Jääkiekon SM-liigassa valmistaudutaan hyvää vauhtia kauden käynnistymiseen lokakuun alussa. Tämänhetkisen linjauksen mukaan lokakuusta lähtien yleisötapahtumia voidaan järjestää ilman katsomorajoituksia, mutta koronaviruksen toisen aallon mahdollinen kiihtyminen voi muuttaa tilannetta. Ottelutapahtumiin on suunnitteilla monenlaisia turvatoimia koronavirusta vastaan.
Osittainen maskipakko, riittävät etäisyydet ja katsojien jäljittäminen ovat esimerkkejä toimista, joilla SM-liigan johtajat pyrkivät turvaamaan kotimaisen pääsarjan läpiviemisen.
LUE MYÖS: Uskomatonta! SM-liigan tähtihyökkääjän pitkä pelikielto kumottiin hämmentävän sattumuksen vuoksi
Puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo SM-liigan osakkaiden suhtautuvan tällä hetkellä varsin optimistisesti lokakuussa alkavan kauden onnistumiseen. SM-liigan hallitus ja osakkaat kokoontuivat tiistaina ja keskiviikkona vuosittaiseen tapaamiseensa, jossa oman osansa keskustelusta sai koronavirus ja sen vaikutukset tulevaan kauteen.
Sarjassa valmistaudutaan siihen, että kausi alkaa suunnitellusti ja ilman katsomorajoituksia.
– Tällä hetkellä lähdemme oletuksesta, että syyskuun aikana ei tapahdu mitään niin merkittäviä muutoksia, että suositukset oleellisesti muuttuisivat, Hiltunen sanoo MTV Urheilulle.
– Tietysti tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. Meidän tärkeä asia on se, että pystymme osoittamaan, että voimme turvallisesti järjestää tapahtuman – joko täydelle katsomolle tai rajoitetulle yleisölle – niin, että on edellytykset pelata täysimääräinen liigakausi. Se on kaikkien omistajien tahtotila.
Osittainen maskipakko katsomoon
Kiekkojohtajien tapaamisessa puitiin turvallisuustekijöitä, joilla ottelutapahtumien onnistuminen voitaisiin varmistaa.
Yksi avaus on katsomoihin suunnitteilla oleva osittainen maskipakko. Suomen hallitus linjasi viime viikolla suosittelevansa kasvomaskin käyttöä muun muassa joukkoliikennevälineissä ja tilanteissa, joissa läheisiä ihmiskontakteja ei voida välttää.
LUE MYÖS: Uusi jääkiekon 3v3 Super Series käynnistyy perjantaina – C Moren Liiga-tiimi tositoimiin
Hiltusen mukaan SM-liiga voisi viedä maskisuosituksen pakon tasolle. Näin maskia käyttävät katsojat voisivat tulla turvallisin mielin otteluihin tietäen, että myös muut käyttävät maskia. Koko katsomoa pakko ei koskisi.
– Yksi ajatus on ollut, että tulisi sellaisia katsomolohkoja, joissa olisi lainausmerkeissä maskipakko. Kaikilla olisi maskit, sitä valvottaisiin ja niissä olisi omat poistumistiet ja tarjoilut, Hiltunen sanoo.
– Nyt valmistelemme, minkälaisia maskisuosituksia ja hankintoja teemme yhdessä, maksavatko seurat maskeja vai menevätkö ne kuluttajille itselleen. Ihan normaaleja asioita, mitä muutkin yrityksen joutuvat käymään läpi.
Hiltunen sanoo sarjan pyrkivät ottamaan oppia tapahtumista, joita on korona-aikana pystytty järjestämään. Yksityiskohtaisia linjauksia SM-liiga ei Hiltusen mukaan voi tapahtumien järjestämisestä antaa, sillä seurojen hallit ovat varsin erilaisia.
Seurat käyvät omat suunnitelmansa läpi paikallisten viranomaisten kanssa ja sitä kautta haetaan yhteinen linja toimenpiteistä.
– Kuuntelemme suosituksia sieltä, mitä pitää tehdä. Liiga-areenat ovat kohtuullisen isoja tilavuudeltaan. Pystymme järjestämään väljyyttä. Monet seurat ovat valmiiksi rakentaneet sitä, kuinka moneen lohkoon katsomot voisi jakaa ja järjestellä poistumistiet niin, että voidaan välttää isompien joukkojen syntymistä.
LUE MYÖS: HIFK:n kotiotteluihin näkyvä muutos – tanssitytöt poistuvat 26 vuoden jälkeen katsomosta: "Taival oli aivan mahtava"
Tärkeässä roolissa otteluiden toteuttamisessa on myös mahdollisuus katsojien jäljittämiseen mahdollisten korona-altistumisien tapahtuessa. Jäljitettävyys toteutettaisiin lippujen ennakkomyynnillä ja järjestämällä lipunmyynti tapahtumapaikoilla niin, että halliin tulevat katsojat jättäisivät samalla yhteystietonsa, mistä heidät tarvittaessa tavoittaisi.
– Tulemme varmasti järjestämään otteluihin jäljitettävyyden, että pystymme jäljittämään katsojat, jos tulee altistumisia tai riskiä altistumisesta. Pitää olla mahdollisuus saavuttaa ne ketkä, tapahtumassa ovat olleet ja saada heille viestiä mahdollisesta tarpeesta olla omaehtoisessa karanteenissa tai mennä testeihin.
Pelaajien turvallisuus pyritään takaamaan rajoittamalla kontakteja muiden kuin joukkueen jäsenten kanssa.
– Ottelutapahtumissa ja areenoissa kiinnitetään huomiota siihen, ketä saa liikkua käytävillä ja pukukopeissa, missä pelaajat ja tuomarit ovat.
Pelaajat mukaan talkoisiin
Paljon voi kuitenkin vielä muuttua ennen kauden alkua tai kauden aikana. Päivittäisten koronavirustartuntojen määrä on Suomessa lähtenyt heinäkuun jälkeen nousuun, mikä voi pahimmillaan johtaa rajoitusten kiristymiseen.
SM-liiga on suunnitellut erilaisia skenaarioita valmistautuakseen siihen, jos katsomorajoituksia jälleen tiukennetaan.
– Skenaarioita on niin paljon, että on vaikea hahmottaa yhtä tai kahta voittavaa skenaariota. Varmistuimme (keskusteluissa) siitä, että meillä on nopea päätöksentekokyky liigassa niin kuin oli keväällä. Pystyimme vuorokaudessa tekemään isoja päätöksiä.
LUE MYÖS: Jääkiekon pelaajayhdistys saa uuden toiminnanjohtajan mainosmaailmasta
Hiltunen on aiemmin kertonut, ettei SM-liigaa voida pelata ilman yleisöä tai tiukkojen yleisörajoitusten ollessa voimassa, elleivät seurat sopeuta voimakkaasti kulujaan. Se tarkoittaisi muun muassa pelaajien palkkojen merkittävää leikkaamista. Sama pätee edelleen.
– Valmistelemme skenaarioita siitä, mitä sopeutustoimien pitää olla, jos pelataan rajatulle määrälle yleisöä, tai voihan käydä niin, että yleisö ei uskalla tulla halleihin ja tätä kautta seurat joutuvat taloudellisiin haasteisiin, Hiltunen sanoo.
– Pitää löytää keinoja kustannusten sopeuttamiseen sen hetken tuloihin, varsinkin jos rajoitustilanne jatkuu pidempään tai kiivastuu.
Hiltusen mukaan SM-liiga ei ole lähtenyt viemään sopeutustoimien tarvetta ja mahdollista suuruutta eteenpäin, mutta seuroissa asiasta on sisäisesti keskusteltu. Hiltunen sanoo ymmärtäneensä pelaajien olevan halukkaita pelaamaan.
– En ole saanut suoraa viestiä, mutta olen aistinyt keskusteluista, että tahtotila on kova.
Seuroissa kausi halutaan kiihkeästi viedä läpi.
– Omistajat olivat hyvin yksimielisiä siitä, että kaikki kivet pitää kääntää, että pystymme pelaamaan sarjan, vaikka sitten rajatulle yleisöllekin.
Jos sarjan aloitusta joudutaan siirtämään tai otteluita perumaan kesken kauden, on SM-liigan tavoitteena joka tapauksessa täysimääräisen runkosarjan pelaaminen. Seurat ovat halukkaampia muutoksiin pudotuspeleissä.
Silti siirtoihin tai perumisiin tulee valmistautua runkosarjassakin.
– Voi tulla tilanteita, että on eri määrä pelattuja otteluita. Siitä tehdään lopulliset päätökset ennen ensi kuun puoliväliä, että käytetäänkö silloin pistekeskiarvoa, että saadaan tasapuolisesti pelattua sarja.