Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä katsoo, ettei ministerien epäinhimillinen työtaakka välttämättä ole ainoa syy pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ministeri-ilmoitukseen.
Juha Sipilä ilmoitti tänään olevansa valmis lisäämään hallituksen ministerien määrää.
Markku Jokisipilä pohtii Sipilän ilmoituksen yhteyttä tulevaan perussuomalaisten puheenjohtajavaihdokseen. Yhtenä vahvana ehdokkaana puolueen puheenjohtajaksi on kansanedustaja Sampo Terho, jolla tällä hetkellä ei ole ministerinsalkkua.
– Jos salkkujen määrää aletaan lisäämään sen takia, että se auttaisi yhtä hallitusryhmää selviämään paremmin omissa sisäisissä kamppailuissaan, niin sillä ei ole juurikaan tekemistä hallituksen toiminnan tehokkuuden kannalta, Jokisipilä sanoo.
"Lindströmillä hyvin erilaiset hallinnonalat"
Liiallisesta työmäärästä on puhuttu oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) kohdalla jo pitkään. Lindström sanoi tänään Demokraatti-lehdessä, että hänen työtaakkansa on kohtuuton.
Jokisipilä sanoo, että ei ole huomannut Lindströmin työskentelyssä äkillistä muutosta.
– Ajankohta tuo väistämättä sen ajatuksen, että tässä saattaa olla kaksijakoiset motiivit. Toisaalta salkkujen jakaminen tekisi niistä helpommin hallittavia, mutta se olisi myös poliittisesti käyttökelpoinen työkalu, kun ottaa huomioon tapahtumat perussuomalaisen puolueen sisällä.
Jokisipilä kuitenkin myöntää, että Lindströmillä on kaksi hyvin erilaista hallinnonalaa vastuullaan. Hänen mukaansa niiden molempien hoitaminen hyvin on varmasti vaikeaa. Jokisipilä sanoo, että ainakin ulospäin näyttää siltä, että Lindström on selvinnyt töistään.
Jokisipilä ei halua lähteä arvioimaan sitä, mitkä ministerinsalkut Lindströmin lisäksi olisi jaettavissa. Hän ei myöskään osaa sanoa, keitä uusia ministereitä hallitukseen voisi nousta. Jokisipilä sanoo, että uuden ministerijaon pitäisi olla vuorovaikutuksessa hallitusohjelman ja hallituksen suunnitelmien kanssa.