Seuraava suuri kaupunkitaistelu Ukrainassa on alkanut – Pekka Toveri: "Edessä kovia päätöksiä"

Ukrainalaisviranomaiset ovat myöntäneet, että venäläisjoukot ovat onnistuneet tunkeutumaan yhteen osaan Severodonetskia, joka on viimeinen Ukrainan hallussa oleva kaupunki Luhanskin alueella. Asiasta kertoo CNN.

Ennen sotaa Severodonetskissa asui noin 100 000 ihmistä. Kaupungin rakennuksista arviolta 90 prosenttia on tuhoutunut tai vaurioitunut jo ennen varsinaisten katutaisteluiden alkamista, Ukraina kertoo. 

Ukrainalaisviranomaiset kieltävät väitteet, joiden mukaan Severodonetsk olisi piiritetty. 

Kartalla tilanne näyttää Venäjän kannalta piirityksen suhteen varsin hyvältä. Amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War ISW toteaa, että Venäjä voi onnistua saarroksen luomisessa lähipäivinä.

Juttu jatkuu kartan jälkeen.

Sodan ensimmäisen kolmen kuukauden aikana Venäjän hyökkäykset asutuskeskuksissa ovat sujuneet heikosti. Kiovan ja Harkovan valloitukset tyssäsivät esikaupunkialueille. Vaikka esimerkiksi Mariupol lopulta antautui, joutui Kreml odottamaan voittoa satamakaupungissa huomattavasti toiveitaan pidempään.

– Venäjä tuskin pystyy etenemään nopeasti Severodonetskissa, ISW katsoo.

Kaupunkitaisteluiden luonne sopii heikommin tykistön, raketinheittimien ja panssarivoimien tulivoimaan luottaville venäläisille, sillä kaupungeissa niiden tehokas hyödyntäminen vaikeutuu. 

"Murtoja tapahtunut – eivät vielä ratkaise sotaa"

Severedonetsk on strategisesti tärkeä kaupunki ja liikenneyhteyksien risteyskohta. Nyt kaupungin merkitys on korostunut entisestään, sillä se on Kiovasta katsottuna Itä-Ukrainan pullistuman kaukaisin merkittävä asutuskeskus.

Venäjä on keskittänyt kaupungin valloittamiseen noin 10 000 sotilasta, arvioi Ukraina. Lisäksi alueelle on ryhmitetty merkittävä määrä panssareita, tykistöä ja raketinheittimiä.

Joukkojen yhä tiiviimpi paketointi on osa Venäjän uutta strategiaa, jossa se Iziumin ja Donetskin välillä olevan potentiaalisen Itä-Ukrainan jättimotin sijaan pyrkii haukkaamaan pala kerrallaan pienempiä alueita Itä-Ukrainassa. Tässä se on myös osin onnistunut.

– Ukraina taistelee vielä kohtuullisen edullisissa puolustusasemissa Itä-Ukrainassa likimain samoilla paikoilla kuin missä on viimeiset kahdeksan vuotta taisteltu, Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja, eversti Petteri Kajanmaa sanoo MTV Uutiset Livelle.

– Joitakin pieniä murtoja on tapahtunut, mutta ne eivät vielä ole ratkaisemassa sotaa, Kajanmaa jatkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Pekka Toveri: "Edessä kovia päätöksiä"

Jos Venäjä pääsee murtautumaan läpi Ukrainan nykyisistä puolustuslinjoista Itä-Ukrainassa, niin maa joutuu ryhmittämään joukkojaan uudelleen ja on hieman heikommassa asemassa, eversti Kajanmaa arvioi.

Perjantaina Venäjä mitä ilmeisemmin onnistui valloittamaan pitkään tavoittelemansa ja rautatieyhteyksiensä vuoksi keskeisen Lymanin kaupungin kokonaisuudessaan. 

Ukrainalaisilla on kohta edessään kovia päätöksiä, Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri sanoo MTV Uutisille.

– Pitääkö itsepäisesti kiinni Severodonetskista ja sen eteläpuolisista alueista vai vetäytyäkö uusille linjoille. Riippuu varmaan siitä onko reservejä irti?, Toveri kirjoitti Twitterissä juuri ennen Lymanin valtausta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Donetsjoki taas tiellä

Vasta valtaamastaan Lymanista käsin Venäjän on mahdollista jatkaa hyökkäystä siten, että muun muassa Kramatorskin kautta kulkeva merkittävä huoltotie on vaarassa.

Saavuttaakseen tavoitteensa Lymanista eteenpäin Venäjä pyrkii Iso-Britannian puolustusministeriön mukaan ylittämään Donetsjoen uudelleen.

Edellinen merkittävä Donetsjoen ylitysyritys päättyi venäläisten kannalta totaaliseen katastrofiin, jossa Venäjä useiden arvioiden mukaan menetti pataljoonan verran sotilaita ja kalustoa. Venäläiseen pataljoonan kokoiseen taisteluyksikköön mahtuu noin 600–800 sotilasta ja esimerkiksi kymmenkunta panssarivaunua, kertoo Armor-lehti.

Lymanin suunnalla Kremlin joukoille on joenylitykseen tarjolla valmiita auto- ja rautatiesiltoja. Näiden kunnosta ei ole tietoa, kuten ei myöskään siitä, mikä on Ukrainan valmius tuhota sillat hidastaakseen Venäjän etenemistä.

Britannian puolustusministeriö arvioi, että jos Venäjä onnistuu valtaamaan Luhanskin ja Donetskin alueet kokonaisuudessaan, niin tämä "hyvin todennäköisesti" nähtäisiin sekä poliittisesti merkittävänä saavutuksena että sellaisena voittona, jolla Kreml voisi oikeuttaa sodan.

Lue myös:

    Uusimmat