Jos Venäjä valtaisi Soledarin suolakaivoksen, se voisi iskeä Ukrainan selustaan

1:50img
Syksystä alkanut Ukrainan aloite ohjaa yhä sotaa – häämöttääkö sodan loppu?
Julkaistu 12.01.2023 05:47

Salla Laurila

Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Itä-Ukrainassa, Soledarin alueella sijaitsevan suolakaivoksen herruudesta käydään brittitiedustelun mukaan taisteluja. Tästä syystä sen valtaaminen toisi Venäjälle etuja taistelukentällä.

Soledarissa sijaitsevan suolakaivoksen tiedetään kätkevän sisäänsä 200 kilometrin mittaisen tunneliverkoston, jonka sisään mahtuisi sotilasjoukkoja ja jopa panssarivaunuja.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas kertoo, että alueen hallinta tuo toiselle osapuolelle merkittävää etua.

– Siellä voisi liikuttaa asejärjestelmiä, ennen kaikkea joukkoja. Rakennetulla alueella taisteleminen on lajina vaikea. Tunneliverkosto tuo hallitsijalleen suojaa ja sen myötä joukkoja voi liikuttaa toisen selustan taakse. Tilanne on vaikea sille, joka ei pääse tunneliin käsiksi.

Lue myös: Brittitiedustelu: Itä-Ukrainassa taistellaan 200 kilometriä pitkän suolakaivostunnelin sisäänkäynneillä – "Osapuolet huolissaan, että niitä voitaisiin käyttää soluttautumiseen"

– Mikäli Venäjän asevoimat valloittaa verkoston ja ottaa sen haltuunsa, se muodostaa kaupungin alta jopa pahan selusta- tai sivustauhkan Ukrainalle. Lisäksi se antaa venäläisjoukoille suojaa, jota puolustajalla ei ole.

Palokankaan mukaan vastaavista tunneliverkostojen hyödyntämisestä onkin esimerkkejä sotahistoriassa.

Bahmutin alueella on muutoinkin käyty jo pitkään kiivaita taisteluja ja jotkut sota-asiantuntijat ovat pohtineet kaupungin valtauksen hyöty-panos-suhdetta.

Reutersin mukaan sen mahdollista valtausta on jopa etukäteen maalailtu Pyrrhoksen voitoksi Venäjälle, viitaten antiikin kreikkalaisen kuninkaan voittoon, josta koitui enemmän harmia kuin häviäjälle.

26.01850763

Tältä suolakaivoksessa näyttää.

 Palokangas kertoo kaksi olennaista syytä, jonka vuoksi kaupunki on Venäjälle tärkeä.

– Kyse on ennen kaikkea Venäjän ilmoituksesta liittää koko Donbasin, Luhanskin ja Donetskin alueen itseensä. Donetskin alueen hallinnollinen raja kulkee kaupungin tuntumassa. Kun siellä on liikuttu puolin ja toisin, ja Ukraina on saanut pieniä alueita takaisin haltuunsa, Venäjä haluaa palauttaa asemansa hallinnolliseen rajaan.

– Toinen syy on, että Bahmutin kaupunki on solmukohta, joka mahdollistaa Ukrainan joukkojen huoltamisen, joukkojen siirrot ja viestiliikenneyhteydet. Sillä on vähintään operatiivista merkitystä.

Lue myös: "Maanalaisten kaupunkien verkosto" – Wagner-pomo Prigozhin paljastaa, miksi Venäjä haluaa Bahmutin

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina