SM-liigaan radikaali muutos

Jääkiekon SM-liiga tekee ensi kaudeksi radikaalin muutoksen niin sanotun ”estopelaamisen” puolella.

Liiga puuttuu alkavalla kaudella kovalla kädellä pelin niin sanottuihin lieveilmiöihin eli kiekottoman ja kiekollisen pelaajan estämiseen, roikkumiseen ja kiinnipitämiseen. Nämä kaikki piirteet verhoutuvat estopelaamis-termin alle.

Liigassa estäminen ja roikkuminen ovat herättäneet närää jo pidemmän aikaa. Nyt Liiga pyrkii kitkemään näitä hyvin räväkällä otteella.

Kyse ei ole siitä, että SM-liiga lähtisi muuttamaan sääntöjä. Nyt tehty linjaveto pohjautuu täysin siihen, että miten eri sääntöpykäliä tulkitaan.

– Ajatuksena on se, että haluamme tehdä selkeän muutoksen estopelaamisen ja kiinnipitämisen saralla. Pelin evoluutio on menossa siihen suuntaan, että tahtotilana on tukea hyökkäyspelaamista ja sitä, että taito ja vauhti tulisivat esille. Uskomme, että estämisen ja kiinnipitämisen linjan tarkistelu on iso asia siinä, miten peliä saadaan paremmaksi, Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen sanoo muutoksesta MTV Urheilulle.

Muutos on merkittävä siksi, koska nyt tehtävät sääntötarkennukset heijastuvat oleellisella tavalla siihen, miten kukin joukkue pystyy puolustamaan ja katkomaan vastustajan hyökkäyspelaamista. Kun roikkuminen ja estäminen jäävät vähemmälle, peli nopeutuu.

Uutta linjavetoa on työstetty kulisseissa jo pidemmän aikaa. Linjaus otetaan käyttöön harjoituskaudella, minkä aikana kerätään kokemuspankkia ja huomioita muutokseen liittyen. Uudet sääntötulkinnat ovat voimassa syyskuussa alkavalla liigakaudella.

Oletettavaa on, että muutos johtaa varsinkin alkuvaiheilla melkoiseen jäähysumaan. Liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen on varautunut tähän.

– Tiedostamme sen, että kun tehdään tällaisia muutoksia, niin herkästi viesti menee suuntaan tai toiseen vähän erilaisena. On selvää, että varsinkin alussa eteen tulee paljon sellaisia tilanteita, missä pelaajat, tuomarit, valmentajat ja urheilupomot ovat eri mieltä tehdyistä ratkaisuista. Meillä on kuitenkin sama tahtotila siihen, että haluamme löytää yhtenäisen linjan. Siinä mielessä nyt alkava harjoituskausi on erittäin tärkeässä asemassa niin tuomareiden kuin kaikkien muiden tahojen kannalta, että linja löydetään. Tätä on hyvä harjoitella ennen kuin Liiga alkaa, Markkanen miettii.

Liiga järjestää vielä elokuun lopulla yhteisen tapaamisen, missä tuomarit, valmentajat ja urheilupomot käyvät uudistusta läpi saman katon alla. Liiga aikoo myös julkaista kattavaa videomateriaalia siitä, mitä uudistettu linja tarkoittaa käytännön tasolla.

Liigakausi 2024–25 käynnistyy syyskuun 10. päivä seitsemän ottelun kierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat