Suomalaisilla erikoinen asenneongelma ravintoloissa: Humalaiset saavat huutaa, lapset eivät?

COLOURBOX8677935
"Ruoka yhdistää ihmisiä, mutta ulkona syöminen on haastavaa lapsiperheille. Osasyy on asenteissa." COLOURBOX

Helsingissä järjestetään lauantaina 21.1. ensimmäistä kertaa perheystävällinen ravintolatapahtuma Perheet Safkaa. Sen tarkoituksena on muuttaa ravintolakulttuuria lapsi- ja perheystävällisempään suuntaan. Asenteissa olisikin vielä monin paikoin petrattavaa.

Vaikka ulkona syöminen onkin vuosi vuodelta yleistynyt Suomessa, ei ravintolakulttuurimme ole vielä niin perheystävällistä kuin toivoisi. Joissain tapauksissa elämöivät lapset voivat aiheuttaa pahennusta erityisesti muissa asiakkaissa.

– Ruoka yhdistää ihmisiä, mutta ulkona syöminen on haastavaa lapsiperheille. Osasyy on asenteissa. Tavoitteenamme on muuttaa ravintolakulttuuri perhe- ja lapsiystävällisemmäksi, sillä hyvä ruoka kuuluu kaikille, Perheet Safkaa -tempauksen järjestäjät Minna Koskelo ja Petra Gergov-Koskelo kertovat.

Perheet Safkaa -tapahtuman tiimoilta järjestettiin torstaina paneelikeskustelu, jossa tempauksessa mukana olevat ravintola- ja ruoka-alan ammattilaiset pohtivat perheystävällisyyden nykytilaa suomalaisravintoloissa.

Lasten äänet ärsyttävät monia

6- ja 8-vuotiaiden lasten äiti, olutasiantuntija ja -kirjailija Aniko Lehtinen ihmettelee, miksi nimenomaan lasten äänet häiritsevät niin monia suomalaisia.

– Suomessa on ihan normaalia, jos pöydässä istuu kasa humalaisia ja ne huutaa täysillä. Se on ihan okei kaikkien mielestä. Mutta jos lapset päästää samanlaisia ääniä, niin se saattaa olla jossain määrin ärsyttävää joidenkin mielestä.

Alun perin Unkarista kotoisin oleva Lehtinen näkee selkeitä eroja suomalaisen ja unkarilaisen ravintolakulttuurin välillä.

– Me ollaan vähän lapsenvastaisempia Suomessa kuin esimerkiksi Unkarissa. Unkarissa esimerkiksi lapset on yömyöhään mukana ravintoloissa, eikä kukaan katso sitä pahalla. Suomessa se ei taas onnistu. Osalla ihmisistä on sellaisia luuloja, että lapset ovat ravintoloissa kiellettyjä yhdeksän jälkeen. Ja näin ei kai ole.

Vanhempien täytyy ottaa myös ravintolat huomioon

Sen lisäksi, että ravintolat voisivat pienillä teoilla vaikuttaa lapsiperheiden positiiviseen ravintolakokemukseen, voivat myös vanhemmat itse tehdä perheen vierailun mieluisammaksi. Lehtinen kertoo pakkaavansa ravintolakäynneille mukaan aina värikynät ja lehtiön, jolloin ruoan odottaminen ei pitkästytä lapsia.

Ravintola Murun ravintolapäällikkö Saara Alanderin mielestä ravintolan henkilökunnan lisäksi myös vanhemmilla täytyy olla pelisilmää.

"Jos ääritapauksessa vaihdetaan vaippoja pöydällä, niin sehän on täysin hygienialainsäädännön vastaista."

– En minäkään 3-vuotiaan lapseni kanssa mene mihinkään kolmen Michelin-tähden paikkaan, kun ei se jaksa vetää 15 ruokalajia. Valitsen ravintolan usein sen mukaan, että siellä on leipää tarjolla. Ei tarvitse olla mitään muuta erikoista, niin lapset viihtyvät.

Kaksosvauvojen äiti, ruokakirjailija Hanna Gullichsen käy perheensä kanssa ulkona syömässä useana päivänä viikossa ja painottaa, että lapsiperheiden tulisi ottaa huomioon myös ravintolan henkilökunta.

– Siivotaan ne omat jäljet. Meillä on aina roskapussi mukana, että saadaan kaikki pois. Ettei sinne jätetä älytöntä sotkua. Sitäkin olen nähnyt tapahtuvan. Kunnioitus on molemminpuolista.

Vaipanvaihto ravintolapöydässä ei ole ok

Taannoin medioissa kohistiin tapauksesta, jossa suomalaisasiakas oli vaihtanut vaippoja tamperelaisravintolan pöydässä, samalla kuin viereisessä pöydässä ruokailtiin. Tästä ja monista muista lapsiperheiden kommervenkeistä kimpaantuneena ravintoloitsija asetti ravintolaansa porttikiellon lapsiperheille viikonloppuisin. Perheet Safkaa -paneelikeskustelun jäsenet olivat yhtä mieltä siitä, että vaippojen vaihto ei sentään kuulu ravintolapöytään.

– Ravintolahenkilökunnan pitäisi myös uskaltaa sanoa asioista. Jos ääritapauksessa vaihdetaan vaippoja pöydällä, niin sehän on täysin hygienialainsäädännön vastaista. Sitten täytyy oikeasti mennä siihen ja sanoa, ettei se ole sopivaa, Aniko Lehtinen muistuttaa.

Ravintola Murun Saara Alander on törmännyt myös outoon harhaluuloon siitä, että lapset siirtyisivät automaattisesti ravintolan henkilökunnan vastuulle, kun ovesta astutaan sisään. Vanhemmat haluavat nauttia ateriansa rauhassa ja antavat lasten temmeltää pitkin ravintolaa. 

–  Ravintolassa voi sattua ja tapahtua kaikenlaista, ja se on riskitekijä, jos lapset juoksevat tarjoilijoiden seassa.

Ravintoloitsija Ville Relander sen sijaan toivoisi, että suomalaiset oppisivat hyväksymään paremmin elämisen ääniä. 

– Usein ulkomailla ravintolat on enemmän osa normaalia elämää ja lapset siinä mukana. Lapsien aiheuttama pieni kaaos on normaali osa ravintolakokemusta. Olen itse sitä mieltä, että vaikka joku lapsi kirkuu siinä mun vieressä, niin se on paljon hauskempaa kuin että istuisin hiljaisessa ravintolassa, jossa kaikki menee käsikirjoituksen mukaan ja on äärettömän tylsää, Relander summaa.

Perheystävällinen Perheet Safkaa -tapahtuma järjestetään Helsingissä lauantaina 21.1. Mukana on 13 helsinkiläisravintolaa: Ravintola Aito, Bronda, Shelter, Juuri, The Cock, Elite, Löyly, Muru, Presto, Salutorget, Strindberg, Teatteri ja Töölönranta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.