Suomalaisosaaminen kunniaan: Uusi Maata kiertävä satelliitti mittaa ilmakehän tuulia – tieto parantaa sääennusteita

2:00img
Julkaistu 29.10.2018 21:24
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Euroopan avaruusjärjestö ESA laukaisi elokuun lopulla maan kiertoradalle uuden satelliitin, joka mittaa ilmakehän tuulia. Aeolus-satelliitin keräämän tiedon avulla voidaan muun muassa parantaa sääennustusten tarkkuutta. Kun tuulitietoa kertyy riittävästi, siitä on apua myös ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

Kreikkalaisen tuulten jumalan mukaan nimetty Aeolus-satelliitti kerää tietoa tuulista kaikkialla maapallolla aina 30 kilometrin korkeuteen asti. Satelliitti mittaa tuulia ultraviolettilaserin avulla.

Aeolus kiertää maapalloa 320 kilometrin korkeudessa.

– Se liikkuu pohjoisnavalta etelänavalle ja takaisin, niin sanottua polaarirataa pitkin. Se kiertää maapalloa ja maapallo pyörii alapuolella. Aeolus tekee mittauksia eri puolilla maapalloa 16 kertaa päivässä, kertoo ESA:n tutkija Anne Grete Straume.

ESA, Aeolus-satelliitti, tuulimittaus

Tarkempi tieto tuulista parantaa sääennusteiden tarkkuutta. Aeolus-satelliitti kiertää maapalloa reilun 300 kilometrin korkeudessa. Kuva: ESA

Sääennusteiden tarkkuus paranee

Pohjois-Norjassa Andøyan avaruuskeskuksessa tutkijat kalibroivat ja varmistavat satelliitin lähettämiä tietoja teleskoopin ja säähavaintopallojen avulla.

Satelliitin keräämän tuulitiedon arvioidaan parantavan sääennusteiden tarkkuutta. Aiemmin ei ole ollut käytössä mitään maailmanlaajuista tuulten mittausmenetelmää.

– Suurimmat sääennusteiden virheet viimeisten viiden vuoden aikana ovat olleet yhteydessä siihen, että meiltä on puuttunut ymmärrystä tropiikin tuulista, kertoo Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) johtava tutkija Lars Isaksen.

ESA, Aeolus-satelliitti

Aeolus-satelliitissa on myös suomalaista tekniikkaa. Teleskoopin pääpeili on valmistettu Piikkiössä. Kuva: ESA

Apua tulevaisuuden sään ennustamiseen

Kun tietoa tuulista kertyy lisää, se auttaa myös ilmastonmuutoksen tutkimisessa.

– Ilmaston muuttuessa lämpötilaerot päiväntasaajan ja napojen välillä pienenevät. Se muuttaa tapaa, jolla tuuli puhaltaa ilmakehässä ja siirtää energiaa ympäriinsä. Kun ymmärrämme sen paremmin, saamme yksityiskohtaisempaa tietoa siitä, miten sää muuttuu tulevaisuuden ilmastossa, pohtii Straume.

Aeolus-satelliitissa on myös suomalaista tekniikkaa: teleskoopin pääpeili on valmistettu Piikkiössä Opteon Oy:ssä.

Tuoreimmat aiheesta

Sää