Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan tiedemiehet ovat julkistamassa uutta karttaa yöllisestä maapallosta. Apuna heillä on Suomi NPP -satelliitti, joka on nimetty amerikansuomalaisen säätieteilijän Verner E. Suomen mukaan. Satelliitti on kiertänyt taivaalla vuodesta 2011 lähtien.
Suomi NPP -satelliitin kuvaaman videokartan valopisteet kertovat havainnollisesti ihmisten asuinpaikoista mutta myös muita yksityiskohtaisia tietoja maapallon tapahtumista.
Yökartta kertoo myrskytuhoista
Suomi-satelliitin VIIRS-sensorin avulla on pystytty havannoimaan esimerkiksi viime vuoden syyskuun Matthew-myrskyn aiheuttamia sähkökatkoja Karibialla ja Yhdysvaltain eteläosissa. Nasan tiedemiehet luovuttivat satelliitilla saamansa tiedot paikallisille viranomaisille, jotka pystyivät hyödyntämään tietoja avustustoimissaan.
Nasan mukaan yöllisten valokarttojen kehittäminen on tärkeää, koska niitä voidaan käyttää esimerkiksi meteorologisiin ja muihin tutkimuksellisiin tarkoituksiin. Nasan mukaan tällaisen kartan avulla saadaan selville muun muassa, kuinka laajaa laiton kalastus on maapalolla.
Puerto Ricossa on käynnissä tutkimusohjelma, jossa tietoja on tarkoittaa käyttää niin sanotun valosaasteen vähentämisessä. Yhdistyneiden kansankuntien asiantuntijat ovat puolestaan jo nyt käyttäneet satelliitin tietoja seuratakseen Syyrian sotatapahtumien aiheuttamien sähkökatkosten vaikutusta ihmisten liikkeisiin.
Kartat kehittyvät yhä tarkemmiksi
Nasan tutkimusryhmän tehtävänä on saada Suomi NPP -satelliitin informaatiosta yhä selkeämpää. Tiedemiehet selvittävät, kuinka valo taittuu maasta, merestä ja ilmakehästä ja kuinka esimerkiksi Kuu vaikuttaa satelliitilla saataviin kuviin.
Myös pilvet, kasvit, aerosoli, lumi ja jää sekä ilmakehän tapahtumat kuten revontulet vaikuttavat saataviin kuviin. Tarkoitus on etsiä ajankohdat, jolloin satelliitti voisi kuvata maan pintaa mahdollisimman selkeästi.
Suomi NPP -satelliitti tarkkailee lähes koko maapalloa joka vuorokausi. Kyse on siviilihankkeesta, joten satelliitin saamat tiedot ovat tiedemiesten käytettävissä.
Konfliktit näkyvät kartoissa
– Voimme nyt tarkkailla lyhytaikaisia muutoksia, jotka johtuvat ongelmista sähkönjakelussa. Sähkökatkoksien syynä voivat olla konfliktit, maanjäristykset tai vaikkapa tahallinen tai tahaton jännitteen lasku sähköverkossa, Nasan tutkija Miguel Román kertoo.
– Voimme myös tarkkailla toistuvia muutoksia, jotka johtuvat ihmisten toiminnasta. Tällaisia ovat esimerkiksi lomakausien aiheuttamat muutokset valaistuksessa. Myös vähitellen tapahtuvat muutokset, kuten kaupungistuminen, pakolaisuus ja taloudelliset muutokset näkyvät yöllisissä valokartoissa.
Kuvalähde: Nasa Earth Observatory (Joshua Stevens). Kuvien toteuttamisessa on käytetty Suomi NPP -satelliitin VIIRS-sensoria, jonka toimittaman tiedon on käsitellyt Nasan Goddard Space Flight Centerin tutkija Miguel Román.