Sinilevien määrä on runsastunut viime viikosta sekä merialueilla että järvissä

2:04img
Kerroimme aiemmin Suomenlahden levätilanteesta.
Julkaistu 25.07.2019 13:56

MTV UUTISET – STT

Sinilevän määrä on kasvanut viime viikosta, selviää Suomen ympäristökeskuksen julkaisemasta valtakunnallisesta leväkatsauksesta. Runsainta kukintaa on havaittu Suomen eteläisillä ja lounaisilla merialueilla.

Myös sisävesillä sinilevän määrä on kasvanut. Ajankohtaan nähden sinilevien määrä on järvillä keskimääräistä runsaampaa.

Lämpimän ja tuulettoman sään jatkuessa veteen sekoittunut sinilevä kohoaa helposti pintaan, ja silloin pintakukintojen lisääntyminen on myös todennäköistä.  

Levä kukoistaa lämpenevissä vesissä

Meriveden pintalämpötilat ovat ilmatieteen laitoksen mukaan kahdenkymmenen asteen molemmin puolin kaikilla Suomen merialueilla. Lämpimän ja tuulettoman sään jatkuessa veteen sekoittunut sinilevä kohoaa helposti pintaan, jolloin pintakukinnot todennäköisesti lisääntyvät.

Järvissä pintavedet ovat monissa järvissä yhdestä neljään astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpiä. Etelä- ja Keski-Suomessa pintalämpötilat ovat monissa järvissä 19–23 °C ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa 16–22 °C. Lapissa pintaveden lämpötilat ovat 14–20 °C.

Itämeri on Syken mukaan lämmennyt vuoden 1990 jälkeen keskimäärin lähes kaksi astetta. Suomen merialueet ovat lämmenneet sitäkin enemmän.

Itämeren suojelukomissio Helcomin mukaan Itämeren pintalämpötilan vuosikeskiarvo kohosi viime vuonna ennätystasolle. Mittaushistorian korkeimpaan lukemaan, 27 asteeseen, lämpötila kohosi avoimella Itämerellä vuosi sitten 25. heinäkuuta 2018.

Sinilevien määrä on lisääntynyt tilastollisesti merkitsevästi Suomenlahden, Ahvenanmeren ja Selkämeren avomerialueilla viimeisten noin 40 vuoden aikana.

Sinilevä näyttää siitepölyltä tai hernekeitolta

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä siitepölyä muistuttavilta vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Runsaampana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka voi rannalle ajautuessaan muuttua räikeän turkoosiksi.

Sinilevämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, eikä jää roikkumaan tikun nokkaan. Vesilasissa sinilevät nousevat vihertävinä hippusina pintaan noin tunnin kuluessa.

Syke muistuttaa, että sinilevää sisältävään veteen on aina syytä suhtautua varoen. Myrkytysepäilyissä tulee hakeutua lääkäriin. 

Päivitetty 17.16: Lisätty meriveden ja järvivesien lämpötilatietoa ja osio siitä, miltä sinilevä näyttää.

Uimavedet lämpenevät hurjaa vauhtia – meteorologi: ”Vesissä ylitetään helleraja”

Ethän käytä sinileväpitoista vettä saunassa löylyvetenä? Erikoistutkija: ”Erityisen haitallista”

Tuoreimmat aiheesta

Ympäristö