Hyötyykö tavallinen skotti taloudellisesti, jos Skotlanti itsenäistyy? Tämä kysymys ratkaisee lopulta, miten ihmiset äänestävät syyskuun kansanäänestyksessä. Kansalaisten pohdintaa sotkee se, että itsenäistymisen kannattajat ja vastustajat laukovat päinvastaisia totuuksia. Virallinen vaalikampanja starttasi tänään.
Itsenäistymistä ajava ”Kyllä Skotlanti” -liike on kasvattanut suosiotaan tämän vuoden kuluessa, mutta edelleenkin skottien enemmistö kannattaa pysymistä osana 307 vuotiasta unionia. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan noin 30% aikoo äänestää itsenäistymisen puolesta ja 40% sitä vastaan. Tulos voi kuitenkin keikahtaa ympäri, koska merkittävä osa pohtii vielä kantaansa.
Hyötyisikö kansa?
Mahdolliseen itsenäistymiseen liittyy lukematon määrä taloudellisia kysymyksiä, joihin eri leirien poliitikot ja asiantutijatkin vastaavat hyvin eri tavoin. Mikä osuus Britannian velasta siirtyisi skoteille? Miten kävisi korkojen? Saisiko uusi Skotlannin valtio leijonanosan Pohjanmeren öljytuloista? Mikä niiden arvo oikeastaan on?
-Yhdistyneenä kuningaskuntana voimme jakaa resurssit ja riskit. Tästä seuraa, että jokainen mies, nainen ja lapsi Skotlannissa hyötyy Iso-Britanniasta 1, 400 puntaa (1 700 €) vuodessa, vakuuttaa Britannian varatalousministeri Danny Alexander ja puhuu saarivaltion yhtenäisyyden puolesta.
-Skotlanti on yksi maailman rikkaimmista maista. Henkeä kohden laskettuna varakkaampi kuin Britannia, Ranska tai Japani. Jos itsenäistymme, saamme vuodessa tuhat puntaa mieheen, kaksi tuhatta perhettä kohden 15 vuoden kuluttua, lupaa puolestaan Skotlannin itsenäisyyttä ajava Alex Salmond, joka toimii Skotlannin hallinnon pääministerinä.
Katoaisiko punta?
Itsenäistymistä ajava Skotlannin Kansallispuolue haluaisi säilyttää punnan maksuvälineenä itsenäisessä Skotlannissa. Britannian valtapuolueet kuitenkin vastustavat ajatusta jyrkästi. Jos Skotlanti jättäisi punnan, valuutan arvo laskisi kansainvälisillä markkinoilla.
Mitä tapahtuisi ohjuksille?
Skotlannin itsenäistymisellä olisi myös turvallisuuspoliittisia vaikutuksia. Itsenäisyyttä ajava Skotlannin Kansallispuolue haluaisi poistaa neljä Skotlannin vesillä partioivaa Britannian ydinsukellusvenettä. Vastapuoli on huomauttanut, että tukikohdan lakkauttaminen veisi Skotlannista tuhansia työpaikkoja ja loisi kansainvälistäkin turvattomuutta.
On myös varoitettu, että itsenäisen Skotlannin kyvyttömyys suojautua kansainvälisiltä terroristiverkostoilta ja tietoverkkohyökkäyksiltä heikentäisi turvallisuutta Lontoossa asti.
Lentäisikö Britannia YK:n turvaneuvostosta?
Skotlannin lähtö heikentäisi Britannian kansainvälistä asemaa, sillä se ei enää olisi maailman kuudenneksi suurin talous. Britannian jakkara G7-maiden ryhmässä keikkuisi - etenkin kun uudet talousmahdit nousevat.
Aseman heikkeneminen voisi herättää jopa kysymyksen siitä, vieläkö Britannia ansaitsisi olla yksi YK:n turvaneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta.
Pääsisikö Skotlanti EU:n jäseneksi?
Skotit suhtautuvat EU:hun paljon lämpimämmin kuin britit keskimäärin. Tämä näkyi selvästi myös Euroopan parlamentin vaalissa.
Itsenäistä Skotlantia ajavat sanovat, että Skotlannin pahin tulevaisuudenuhka on, että Britannia päättää erota EU:sta. Jos Konservatiivipuolue voittaa seuraavat parlamenttivaalit Britanniassa, EU-jäsenyydestä järjestetään kansanäänestys.
Ei ole kuitenkaan selvää, että itsenäinen Skotlanti olisi EU:n jäsen. Brysselin virkamiehet muistuttavat skotteja siitä, että unioniin pääsee vain, jos kaikki vanhat jäsenmaat kannattavat sitä yksimielisesti. Espanja saattaisi hyvinkin estää Skottien tulon jarruttaakseen Katalonian ja Baskimaan itsenäistymishaluja.