Sisäministeriö: Suomessa on väkivaltaan kykeneviä ryhmiä – ääririkokset eivät silti lisääntyneet

Väkivaltarikokset
Julkaistu 15.08.2016 12:08

MTV UUTISET

Suomessakin on väkivaltaisia ryhmiä, jotka kohdistavat väkivaltaa tai sen uhkaa viranomaisiin tai muihin kansalaisiin. Toisin kuin Ruotsissa ja Saksassa, turvapaikanhakijoiden määrän raju lisääntyminen ei kuitenkaan näy ääriryhmien tekemien rikosten lisääntymisenä, kertoo sisäministeriö.

Sisäministeriön mukaan väkivaltainen ekstremismi ei merkittävällä tavalla ilmene rikollisuutena Suomessa ja siihen liittyviä rikoksia tapahtuu suhteellisen vähän.

Suomessa on kuitenkin väkivaltapotentiaalia omaavia ääriliikkeitä ja -ryhmiä, jotka ajoittain kohdistavat väkivaltaa tai sen uhkaa viranomaisia, vähemmistöryhmiä tai poliittisia vastustajiaan kohtaan.

Tiedot käyvät ilmi sisäministeriön julkaisemasta väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta, jonka teemana ovat ekstremistiset rikokset vuonna 2015.

Ääririkokset eivät lisääntyneet

Vuisi 2015 oli poikkeuksellinen, koska Suomeen saapui viimeisen puolen vuoden aikana ennätyksellinen määrä turvapaikanhakijoita.

– Poliisin tietoon tulleiden rikosepäilyjen mukaan ekstremististen rikosten määrä ei kuitenkaan lisääntynyt vuonna 2015. Sen sijaan äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä aktivoitui ja tuli entistä näkyvämmäksi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyi, toteaa kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.

Alustavien tietojen mukaan ainakin Ruotsissa ja Saksassa ääriliikkeiden tekemät rikokset olisivat lisääntyneet viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Motiivina tekijän aatemaailma

Väkivaltaisella ekstremismillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan laajemmalla aatemaailmalla perustellen.

Katsauksessa on käsitelty henkeen ja terveyteen kohdistuvia ekstremistisiä rikoksia. Ekstremistisen rikoksen tekijän taustalla on usein ryhmä tai liike ja yhteinen aatemaailma. Ekstremististen rikosten seuranta on tärkeää, sillä ne vaikuttavat laajasti yhteiskuntaan.

Osa ekstremistisistä rikoksista on myös viharikoksia. Viharikos on rikos, jonka motiivina on ennakkoluulo tai vihamielisyys uhrin oletettua tai todellista etnistä tai kansallista taustaa, uskonnollista vakaumusta tai elämänkatsomusta, seksuaalista suuntautumista, vammaisuutta tai muuta näihin verrattavaa ominaisuutta kohtaan.

Viharikokset kohdistuivat turvapaikanhakijoihin

Viime syksyn turvapaikanhakijatilanne synnytti Suomeen aiemmin harvinaisen viharikosilmiön: turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuneet tuhotyörikokset.

Niissä tapauksissa, joissa iskun tekijä on tiedossa, ei ole löydetty kytköksiä järjestäytyneeseen ääriliikehdintään. Osassa tapauksia tutkinta on kuitenkin edelleen kesken.

Turvapaikanhakijoiden määrän laskettua vuoden 2016 aikana aiempien vuosien tasolle vastaanottokeskuksiin kohdistuneita tuhotyörikoksia ei ole enää ilmennyt.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos