Sodanvastaisen kuvan piirtäneen Masha Moskaljovan isä vietti kaksi vuotta syyttömänä venäläisvankilassa. Häntä syytettiin venäläisarmeijan mustamaalaamisesta.
15. lokakuuta Aleksei Moskaljov pääsi vihdoin vapaaksi Novomoskovskin rangaistussiirtolasta Venäjän Tulan alueella.
MTV Uutiset uutisoi viime vuonna kuudesluokkalaisen venäläistytön tekemästä sodanvastaisesta piirustuksesta. Masha Moskaljovan koulussa tekemässä piirroksessa Venäjän lippuun oli kirjoitettu sanat "ei sodalle".
Kuvassa oli myös Ukrainan lippu, jossa luki: "kunnia Ukrainalle".
Koulu soitti poliisit paikalle, minkä jälkeen Masha otettiin huostaan ja hänen isänsä sai syytteen venäläisarmeijan mustamaalaamisesta.
Keväällä 2023 Moskaljov pakeni kotiarestia Valko-Venäjälle, josta hänet kuitenkin löydettiin ja palautettiin takaisin Venäjälle.
Kahden vuoden syyttömänä vankilassa virumisen jälkeen Aleksei Moskaljov pääsi vapaaksi.
Riippumaton ihmisoikeusryhmä OVD-Info julkaisi laajan haastattelun Aleksei ja Masha Moskaljovasta.
Median mukaan Moskaljov on silminnähden laihtuneen ja riutuneen näköinen. Tukka on harmaantunut ja mies puhuu hiljaa.
– Venäläisvankilassa pitää olla hiirenhiljaa, Aleksei Moskaljov selittää.
Lue myös: Sodanvastaisen kuvan piirtäneen Mashan isä joutuu vankilaan Venäjällä – tyttäreltä liikuttava kirje: "Olet sankarini"
Koululainen piirsi sotaa kritisoivan kuvan Venäjällä – nyt isää uhkaa kolmen vuoden vankeus
Karmeat olot vankilassa
Vankilassa vietetty aika heikensi Moskaljovin terveyttä merkittävästi. Hän vietti eristyssellissä yhteensä kaksi kuukautta.
Lain mukaan rangaistuseristyssellissä saa olla enintään 15 päivää, mutta tätä aikaa pidennetään jatkuvasti.
OVD-Info julkaisi aiemmin laajan artikkelin, jossa entiset poliittiset vangit kertoivat Venäjän eristyssellien kidutusolosuhteista. Kaikki keskustelukumppanit kuvailivat eristyskeskusten kylmyyttä kaikkein vaikeimmaksi koettelemukseksi, niin myös Moskaljov.
– Jatkuva palelu oli kammottavaa. Kellarihuoneessa oli noin 12 astetta ja minulla oli päällä vain kevyt kesätakki. Mitään muita vaatteita en pyynnöistä huolimatta saanut, mies kuvailee.
Lääkäriin oli käytännössä mahdotonta päästä. Venäläinen vankilajärjestelmä tähtää Moskaljovin mukaan ihmisten henkiseen ja fyysiseen tukahduttamiseen.
– Siellä on luotu sellaiset olosuhteet, että vanki sairastuu ja todennäköisesti lopulta kuolee. En uskonut lähteväni sieltä elävänä pois.
Lue myös: Andrei kuurasi pahamaineisen venäläisvankilan selliä, kun tuli kutsu mennä naimisiin
Koulut eivät huolineet
Masha Moskaljova asui äitinsä ja tämän uuden perheen kanssa sen ajan, jonka hänen isänsä oli vankilassa.
Tyttö kertoo, ettei voinut käydä koulua, koska kaikki alueen koulut kieltäytyivät ottamasta häntä oppilaakseen.
– Mikään koulu ei halunnut minua virallisesti listoilleen tapahtuneen jälkeen. Otimme yhteyttä paikallisiin viranomaisiin ja he lupasivat selvittää asian, mutta se ei auttanut, Masha Moskaljova kertoo.
Moskaljova joutui lopulta tyytymään kotiopetukseen.
Kun hän meni kesäleirille, kaikki siellä tunsivat hänet. Tyttö kertoo, että sekä lapset että aikuiset suhtautuivat häneen vihamielisesti eivätkä jakaneet hänen sodanvastaisia näkemyksiään.
– Kesäleirillä tytöt minun ryhmästäni kyselivät sodanvastaisesta piirustuksesta. Tajusin siis, että heidän suhtautumisensa siihen oli kielteinen. En ollut tapauksen jälkeen lainkaan yhteydessä luokkatovereihini koulustani, hän kertoo OVD-Infon haastattelussa.
Masha kertoo olevansa ikionnellinen isänsä vapautumisesta.
– Tietysti meille tapahtui kauhea juttu. Mutta ympärilläni oli niin paljon ihmisiä, jotka tukivat minua koko tämän ajan – vapaaehtoisia, toimittajia, ihan vain ihmisiä, jotka olivat kiinnostuneita tarinastamme. Heidän avullaan jaksoin.
1:55