Asiantuntijat varoittavat, että Britannian lähtö EU:sta heikentäisi unionin vaikutusvaltaa ja olisi siten vaara myös Suomelle. Sen sijaan Venäjä näyttäisi hyötyvän EU:n heikkenemisestä.
Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyytensä jatkosta, jos EU:n huippukokous hyväksyy ensi viikonloppuna pääministeri David Cameronin neuvottelemat lisäehdot.
Cameron lupautui kaksi vuotta sitten järjestämään kansanäänestyksen sen jälkeen kun hänen konservatiivipuolueensa kellokkaat valittivat jatkuvasti EU-jäsenyyden varjopuolista.
– Cameron teki niin pitääkseen puolueensa yhtenäisenä ennen viime vuoden parlamenttivaaleja. Yllätys oli, että konservatiivit voittivat vaalit selvästi, sanoo pitkän linjan poliittinen toimittaja John Peet arvostetusta The Economist-lehdestä MTV Uutisille Lontoossa.
– Nyt Cameronin täytyy markkinoida itsensä EU:n puolustajana, mutta osa kansasta ei ole vakuuttunut nyt neuvotelluista lisäehdoista
– Edelleen on olemassa äänekäs EU:ta vastustava äärikonservatiivien ja toisaalta kansallismielisten, erityisesti UKIP-puolueen leiri, jonka mielestä Cameronin saavuttamat lisäehdot eivät muuta juuri mitään, Peet jatkaa.
EU lupaa nyt Britannialle useita lievennyksiä EU-säädöksiin. Näihin kuuluu muun muassa hätäjarruksi kutsuttu menettelytapa, jolla maahan tulevien siirtolaisten sosiaalietuuksia rajoitettaisiin muutaman vuoden ajaksi. Lisäksi maalle luvataan, että euroalueen maat eivät tee toimia, jotka rajoittaisivat Britannian puntaan perustuvaa rahajärjestelmää Unionissa.
Britannialle luvataan myös, että sen ei tarvitse nykyistä enempää lähentyä Euroopan unionia. Myös EU:n komission asemaa luvataan hieman heikentää.
Panoksena on paljon
Tutkijan mukaan Britannian lähtö EU:sta heikentäisi EU:ta merkittävästi. Britannia on ydinasevalta ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen.
– Britannia pitäisi tietysti huolta velvoitteistaan Natossa, mutta EU:n merkitys erityisesti suhteessa Venäjään heikentyisi, tiivistää tutkija Thomas Raines tutkimuslaitos Royal Institute of International Affaris'sta.
– Kansanäänestys voisi aihettaa myös tartuntavaaran. Populistipuolueet muissa maissa voisivat kopioida Cameronin tempun ja tällainen äänestyttäminen heikentäisi EU:n yhtenäisyyttä, Raines jatkaa.
Hänen mielestään EU:n koko tulevaisuus voisi olla vaakalaudalla.
– Kaikki tuo pelaa Moskovan päätyyn ja presidentti Vladimir Putin olisi varmasti ainoa johtaja, joka iloitsisi Britannian eropäätöksestä, sanoo Peet.
– Suomen kannalta tämä olisi vaarallista, hän jatkaa.
Geopoliittisesti Britannian osalta mikään ei muuttuisi, mutta Euroopan raja-alueiden kuten Suomen suhteen Unioinin heikentyminen lisäisi Rainesin mukaan riskejä.
Britannia voisi itsekin hajota
EU:sta eroaminen on mahdolllista. Siihen on määritelty kahden vuoden siirtymäaika, mutta täsmällinen menettelytapa on epäselvä.
– Jos Britannia päättäisi erota, kukaan ei oikein tiedä, miten se tapahtuisi ja millainen asema maalla olisi suhteessa EU:hun. Olisiko se Norjan kaltainen, eli osa vapaakauppa-aluetta mutta ei jäsen, vai kuin Sveitsi, Raines pohtii.
– Lisäksi Skotlanti, joka omassa kansanäänestyksessään päätti pysyä osana Britanniaa, saattaisi järjestää uuden kansanänestyksen ja itsenäisyyspuoli voisi voittaakin. Se merkitsisi Yhdistyneen Kuningaskunnan loppua nykymuodossaan, arvioi Peet.