SM-liigapelaaja uhattiin tappaa – huolestuttava havainto rajuista törkyviesteistä

Synkkä käänne pressissä: Päävalmentaja Antti Pennanen kertoi Ilves-pelaajia kohtaan tehdyistä karmeista uhkauksista 6:52
Antti Pennanen piti Sport-ottelun jälkeen puheenvuoron, jossa nosti esiin pelaajiensa saamat törkyviestit

Tampereen Ilveksen pelaajalle lähetettiin hiljattain tappouhkaus. SM-liigan urheilujohtajan Jussi Markkasen mukaan huolestuttava ilmiö on pöydällä, kun sarjan johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran.

Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen kertoi lauantaina pelaajiensa sosiaalisessa mediassa saamista törkyviesteistä. 

Pelaajat saavat paljon kriittisiä viestejä sosiaalisessa mediassa, mutta eilen ylitettiin raja. Kun alkaa tulla tappouhkauksia, ja uhataan perhettä sekä lapsia tappamisella, se ei ole missään nimessä hyväksyttävää. Tällainen on nyt ja jatkossa poliisiasia, Pennanen sanoi.

Seuran urheilujohtaja Timo Koskela tarkensi myöhemmin Ylelle, että joukkueen pelaajalle on lähetetty yksittäinen tappouhkaus, joka koski myös tämän perhettä. Tapauksesta on tehty rikosilmoitus. 

SM-liigan urheilujohtaja Jussi Markkanen on huolissaan ilmiöstä. Hän kiittelee Ilveksen organisaatiota asian julkituomisesta. 

– Liiga haluaa ehdottomasti edelleen madaltaa kynnystä ilmoittaa näistä asioista. Kaikki tuki pelaajille ja seuroille, Markkanen sanoo. 

– Tuollaiselle ei ole mitään sijaa. Ei jääkiekossa eikä millään elämän osa-alueella. Liiga tuomitsee tällaisen käytöksen jyrkästi. Valitettavasti se on osa tätä yhteiskuntaa, missä eletään tällä hetkellä.

Juttu jatkuu kuvaupotuksen jälkeen. 

Aiemmin tällä kaudella TPS-hyökkääjä Markus Nurmi kertoi julkisuudessa viesteistä, joita hänen sosiaalisen median kanaviinsa on lähetetty. Julkaistuissa viesteissä luki muun muassa "tapa ittes" ja "pidä pää ylhäällä sut hakataan paskaksi".

Markkanen haluaa nostaa esiin myös toisen tahon pelaajien rinnalle. 

– Tässä keskustelussa ei pidä missään tapauksessa unohtaa myöskään erotuomareita. Tuomarit, jo ihan roolinsa vuoksi, ovat usein osana intensiivisiä keskusteluja. Meidän pitää pitää huolta, että työpaikat ovat turvallisia. Tässä puhutaan aina ihminen ihmiselle. Liiga tukee sitä, että kunnioitetaan toista ihmistä ja inhimillisyyttä, jotta vältettäisiin ylilyönnit.

Tilanne on kärjistynyt

Markkasen mukaan Liigalla ei ole suoranaisia sosiaalisen median ohjeistuksia pelaajille. Törkyviestien estäminen ennakkoon on vaikeaa. VIime kädessä seurat työnantajina pyrkivät ohjeistamaan pelaajia tarpeen mukaan. 

– Konkreettiset keinot ovat ennen kaikkea se, että pyritään auttamaan ja valistamaan seuroja ja pelaajia. Olemme sivunneet aihetta Liigan johtoryhmässä. Tämä otetaan varmasti taas johtoryhmässä esille, että mitä voimme sarjana tehdä jatkossa. Tällä hetkellä se on paljon sitä, että toimitaan vastuullisesti tietoutta, tukea ja ymmärrystä lisäävästi. 

Markkanen taustoittaa Liigan olevan mukana Jääkiekkoliiton ja SJRY:n kanssa Samat Säännöt -kampanjassa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoutta ja valistaa kiekkokenttää kunnioittavista käyttäytymissäännöistä.

– Ei tämä ilmiö ole uusi juttu, mutta kyllä tämä rajuus on kärjistynyt viime vuosina. Toivotaan, että tällaiset esimerkit ovat apuna siinä, että rajat tunnistetaan paremmin jatkossa.

Useissa maissa mittavan pelaajauran aikanaan itsekin luonut Markkanen korostaa, että julkiseen ammattiin kuuluu kritiikki, mutta rajan on löydyttävä. 

– Sosiaalisen median myötä asiat tapahtuvat silmänräpäyksessä. Kaikki ihmiset ovat tavallaan tavoitettavissa. Julkisuuden henkilöillä, joita pelaajatkin ainakin osittain ovat, on myös julkisia tilejä, koska halutaan tehdä ja tarjota sitä sisältöä. Valitettavasti on olemassa se joukko, joka ei osaa niitä rajoja tunnistaa. On tietysti sääli, jos tämän takia joudutaan sulkemaan tilejä tai siirtymään yksityiseen malliin.

Lue myös:

    Uusimmat