Somemyrsky: Hanna Sumari avautui lepsuista vanhemmista ja lapsista ravintoloissa – tätä mieltä on lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

shutterstock_264582590
Lapset ja ravintolaympäristö ovat toisinaan haastava yhdistelmä.Shutterstock
Julkaistu 07.06.2017 14:39

Viivi Mujunen

viivi.mujunen@mtv.fi

Bloggaaja-toimittaja Hanna Sumari aloitti blogi-kirjoituksellaan pari päivää sitten kiivaan julkisen keskustelun lapsiperheiden ravintolakäyttäytymisestä. MTV Lifestyle kysyi lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mielipidettä lasten ja ravintolaympäristön yhdistelemisestä.

Sumari kirjoitti Apu-lehden blogiin tuskastuneesti vanhemmista, jotka kyselevät lapsen kantaa joka asiaan, eivätkä aseta jälkikasvulleen tarpeeksi rajoja. Hän nosti tekstissään esille yksittäistapauksen, johon oli törmännyt eräässä ravintolassa. Äiti oli kysellyt buffet-pöydän ääressä lapseltaan, mitä tämä haluaisi syödä. Lapselle kelpasi lopulta vain jäätelö.

– Olen surullinen lapsen puolesta, että hänen lepsut vanhempansa eivät kykene kantamaan pöytään lautasellista keittoa ja sanomaan "ole hyvä", Sumari kirjoitti.

"On eri asia, jos..."

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ei ollut lukenut Sumarin kannanottoa, mutta kommentoi aihetta yleistasolla.

– Totta kai lapset voi viedä ravintolaan, esitellä, mitä listalta löytyy ja kysyä heiltä, mikä ruoka maistuisi. Kyllä lapsi saa ilman muuta valita ruokansa ravintolan listalta. On eri asia, jos vanhemmat tiedustelevat lapsilta, että puettaisiinko kaatosateeseen kumisaappaat ja sadetakki.

Ravintola on paikka, jonne kaikki suuntaavat viihtymään. Sinkkonen korostaa, että siellä pätevät tietyt käytöstavat, jotka pitää tehdä lapselle selviksi. Ravintolakäynti sujuu paremmin, kun asiat käy läpi etukäteen.

Lue myös: Suomalaiskokit: Vanhemmilla vastuu kasvattaa lapset syömään ravintolassa – "Kun se moukurapää syntyy, niin sehän ei tiedä mistään mitään"

– Lapselle voi vaikka sanoa, että laitetaan vähän hienommat vaatteet päälle, mennään syömään hyvää ruokaa, ollaan oikein nätisti pöydässä ja herrastellaan.

Kun aiheesta on keskusteltu etukäteen, lapsi saa aikaa ja osaa orientoitua paremmin siihen, ettei ravintolassa riehuta ja pöydässä istutaan ainakin ruokailun ajan aloillaan.

Sinkkonen kuitenkin korostaa, että vanhempien täytyy yrittää arvioida tilannetta aina mahdollisimman realistisesti. Lasta ei pidä syyttää siitä, että hän on pieni. Lapselta voi myös kysyä etukäteen, että arveleeko hän itse jaksavansa istua hienossa ravintolassa paikoillaan.

– Ei pidä mennä syömään viiden ruokalajin ateriaa huippuravintolaan, jos tietää, että lapsi ei mitenkään tule jaksamaan loppuun asti. Tarkoitushan on kuitenkin, että kaikki viihtyisivät – sekä aikuiset että lapset.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Lapset