Soini pesee perussuomalaisia EU-salonkeihin kelpaavaksi: "Pahimmat pelot eivät ole toteutuneet"

Timo Soini
Timo Soini hauskuutti yleisöä Venäjä-kommenteillaan Berliinissä. Str / Lehtikuva
Julkaistu 08.11.2015 03:00

MTV UUTISET - STT

Hyväntuulinen ja huojentuneelta vaikuttava yleisö purkautui Saksan ulkopoliittisen seuran salista harmaana lokakuun aamuna.

Berliinissä vieraileva ulkoministeri Timo Soini (ps.) oli juuri pitänyt pakolaiskriisistä puheen, jonka olisi voinut kuulla miltei kenen tahansa konsensushakuisen EU-ministerin suusta. Puheen jälkeen Soini hauskuutti yleisöä suorasukaisilla Venäjä-kommenteillaan.

Olipa suoraa puhetta näissä piireissä, joku kiitteli. Osasi ottaa yleisönsä, toinen kehaisi.

Näin Soini linjaa matkoillaan

– Ihmiset, jotka pakenevat sotaa ja vainoa, ansaitsevat kaiken sympatiamme ja ovat oikeutettuja suojeluun. Kansainvälisiä velvoitteita tai moraalista vastuuta ei voi vältellä.

Eurooppa on ja sen pitää olla paikka, jossa elämä muuttuu paremmaksi monille maahanmuuttajille. Mutta Euroopasta ei voi tulla määränpää koko maailman väestölle.

Puhe Saksan ulkopoliittisen seuran DGAP:n tilaisuudessa Berliinissä 21. lokakuuta

– On harhakuva, ettei Suomi olisi aktiivinen pakolaiskriisissä.

Lehdistötilaisuus Saksan ulkoministeriössä 21. lokakuuta

– Britanniaa ja Suomea yhdistää pragmaattinen lähestymistapa Euroopan unioniin. Toisin kuin federalisteille, meille EU ei ole avioliitto, jossa hyväksyt koko paketin hyvine ja huonoine puolineen.

EU on kuin paikallinen ruokakauppa. Hyllyissä on paljon erilaisia tuotteita, joista voi valita ne, joita tarvitsee ja pitää hyödyllisenä. Se on pragmaattista.

Puhe brittikonservatiivien puoluekokouksessa Manchesterissa 6. lokakuuta

– Olemme iso puolue, eikä ole kovin reilua, jos aina vain osoitetaan niitä harvoja, jotka ovat laskettavissa kahden käden sormilla. -- Joka ylittää rajan, lentää ulos.

Ainoa tilanne, jossa hyväksyn väkivallan käytön, on maani puolustaminen, jos sinne hyökätään tai itseni puolustaminen, jos joudun henkilökohtaisen hyökkäyksen kohteeksi.

Frankfurter Allgemeine -lehden haastattelussa 22. lokakuuta

Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja rakentaa matkoillaan itsestään ja puolueestaan kuvaa säyseänä ja maltillisena toimijana.

Kannatuksen syöksy viimeaikaisissa gallupeissa ei ole ainakaan toistaiseksi saanut Soinia ärhäköitymään EU-areenoilla.

STT:n haastattelemien lähteiden mukaan Soini ja muut perussuomalaiset ministerit ovat suoriutuneet EU-kentillä varsin kelvollisesti ilman suurempaa huomiota.

– Pahimmat pelot eivät ole toteutuneet, yksi lähde kuvaa.

Eräässä pakolaiskriisiä koskevassa EU-kokouksessa alkoi paine nousta, ja ulkoministerit pöydän ympärillä vetosivat pikaisiin päätöksiin – ”muuten populistit pääsevät vielä valtaan”.

Soini istui muina miehinä muiden joukossa. Eväkään ei värähtänyt.

Kiusalliset asiat kokoomuksen niskoilla

Perussuomalaisten rivejä repivät kiusalliset aiheet eli turvapaikanhakijoiden sisäiset siirrot ja Kreikan lainaneuvottelut Soini on voinut jättää kokoomusministerien niskoille.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ja sisäministeri Petteri Orpo ovat saaneet selitellä Suomen ennätystiukkaa mandaattia ja erikoisia venytysliikkeitä EU-pöydissä.

Perussuomalaisten sisäisiä purkauksia Soini yrittää sinnikkäästi vaimentaa. Berliinissä ulkoministeri oikoi urakalla saksalaisten käsityksiä puolueensa muukalaisvihamielisyydestä.

Saksassa perussuomalaiset on mielletty laitaoikeistolaiseksi puolueeksi.

– Enintään 10 prosenttia puolueen jäsenistä edustaa maahanmuuttovihamielistä kantaa, Soini sanoi saksalaismedialle.

Puolueen linja on ”korkeintaan kriittinen” joukkomaahanmuuttoa kohtaan, hän lisäsi.

Viesti näytti menevän perille. Vierailun jälkeen Frankfurter Allgemeine -lehti kirjoitti Suomen ulkoministeristä, joka ”kesyttää vihapuhujat ja auttaa pakolaisia”.

Lehden mielestä ”pullea ja humoristinen kansanpoliitikko” näytti miltei ujolta kollegansa Frank-Walter Steinmeierin rinnalla.

Venäjä-suhde kiinnostaa

Ulkoministeri Soinin Euroopan-matkat ovat toistaiseksi rajoittuneet EU-kokousten lisäksi Pohjoismaihin ja Berliiniin. Britanniassa Soini on vieraillut puoluejohtajan ominaisuudessa konservatiivien puoluekokouksessa.

Soini kehuu usein suhteitaan Britanniaan ja luettelee saamiaan kutsuja brittien puoluekokouksiin. Brysselissä brittivirkamiehet ja -poliitikot ovat suhtautuneet Soiniin uteliaasti. Britannian mediassa Suomen uusi ulkoministeri ei kuitenkaan ole herättänyt juuri minkäänlaista huomiota.

Populistien esiinmarssi ei ole enää uutinen Euroopassa. Pienen Suomen tapauksessa kiinnostusta on lisännyt se, että monissa maissa populisteja ei huolita hallitukseen.

Berliinin-vierailulla yleisöä näytti kiinnostavan yksi aihe ylitse muiden: Soinin suhde Venäjään. Myös Brysselissä Soinin Venäjä-lausuntoja on seurattu tarkkaan.

Ero edeltäjään on pantu nopeasti merkille. Soini eroaa Erkki Tuomiojasta (sd.) esimerkiksi siinä, että yhteinen sävel löytyy helpommin Baltian maiden kanssa, jotka usein arvostelevat kärkkäästi Venäjää. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa