Sisäministeri Rantanen MTV:lle "käännytyslain" etenemisestä: "Poikkeuksellisen haastava asia"

Hallituksen ajaman käännytyslain lausuntokierros päättyi maanantaina. Näin sisäministeri Rantanen kommentoi jatkoa.

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) pitää hyvänä asiana, että hallituksen ajama poikkeuslaki on poikinut runsaasti palautetta.

Rajalain lausuntokierros päättyi maananraina, ja esimerkiksi oikeuskansleri Tuomas Pöysti vaatii lausunnossaan täsmentämään esimerkiksi yksittäisen rajavartijan vastuuta mahdollisissa käännyttämisissä. 

– Runsas lausuntopalaute on hyvä asia, kun kyse on näin merkittävästä yhteiskunnallisesta asiasta, joka on oikeudellisesti poikkeuksellisen haastava, Rantanen kommentoi sähköpostitse MTV:lle.

Osa lausuntopalautteista on jyrkän kriittisiä. Rajalaki mahdollistaisi sen, että turvapaikkahakemuksia ei tarvitsisi ottaa vastaan, mikä on ristiriidassa Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa. 

Esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu vastustaa lain viemistä eteenpäin, ja YK-liitto katsoo, että laki voisi johtaa humanitääriseen kriisiin itärajalla.

Suojelupoliisi (Supo) ja keskusrikospoliisi (KRP) puolestaan pitävät lakia hyvin valmisteltuna ja tarpeellisena. 

KRP:n mukaan tilanne itärajalla voi pahentua nopeasti, ja laki voisi toimia myös ennaltaehkäisevästi. Supon mukaan laki on välttämätön, sillä välineellistetyllä maahantulolla pyritään vaikuttamaan Suomen kansalliseen turvallisuuteen. 

Lisäksi lausunnoissa vaaditaan täsmennyksiä ja parempia perusteluita lain tarpeellisuudelle. Esimerkiksi ulkoministeriö ja eduskunnan oikeusasiamies kehottavat pohtimaan perusteellisemmin muita vaihtoehtoisia keinoja torjua välineellistettyä maahantuloa itärajalla.

– Nyt lausuntopalautetta käydään läpi ja pohditaan sen vaikutuksia luonnokseen. Asian käsittely on kesken, enkä voi ottaa kantaa vielä sen koommin ratkaisuihin sisällöllisesti kuin aikataulullisestikaan, Rantanen sanoo.

Lain läpimeno epävarmaa

Asiantuntijalausuntojen perusteella esitysluonnosta muokataan mahdollisesti vielä, ennen kuin hallitus päättäisi sen viemisestä eduskuntaan.

Hallituksen tavoitteena on saada laki voimaan mahdollisimman pian. Lain läpimeno eduskunnassa on kuitenkin epävarmaa, sillä se vaatii hallituksen lisäksi tuekseen myös oppositiopuolueita.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto ei aio tukea lakiesitystä, ja myös vihreät suhtautuu siihen hyvin kriittisesti. Keskusta luultavimmin tukee lakia. SDP:ssä ainakin yksittäiset kansanedustajat ovat sanoneet vastustavansa rajalakia, ja kansanedustaja Kimmo Kiljunenepäilee, ettei laki saa tuekseen tarvittavaa viiden kuudesosan enemmistöä.

RKP aikoo pohtia ensi viikolla kantaansa lakiin.

Lue myös:

    Uusimmat