SOK: Kotimaisten varhaisperunoiden korkean hinnan syynä kylmä kevät

LK 140424 Varhaisperunoita kopassa Helsingissä 15. kesäkuuta 2021.
Kuvituskuva. Kotimaiset varhaisperunat maksavat tällä hetkellä ruokakaupoissa paljon enemmän kuin ulkomaalaiset varhaisperunat.Lehtikuva
Julkaistu 15.06.2024 11:21

MTV UUTISET – STT

Suomalaisen varhaisperunan kilohinta on nyt enimmillään jopa 12 euroa.

Kotimaiset varhaisperunat maksavat tällä hetkellä ruokakaupoissa paljon enemmän kuin ulkomaalaiset varhaisperunat.

Esimerkiksi S-ryhmän verkkokaupassa suomalainen varhaisperuna maksoi torstaina 8–9 euroa kilolta. Ruotsalaisen varhaisperunan vastaava kilohinta oli reilut kaksi euroa. Keskon verkkokaupassa kotimainen varhaisperuna saattoi kustantaa torstaina noin 6–12 euroa kilolta ja ruotsalainen vajaa neljä euroa.

Kotimaisten varhaisperunoiden kilohinnat ovat viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna noin kaksinkertaiset S-ryhmän kaupoissa, kertoi SOK:n hedelmistä, vihanneksista ja kukista vastaava myyntipäällikkö Katarina Vikman keskiviikkona STT:lle.

Korkea hinta johtuu Vikmanin mukaan siitä, ettei varhaisperunaa ole ollut saatavilla niin paljon kuin viime vuosina samana ajankohtana. Kysyntä on siis tarjontaa kovempaa.

– Syy löytyy kylmästä keväästä, eli on päästy kylvämään paljon myöhemmin, hän toteaa.

Säät viivästyttivät istutuksia

Terhi Löfstedt Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:sta kertoo STT:lle, että kotimaisten varhaisperunoiden istutukset viivästyivät säiden takia hieman.

– Ensimmäiset varhaisperunat saatiin istutettua käytännössä aika normaalilla aikataululla maalis-huhtikuun vaihteessa, ja ne perunat saatiin nostettua touko-kesäkuun vaihteessa, MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkönä toimiva Löfstedt toteaa.

Myöhemmin tehtyjä istutuksia viivästytti huhtikuun takatalvi. Tällöin lumi ja märkä haittasivat kylvöä. Suurempia määriä varhaisperunaa päästiin istuttamaan huhtikuun alkupuolelta kuun puoliväliin.

– Toukokuussa olleet yllätyshelteet johtivat siihen, että tarvittiin kastelua. Toukokuussa ei ollut yöhalloja, mikä on sinänsä aina hyvä asia perunan kasvulle, hän sanoo.

Ensimmäiset varhaisperunat nostettiin Löfstedtin mukaan toukokuun viimeisinä päivinä. Tämän jälkeen nostot ovat jatkuneet tasaisesti, mutta Löfstedtin mukaan ylitarjontaa varhaisperunoista ei ole ollut. Viime viikonlopun sateet hidastivat perunoiden nostoa, hän lisää.

– Nostoajankohdan säät vaikuttavat aina perunan saatavuuteen, koska kovin märästä maasta ei voida nostaa, Löfstedt kertoo.

Varhaisperunoita ostettu nyt vähemmän

Kilomäärissä laskettuna viime- ja kuluvalla viikolla kotimaista varhaisperunaa on myyty S-ryhmän kaupoissa noin 10 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna, Vikman kertoo.

Kotimaisten varhaisperunoiden tulevia hinnanmuutoksia Vikman ei kommentoi, mutta saatavuus paranee hänen mukaansa koko ajan.

– Ensi viikon tarkkaa tilannetta en lähde ennustamaan, kun kyseessä on sääriippuvainen tuote, hän kommentoi juhannusviikon saatavuutta.

MTK:n Löfstedt sanoo, että viljelijöiden perunoista saama hinta ja kaupan myyntihinta ovat tänäkin kesänä eri suuruisia, eivätkä ne välttämättä korreloi keskenään. Kaupan myyntihinnat ovat viljelijöiden saamaa hintaa korkeammat. Löfstedtin mukaan viljelijät eivät voi vaikuttaa perunoiden myyntihintaan ruokakaupassa.

Viljelijät myyvät perunat tukkukauppaan, josta perunat myydään jälleen kauppoihin.

– Jälleenmyyjä tietenkin hinnoittelee itse sen hinnan eteenpäin, Löfstedt toteaa.

Lue lisää: Tarkista yksi asia, kun ostat varhaisperunoita kaupasta – "Merkittävin perunan laatua heikentävä tekijä"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka