ravinnetilanne on pitkälti pysynyt ennallaan.


Suurin riski sinilevälauttojen muodostumiseen on Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaan pohjoisosassa. Riski on huomattava suurimmassa osassa Saaristomerta ja kohtalainen kaakkoisella Selkämerellä. Muualla Selkämerellä ja Perämerellä riski on vähäinen. Riskin toteutumisen ratkaisevat kesän sääolot.

Sinileväkukintojen huippu Suomen merialueella ajoittuu yleensä heinäkuun lopulle ja elokuun alkuun. Kukinnat voivat jatkua paikoin pitkälle syksyyn.

Talven typpi- ja fosforimäärät eivät kerro kaikkea

Tuulet vaikuttavat levän kulkeutumiseen rantoja kohti. Voimakas tuuli sekoittaa sinileväkukinnan pintaveteen, jolloin levä on vaikeammin havaittavissa. Tyynen jakson aikana sinilevät nousevat taas nopeasti pintaan.

Sinileväkukintojen riskiarvio perustuu edellisen talven typpi- ja fosforimääriin. Talven ravinnetilanne antaa alueellisen yleiskuvan ravinteiden saatavuudesta seuraavana kesänä.

Sinilevä viihtyy lämpimässä vedessä ja tarvitsee kasvuunsa myös runsaasti valoa.

Lopulliseen tilanteeseen vaikuttavat sääolot

Levän kukinta riippuu täysin sääolosuhteista. Esimerkiksi kesä 2017 oli harvinaisen kylmä ja pilvinen, eikä leväkukintoja juurikaan havaittu.

Viime kesänä sinileväkukintojen riski arvioitiin pienemmäksi kuin vuonna 2017, mutta toisin kävi.

Viime kesän "käristyskupolin" tuloksena oli yksi viime vuosien pahimmista sinilevätilanteista merialueellamme huolimatta siitä, että talven ravinnetilanne ennakoi vain keskimääräistä riskiä.

Sinilevien runsaus voi vaihdella pienelläkin alueella paljon. Rannikolla ja saaristossa virtausolot ja paikalliset ravinnelähteet voivat aiheuttaa paikallisia leväkukintoja etenkin pitkän tyynen ja lämpimän jakson aikana. Lisäksi tuuli voi kasata sinilevää rantaveteen ja rannoille.

Sinilevät voivat muodostaa erilaisia myrkkyjä ja ihoa ärsyttäviä aineita. Runsaisiin sinileväkukintoihin on aina syytä suhtautua varoen.

Juttua korjattu 6.6. kello 18.11: SYKE korjasi tiedotettaan, jossa alun perin kerrottiin, että sinileväriski olisi saaristomerellä kohtalainen, vaikka se on suurimmassa osassa saaristomerta huomattava.

Tuoreimmat aiheesta

Kesä