Väkivaltainen ääriliikehdintä näyttäisi sisäministeriön selvityksen mukaan ainakin toistaiseksi olevan enemmän puhetta kuin tekoja.
Ministeriön tilannekatsaukseen koottujen tietojen mukaan viime vuonna yhteensä 62 rikosepäilyä täytti väkivaltaiseen ekstremismiin liittyvän rikoksen määritelmän.
Väkivaltaisella ekstremismillä tarkoitetaan sitä, että väkivaltaa käytetään, sillä uhataan, siihen kannustetaan tai se oikeutetaan aatemaailmalla perustellen.
– Rikosten määrä ei ole lisääntynyt, mutta väkivaltaan liittyvä puhe on lisääntynyt ja vastakkainasettelu on ikään kuin tullut näkyvämmäksi, sanoo kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä.
Esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa ääriliikkeiden tekemät rikokset olisivat alustavien tietojen mukaan lisääntyneet viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.
Mankkisen mukaan viime vuonna äärioikeistolaisen ja maahanmuuttovastaisten ryhmien liikehdintä on tullut Suomessa avoimemmaksi.
– Ja varmaan kielenkäyttökin on muuttunut. Sanotaan asioita, joita vielä muutama vuosi sitten ei olisi kuviteltukaan sanottavan julkisuudessa.
Harvinainen viharikosilmiö
Katsauksen mukaan poliittisen väkivallan uhka Suomessa on kasvanut. Tiedot perustuvat Helsingin yliopistossa tekeillä olevan tutkimuksen ennakkotietoihin.
– Tutkimuksessa on analysoitu netissä käytyä keskustelua ja todettu, että on riski kehitykselle, jossa puhe ja keskustelu alentavat kynnystä poliittiseen väkivaltaan.
– Toinen huomattava seikka on, että ne, jotka lietsovat väkivaltaa muita kohtaan, eivät ole niitä, jotka tekevät sen konkreettisen teon, Mankkinen sanoo.
Yli puolet eli 33 katsauksen rikosepäilyistä liittyi äärioikeiston toimintaan. Rikosepäilyistä suurin osa eli 17 oli pahoinpitelyjä.
Kokonaiskuvassa niiden määrä on silti katsauksen mukaan marginaalinen, sillä Suomessa tulee ilmi vuosittain yli 30 000 pahoinpitelyrikosta.
Toiseksi eniten eli 12 rikosepäilyä liittyi virkamiehen vastustamiseen. Näistä 11 liitettiin äärivasemmistoon, johon liittyi kaikkiaan 16 rikosepäilyä.
Katsauksen tiedot perustuvat poliisin tietoon tulleisiin rikoksiin. Mankkinen muistuttaa, että kirjaamiskäytäntöihin liittyy vaihtelua. Esimerkiksi mielenosoituksesta saatetaan kirjata vain yksi rikosepäily, jos tekijöitä ei tunnisteta. Jos tekijät tunnistetaan, jokaiselle kirjataan rikosepäily.
Turvapaikanhakijoiden tulo Suomeen synnytti ministeriön mukaan viime vuonna aiemmin harvinaisen viharikosilmiön eli turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseen kohdistuneet tuhotyörikokset.
Tapauksissa, joissa iskun tekijä on tiedossa, ei ole löydetty kytköksiä järjestäytyneeseen ääriliikehdintään.