Rauhanmiehenä esiintyvä Orban myötäili Putinia Moskovassa

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden tapaamisensa päätteeksi tänään Moskovassa.

Molemmat toistivat lähinnä aiemmin kuultuja asioita, eivätkä avanneet tarkemmin keskusteluidensa sisältöä.

Orbán vieraili perjantaina Moskovassa, ja tapaamista kuvailtiin kahdenväliseksi. Unkarin pääministeri oli paikalla ainoastaan Unkarin edustajana, vaikka maa toimii parhaillaan EU:n neuvoston puheenjohtajana.

Putinin mukaan Orbán oli ehdottanut Ukrainan sotaan tulitaukoa, ja miehet olivat keskustelleet mahdollisista tavoista päättää sota.

– Kiova ei ole valmis lopettamaan sotaa ennen kuin se on voittanut, Putin arvioi puheenvuorossaan.

Vaikka Orbán ei nimellisesti ollut paikalla EU:n edustajana, Putin sanoi keskustelujen koskeneen myös EU-suhteita Unkarin puheenjohtaja-aseman takia. Hän sanoi suhteiden olevan juuri nyt huonoimmillaan.

Orbánin vierailun hän katsoi olevan yritys dialogin palauttamiseen. Putinin kommenteista voi päätellä, että hän käsitteli vierailua ainakin osin kuin neuvotteluja EU:n kanssa.

Orbán myötäili Putinia

Orbán esiintyi tilaisuudessa rauhantekijän roolissa. Hän sanoi Unkarin pitävän puolivuotiskauttaan EU:n johdossa rauhanrakennustehtävänä. Kiovan ja Moskovan näkemysten sodan jatkosta hän sanoi olevan vielä kaukana toisistaan.

– Sodan lopettaminen vaatii vielä monia askeleita, mutta me otimme ensimmäisen dialogin palauttamiseen, Orbán toisti Putinin aiemmin sanomaa.

Orbán lupasi jatkaa tämän työn tekemistä.

Lue myös:

    Uusimmat