Jääkiekon SM-liigan loppukauden pelien peruminen koronaviruspandemian takia tuo seuroille merkittäviä tappioita. Runkosarjan toiseksi viimeinen kierros pelattiin ilman yleisöä ja viimeinen kierros sekä pudotuspelit peruttiin kokonaan.
SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoi aiemmin tilanteen tuovan lähes kymmeneen miljoonaan euroon kohoavaan menetykseen liikevaihdossa. Pudotuspeleissä puolivälierien tuotot menevät suoraan seuroille, kun taas välierien, pronssiottelun ja finaalin tuotot kasataan pottiin, josta rahat jaetaan menestyksen mukaan.
MTV Urheilu kysyi pudotuspeleihin yltämässä olleiden SM-liiga-seurojen toimitusjohtajilta, miten pelaamatta jääneiden otteluiden menetetyt tulot vaikuttavat seurojen talouteen.
Ei vaaranna HPK:n liiketoimintaa
HPK:lta jäi SM-liigan päätöksen myötä pelaamatta lauantain kotiottelu. Se oli sarjan päätöshetkellä sijalla seitsemän, mutta oli kamppailemassa viimeiseen asti kuutossijasta HIFK:n kanssa. Näin joukkue menetti runkosarjan päätösottelun tulojen lisäksi yhden tai kahden varman pudotuspelikotiottelun tulot. HPK:n toimitusjohtaja Antti Toivanen kertoo, että HPK tekee budjetointinsa runkosarjaperusteisesti, jolloin pudotuspelien tuomat tuotot ovat lisätuloa.
– Viimeinen runkosarjakierros on iso asia. Siitä jää sellainen reilu 100 000 euron liikevaihto saamatta. Tulos ei kuitenkaan painu tappiolle, olemme aika hyvässä tilanteessa. Totta kai sillä (perumisilla) on vaikutuksia investointikykyymme, mutta ei se vaaranna meidän liiketoimintaamme.
LUE MYÖS: Kauan odotetut pudotuspelit vaihtuivat koviin tappioihin Kouvolassa – "Kyllä me hittiä otamme ihan huolella"
Ei katastrofi Ilvekselle
Ilveksen toimitusjohtajan Risto Jalon mukaan loppukauden pelien peruminen ei ole Ilvekselle taloudellinen katastrofi. Seuran budjetti on rakennettu runkosarjan perusteella, ja joukkue oli ehtinyt pelata kaikki kotiottelunsa ennen yleisörajoituksia ja kauden päätöstä. Näin runkosarjan osalta tappioita ei kerry. Ilves oli etenemässä puolivälieriin oltuaan ennen kaiken perumista sijalla neljä. Näin joukkueelle olisi kertynyt ainakin kaksi pudotuspeliottelua kotihallissa.
– Yksi peli on meillä suurin piirtein 100 000 – 150 000 euroa nettona. Vaikea arvioida vaikutuksia, mutta kaksi peliä meille olisi tullut joka tapauksessa. Ei kukaan osaa ennustaa, mihin yleinen taloustilanne menee kaiken kaikkiaan. Emme ole pohtineet sitä hirveästi vielä.
Hyvät vuodet turvaavat Kuopiossa
KalPa oli etenemässä pudotuspeleihin sijalta 10. Näin joukkueelle oli varmasti tulossa ainakin yksi pudotuspeliottelu. Torstaina KalPa pelasi tyhjälle katsomolle runkosarjan viimeisen kotiottelunsa. Toimitusjohtaja Toni Saksman ei osaa kertoa tarkkaan, minkälaisista summista menetyksissä puhutaan.
– Koko tilanteen osalta en osaa sanoa, miten iso taloudellinen vaikutus tällä tilanteella on, mutta iso se on. Yhden ottelun tulot ovat helposti sen 100 000 euroa. Puhutaan joka tapauksessa kuusinumeroisista summista. Kysymys on vain siitä, mikä se ensimmäinen numero on. Olemme tehneet onneksi hyviä vuosia. En usko, että tulee ongelmia, kyllä selviämme tästä.
Kouvolassa satsattiin pudotuspeleihin
Kauden suuryllättäjä KooKoo oli etenemässä historiansa ensimmäisiin pudotuspeleihin. Vähintään kahden kotipuolivälierän lisäksi pelaamatta jäi nyt myös lauantain runkosarjan päätöskierroksen kotiottelu. Toimitusjohtaja Sakari Välimaa kertoo, että seuran budjetti rakennettiin runkosarjan perusteella. Kesken kauden tehdyt pelaajahankinnat kuitenkin venyttivät budjettia.
– Kyllä me hittiä otamme huomisesta (lauantaista) ihan huolella. Pudotuspeleistä olisimme saaneet ekstraa pienelle seuralle jatkuvaan kehittämiseen ja kasvuun, mutta kyllä lauantailla tietenkin on ihan suora vaikutus budjettiin.
– Kaikki aitiot ja vipit oli loppuunmyyty kahteen ensimmäiseen peliin. Sen lisäksi oli varattu tuhat kausikorttia. Se on iso taloudellinen menetys, todella iso. Se meni eilen tällä päätöksellä Kymijokeen. Joka vuosi olemme kasvaneet ja liikevaihdollisesti kasvamme tänäkin vuonna. Meillä on tällä hetkellä ihan hyvä tilanne.
Oulussa ei puhuta vielä luvuista
Ylivoimaisessa johdossa runkosarjassa ollut Kärpät pelasi viimeisen ottelunsa torstaina, kun se kohtasi Lukon kotonaan tyhjien katsomoiden edessä. Pudotuspeleissä edessä olisi ollut vähimmilläänkin kaksi kotiottelua. Toimitusjohtaja Tommi Virkkunen ei perjantaina ollut innokas arvioimaan, minkä suuruisista menetyksistä Oulussa puhutaan.
– Kaikki varmaan ymmärtävät, että ei tästä kovin hyvät lukemat tule, mutta on mahdoton sanoa tässä vaiheessa. En halua luvuista lähteä puhumaan. On vaikea antaa suoraa arviota.
Lukon nousu katkesi
Lukko tavoitteli runkosarjassa kakkossijaa, mutta jäi kolmanneksi, kun sarja katkaistiin ennen viimeistä kierrosta. Joka tapauksessa Lukko oli etenemässä suoraan puolivälieriin, missä sille olisi kertynyt vähintään kaksi kotiottelua. Lisäksi pelaamatta jäi lauantain kotiottelu HIFK:ta vastaan, joten saamatta jäivät tulot ainakin kolmesta kotiottelusta. Toimitusjohtaja Timo Rajala kommentoi tilannetta STT:lle. Rajalan mukaan kyse on merkittävistä summista.
– Tässä kohtaa on vaikea arvioida, mikä on kokonaisvaikutus. Vaikka tämä kausi päättyi ennen aikojaan, ovat liigaseurat valmistautuneet ensi kauteen jo kuukausia. Jo marraskuussa olemme sopineet sponsoreista. Myös joukkueen kokoonpanoa olemme rakentaneet pitkään. Ja rakentaminen jatkuu, vaikka pieni katkos varmasti tulee nyt joka osa-alueella.
Tappara pärjää
Toimitusjohtaja Mika Aro kertoo, että Tapparan budjetti on rakennettu niin, että joukkueen on laskettu yltävän ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle. Näin pelaamatta jääneiden vähintään kahden pudotuspeliottelun sekä runkosarjan torstaisen, tyhjille katsomoille pelatun kotiottelun tuotot jäävät saamatta. Aron mukaan Tapparan talous kestää kuitekin tilanteen.
Porissa harmaita pilviä taivaalla
Porissa Ässät menettää tyhjille penkeille pelatun torstain runkosarjan kierroksen ottelun sekä ainakin yhden pudotuspeliottelun tulot. Toimitusjohtaja Mikael Lehtinen kertoo, että Ässien budjetti on tehty runkosarjan mukaan. Hän arvioi, että tappiot lasketaan ”reippaasti kuusinumeroisissa” summissa.
– Täytyy muistaa, että tulos on tulos ja kassa on kassa. Tämän kauden tulos tulee olemaan erilainen kuin ajateltiin, juuri ja juuri voidaan pysyä pinnan yläpuolella. Kevät on sitä aikaa, kun tuloja tarvitaan, että voidaan suunnitella tulevaa kautta ja tehdä pelaajasopimuksia ja satsauksia seuraavan kauden rakenteisiin. Nyt niitä on aika vaikea tässä tilanteessa miettiä.
– Pudotuspelikausikorttien myynti ja seuraavan kausikortin myynti katkesivat kuin seinään. Sillä on mittavat vaikutukset kassatilanteeseen. Sitten on yleinen taloustilanne, millaisen kolauksen se tästä saa. Se tulee vaikuttamaan huomattavasti ensi kauden myyntiin ja luo aika paljon epävarmuustekijöitä Porin taivaalle. On turha spekuloida, kuinka hyvin seura kestää tilanteen Pyrimme minimoimaan riskejä tällä hetkellä.
MTV Urheilu ei tavoittanut HIFK:n ja JYPin toimitusjohtajia kommentoimaan. Haastattelut tehtiin perjantaina, kun SM-liiga ei ollut vielä ilmoittanut, pelataanko ottelut tyhjille katsomoille vai perutaanko ottelut kokonaan.