Käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä – näin uskoo sisäministeri Rantanen Ylellä

Tällainen on käännytyslaki 0:42
Katso video: Tällainen on käännytyslaki.

Rantasen mukaan ei voi suoraan vetää yhtäläisyysmerkkejä uuden lain ja itärajan avaamisen välille.

Hallituksen ajama niin sanottu käännytyslaki voi tulla voimaan jo tänä kesänä, uskoo sisäministeri Mari Rantanen (ps.). Hän kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Hallitus antoi tiistaina eduskunnalle esityksen käännytyslaista, jolla pyritään torjumaan välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla.

Rantanen totesi, että eduskunta käyttää lakiesityksen käsittelyyn sen ajan, jonka se tarvitsee.

– Toki me toivomme ripeää käsittelyä. Mutta kuten kuulimme tällä viikolla lähetekeskustelussa, niin sieltä kuuluikin, että laki käsitellään hyvin perusteellisesti, mutta ilman aiheetonta viivytystä. Toivoisin, että mahdollisimman pian meillä olisi valmista, Rantanen sanoi Ylellä.

Käännytyslailla halutaan tarvittaessa estää maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun, elleivät maahan pyrkivät henkilöt ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa tai vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen tai kidutuksen kohteeksi palautuksen jälkeen.

Lainvalmistelu on ollut poikkeuksellisen hankalaa, sillä esitys on tietyiltä osin niin Suomen perustuslain kuin kansainvälisten sopimustenkin vastainen.

Kyseessä on poikkeuslaki, joten esityksellä pitää olla eduskunnassa viiden kuudesosan tuki. Se tarvitsee siis tukea myös oppositiosta.

"Ei kyse maahanmuuttopolitiikasta"

Rantanen painotti, että käännytyslaissa ei ole kyse maahanmuutto- tai turvapaikkapolitiikasta vaan turvallisuuspolitiikasta. Hänen mielestään esitetty laki on välineellistettyyn maahantuloon liittyvien riskien takia välttämätön.

– Emme me tätä (lakiesitystä) ole kevein mielin tehneet ja antaneet eduskunnalle. Se perustuu välttämättömään tarpeeseen, että meidän rajaviranomaisillamme on riittävät toimivaltuudet.

Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on sanonut, että perustuslakivaliokunnan kannanotolla tulee olemaan ratkaiseva merkitys, kun puolue muodostaa lopullisen kantansa lakiesitykseen.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto on jo kertonut vastustavansa esitystä. SDP:ssä, keskustassa ja vihreissä odotetaan perustuslakivaliokunnan kantaa.

Laista apua itärajan avaamiseen?

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) on sanonut, että käännytyslain hyväksymisen jälkeen rajaliikennettä voitaisiin avata jollakin tapaa.

Rantasen mukaan uuden lain ja Suomen rajapäätösten välille ei voi suoraan vetää yhtäläisyysmerkkejä.

– Siinä on yksi mahdollisuus, jolla voitaisiin varovaisesti lähteä avaamaan (rajanylityspaikkoja), mutta kaikki riippuu tietenkin siitä, mikä meillä on silloin turvallisuusviranomaisten arvio, Rantanen sanoi.

Jos viranomaisten arvio on, että välineellistetty maahantulo jatkuu suurella todennäköisyydellä, niin Rantasen mukaan siinä tapauksessa ei olisi järkevää tehdä päätöksiä rajan avaamisesta.

Lue myös:

    Uusimmat