Perussuomalaisten kansanedustajalla, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajalla Mika Niikolla on tiedettyä syvempi sidos yritykseen, jonka toimintaa hän on poliitikon roolissa edistänyt. Asiasta kertoo Suomen Kuvalehti.
Joulukuussa 2017 Kiinan valtion rahoittama Realmax Group -teknologiakonserni kertoi investoivansa miljoona euroa toimipisteeseensä Vantaalla.
SK:n selvityksen mukaan kyseisen suomalaisyhtiön Realmax Oy:n perustajaosakkaita olivat Niikko ja kansanedustaja Ville Vähämäki (ps). Niikon mukaan osakkuus kesti vain kuukausia.
Lisäksi perustajaosakkaana on Suomessa teknologia-alalla työskennellyt Kiinan kansalainen Hang Si.
Lue myös: Matti Vanhanen: Eduskunnan ei ole tarpeen selvittää perussuomalaisten kansanedustajien Kiina-kytköksiä – Jussi Halla-aho: "Olen keskustellut asiasta"
Niikko toimii ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioita käsittelevän valiokunnan puheenjohtajana, mutta hän tai Vähämäki eivät ole julkistaneet osakkuuttaan Kiinan valtion sijoitusyhtiöön kytkeytyvässä yrityksessä.
Niikon 20 prosentin omistusosuus Realmaxissa ei käy ilmi hänen kansanedustajana tekemistään sidonnaisuusilmoituksista. Kun Suomen Kuvalehti kysyi asiaa, Niikko viittasi ohjeistuksiin siitä, että vain yli 20 prosentin omistusosuudet pitää kertoa.
Vähämäki ei kommentoinut asiaa SK:lle.
Suomen Kuvalehti kertoo myös, että Niikko olisi saanut Hang Silta lähes 5 000 euron vaalituen.
Ylen MOT-ohjelma kertoi maaliskuussa, että Niikko oli salannut tukijansa nimen vaalirahoitusilmoitukselta muuttamalla saadun tuen jälkikäteen vaalilainaksi.
Arkistoidusta alkuperäisestä vaalirahoitusilmoituksesta näkyy, että vaalituen oli Niikolle antanut nimenomaan Hang Si.
LinkedIn-palvelun mukaan Hang työskenteli tuen antamisen aikaan Kiinan tiede- ja teknologiayhdistyksen palveluksessa johtavana ulkomaiden neuvonantajana.