Mitä ihmettä? SM-liigan uudistuksesta paljastui hämmentävä yksityiskohta – "Se ei ole meidän päätettävissä"

Jääkiekon kevään liigakarsintoihin on kehittymässä erikoinen tilanne, kun SM-liigassa ja Mestiksessä noudatetaan estopelaamisessa erilaisia sääntötulkintoja. Päätös uhkaa asettaa karsijajoukkueet eriarvoiseen asemaan.

Yllättäen eteen tullut tilanne on herättänyt kummastusta jääkiekkopiireissä. Epäsuhta syntyi, kun SM-liiga päätti ottaa käyttöön uuden sääntötulkinnan estopelaamisen kitkemiseksi. Mestiksessä vastaavaa sääntömuokkausta ei tehty.

Keväällä pelattavissa liigakarsinnoissa käytetään SM-liigan sääntötulkintaa, mikä asettaa Mestiksestä karsintoihin nousevan joukkueen eriarvoiseen asemaan SM-liigasta karsintaan joutuvaan joukkueeseeen nähden. Mestiksestä karsintoihin selviytyvän joukkueen pelaajat joutuvat totuttautumaan pikavauhtia tiukempiin sääntötulkintoihin kuin mihin ovat pitkän kauden aikana tottuneet.

SM-liigan sääntötulkintauudistusta pidetään hyvänä kehityssuuntana, mutta MTV Urheilun haastattelemat Mestis-vaikuttajat katsovat, että Mestiksessä tulisi pelata samoilla sääntötulkinnoilla kuin SM-liigassa.

SM-liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen kertoo SM-liigan olleen yhteydessä Jääkiekkoliittoon suunnitellessaan muutosta sääntötulkintoihin. 

– Avoimesti on esitetty se, miten meillä tullaan tekemään. Tietysti toiveissa ja kaikkien intressi on se, että on yhteiset tavat toimia.

– Aikahan tietysti näyttää, ovatko ne (sääntötulkinnat) kovin eri tyyppiset. Me voimme huolehtia ennen kaikkea siitä, miten meillä toimitaan. Se ei ole meidän päätettävissä, miten muualla tehdään.

Jääkiekkoliiton erotuomaripäällikkö Harri Ahola vahvistaa, että Jääkiekkoliitto on ollut SM-liigan suunnitelmasta tietoinen. Samanlaiseen sääntötulkinnan muokkaukseen ei Mestiksessä haluttu Aholan mukaan lähteä, koska liitossa seurataan tarkasti Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntölinjauksia.

– Kansainvälisen jääkiekkoliiton säännöt on ne, mitä me silmä kovana seurataan ja katsotaan, että ne asiat toteutuisivat samanlaisena, Ahola sanoo.

– On ollut sopiva tasapaino siinä, että kaikki meidän maajoukkueet, lähinnä nuorten puolelta pelaa, tai heitä yritetään valmistaa siihen, että mennään kansainvälisillä säännöillä. Mestiksessä on paljon pelaajia, jotka tulevat tuolla pelaamaan. Se on ollut meidän ohjenuorana, että erittäin painavista syistä voidaan poiketa kansainvälisestä sääntökirjasta.

"Suhtautuisin rauhallisesti"

Uusien sääntötulkintojen vaikutukset ovat vaihdelleet kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa. Osassa otteluissa jäähyjä on tullut runsaasti, osassa ei niinkään.

Markkasen mielestä SM-liiga-pelaajat ovat sopeutuneet uusiin tulkintoihin reilun kuukauden aikana hyvin.

– Tietysti aina muutosvaiheessa tulee varmasti sellaisia – ainakin yksittäisiä – pelejä, missä jäähyjen määrä vähän korostuu ja kasvaa. Isossa kuvassa meillä on vahva usko siihen, että pelaajat ovat äärimäisen fiksuja ja oppivat tosi nopeasti. Aina vanhasta pois oppiminen – totta kai, kun on tietyllä tavalla pelannut – kestää hetken.

Ahola ei usko, että Mestis-pelaajat kärsisivät kevään karsinnoissa erilaisesta sääntötulkinnasta.

– En usko, että se tulee ongelmaksi pelaajille, jotka keväällä karsii.

Aholan mielestä SM-liigan ja Mestiksen sääntötulkintojen ero ei ole merkittävä.

– Näkisin, että ensimmäinen asia on kiinnipitämiset. Ei meillä ole eroavaisuuksia edelleenkään tulkinnoissa, Ahola sanoo.

– Estämispelissä voi pätkän olla tiukempi se, millä he (SM-liiga) lähtevät liikkeelle. Muuta isompaa eroa en näe.

Joukkueet lähtevät Aholan mielestä karsintaan sääntöjen puolesta samalta viivalta. Hän jättää kuitenkin takaportin auki sille, että myös Mestiksessä alettaisiin kitkeä estopelaamista SM-liigaan tuodulla tarkkuudella. Muutos voidaan Aholan mukaan tehdä jopa kesken kauden.

– Tästä on tehty isompi asia kuin mitä se todennäköisesti tulee olemaan. Suhtautuisin tuohon asiaan rauhallisesti, Ahola sanoo.

– Aika näyttää, minkälaiseksi se Liigan alku menee. Mielenkiinnolla seurataan, tarvitseeko meidän jossain kohtaa tehdä vastaavia reivauksia. Kunhan saadaan kausi käyntiin niin nähdään, mihin mennään.

Lue myös:

    Uusimmat