Sipilä myöntää: Yhteiskuntasopimusneuvottelujen tilanne epätasapainoinen

30119573
Lehtikuva
Julkaistu 03.08.2015 22:44

MTV UUTISET

Hallitus on esitellyt työmarkkinajärjestöille täsmälliset tavoitteet, joista on saatava sopu ennen varsinaisia yhteiskuntasopimusneuvotteluja.

Hallitus haluaa alentaa yksikkötyökustannuksia viidellä prosentilla maan kilpailukyvyn parantamiseksi. Keinoksi on esitetty muun muassa työajan pidentämistä, johon palkansaajajärjestöt suhtautuvat edelleen nuivasti.

Yhteiskuntasopimusneuvottelujen selvitysmieheksi on pestattu valtakunnansovittelija Juhani Salonius.

Viime keväänä yhteiskuntasopimusneuvottelut jo kertaalleen kariutuivat, mutta nyt kaikki osapuolet julistavat olevansa valmiita uuteen yritykseen.

Seuraavan kolmen viikon aikana hallitus ja työmarkkinajärjestöt neuvottelevat yhteiskuntasopimuksen täsmälliset tavoitteet, asialistan sekä tammikuuhun 2017 ulottuvan aikataulun.

Jos yhteiskuntasopimus syntyy ja Suomen kilpailukyvyn katsotaan parantuneen riittävästi maaliskuussa 2017, hallitus on ilmoittanut peruvansa puolentoista miljardin ehdolliset menosäästöt ja veronkorotukset. Porkkanaksi se on luvannut veronkevennyksiä. 

Sdp arvosteli tänään, että yhteiskuntasopimus on todellisuudessa työmarkkinaratkaisu. Kritiikissä huomautetaan, että yhteiskunta ei rajaudu ainoastaan työmarkkinoihin, vaan on myös opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset.

Pääministeri Juha Sipilä kertoo MTV Uutisille, että kyseessä onkin käytännössä eräälainen laajennettu työmarkkinaratkaisu.

-Tämä ei ole nimestä kiinni mistä tässä on kyse. Tässä haetaan kilpailukykyloikkaa ja sen kilpailukykyloikan kautta työllisyysasteen paranemista, työttömyyden pienentämistä ja sitä kautta hyötyä kaikille suomalaisille - niin eläkeläisille, opiskelijoille kuin palkansaajillekin.

Ongelmana julkisessa keskustelussa on pidetty, että yhteiskuntasopimuksen neuvottelutilanteessa vain lähinnä työntekijät joutuvat antamaan vaikka on sanottu, että kaikki joutuvat joustamaan. Sipilä myöntää, että neuvottelutilanne vaikuttaa epätasapainoiselta.

– Kyllä se on myönnettävä, että tämä asetelma on vaikeampi palkansaajapuolelle. Se on selvä asia. Tässä haetaan nyt suomalaisen työn kilpailukykyhyppyä.

Fennovoiman osalta Sipilä kertoo, että hallituksen asetttama torstain takaraja ehtojen täyttymiselle on tiukka.

-Ellei torstaihin mennessä eduskunnan vaatima omistusosuus kunnossa, niin sitten tulee kielteinen päätös. Se on sitten siinä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa