Slovakian pääministeri Fico puhui ensimmäistä kertaa julkisesti ampumisensa jälkeen

Slovakian pääministeri Robert Fico on esiintynyt ensimmäistä kertaa julkisesti ampumisensa jälkeen.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Reuters.

Robert Fico, 59, puhui Bratislavassa perjantaina illalla järjestetyn seremonian aikana Pyhan Kyrilloksen ja Pyhän Methodioksen päivänä. Päivä on Slovakiassa kansallinen vapaapäivä.

Puheen aikana Fico muun muassa lyttäsi liberaaleja aatteita sekä osoitti tukensa Unkarin pääministeri Viktor Orbánin perjantaiselle vierailulle Moskovaan.

Ficoa ammuttiin neljästi kertoja 15. toukokuuta Handlovan kaupungissa, joka sijaitsee noin 180 kilometrin päässä maan pääkaupungista Bratislavasta.

Ampuminen tapahtui, kun Fico oli tervehtimässä ihmisiä paikallisen kulttuurikeskuksen edessä. Fico jouduttiin leikkaamaan useita kertoja ampumisen jälkeen. Aiemmin on uutisoitu, että ampujan motiivin uskottiin olevan poliittinen ja maan hallitus on puhunut tapahtumista salamurhan yrityksenä.

Fico: Liberaalit ajatukset leviävät kuin syöpä

Perjantaina pitämässään puheessaan Fico sanoi, että hänen mielestään merkityksettömät liberaalit ajatukset leviävät kuin syöpä ja ne satuttavat Slovakiaa.

– En halua, että Slovakia on osa niitä maita, jotka luovat irvikuvan länsimaisesta sivilisaatiota, Fico lausui Reutersin tietojen mukaan.

BBC:n tietojen mukaan Fico myös lisäsi, ettei Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa ole keskusteltu riittävästi rauhasta, jotta Venäjän hyökkäys voitaisiin lopettaa.

Perjantaina Moskovassa vieraillut Unkarin Orbán kertoi keskustelleensa Putinin kanssa tulitauosta Ukrainaan ja rauhasta.

Fico puhui aiemmin kesäkuun alussa Facebookissa julkaisemassaan videotervehdyksessä.

Videolla Fico kertoi antavansa anteeksi hyökkääjälleen, mutta syytti oppositiota salamurhayritykseen johtaneen vihan ilmapiirin lietsonnasta.

Fico palasi valtaan viime syyskuussa, kun hänen johtamansa Smer-puolue otti vaalivoiton. Fico johti Slovakian hallitusta myös vuosina 2006–2010 sekä 2012–2018.

Fico vastustaa Ukrainan sotilaallista tukemista ja on kyseenalaistanut myös Ukrainan itsenäisyyden. Slovakia lopetti aseiden toimittamisen Ukrainaan sen jälkeen, kun Fico valittiin pääministeriksi.

Lue myös:

    Uusimmat