"Sopii kuin nappi silmään" – asiantuntija povaa MM-ralliin hurjaa jymypaukkua

Kalle Rovanperä palaa takaisin Latvian sorateille – "En usko, että minulla on etulyöntiasemaa" 2:19
Kalle Rovanperä palaa takaisin Latvian sorateille – "En usko, että minulla on etulyöntiasemaa"

Latvian MM-rallin yksi kiinnostavimmista nimistä on kotimaansa teille pääsevä Fordia ajava Martins Sesks. MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa uskoo Puolan MM-rallissa säväyttäneen Sesksin nousevan jopa palkintokorokkeelle.

24-vuotias latvialainen debytoi pari viikkoa sitten Puolan MM-rallissa Fordin Ralli 1 -auton ratissa ja ajoi heti viidenneksi. Upea suoritus, jonka tekee vielä huimemmaksi se, että latvialaisen autossa ei ollut lisäpotkua tuovaa hybridiyksikköä.

Sesksin vauhdista saatiin heti rallin alkajaisiksi huima osoitus, kun hän ajoi 29 kilometrin mittaisella kakkoserikoiskokeen toiseksi vain 0,3 sekuntia Hyundain Andreas Mikkelsenille hävinneenä.

– Tuollaisella suorituksella ajaa nimensä tallipäälliköiden listalle. Odotan Latviasta ihan yhtä kovaa suoritusta, MTV Urheilun asiantuntija Jari Ketomaa sanoo.

Ketomaa nostaa Sesksin arviossaan jopa palkintokorokkeelle torstaina alkavassa Latvian MM-rallissa heti tähtikaksikon Kalle Rovanperä-Ott Tänak perään.

– Sesks tulee ajamaan yllättävän kovaa. Sebastien Ogier ja muut tulevat olemaan lähellä, mutta luotan siihen, että Sesks ajaa kovalla riskillä rallin läpi ja tuntee tiet ulkomuistista. Erot ovat pienet, mutta muut eivät pysty vastaamaan siihen vauhtiin, Ketomaa sanoo.

– Luotan, että nähdään historiallinen podiumi toisessa Ralli 1 -kisassa nuorelta kaverilta. Se olisi hienoa nähdä ja olisi valtava juttu latvialaiselle autourheilulle.

Mikäli Sesks onnistuu nousemaan palkintokorokkeelle toisessa MM-rallissaan, toistaa hän Kalle Rovanperän tempun vuodelta 2020. Rovanperä ajoi kolmanneksi uransa toisessa MM-rallissa Ruotsissa vuonna 2020.

Sesks hyötyy Latviassa olosuhteista. Hän pääsee ensimmäistä kertaa ajettavassa Latvian MM-rallissa tutuille tieosuuksille, joista muiden kuskien kokemus on joko vain vähäistä tai olematonta. Ketomaan mukaan Sesksin ajotyyli "sopii kuin nappi silmään" latvialaisille sorateille.

– Hän uskaltaa ajaa todella rohkeasti mutkan alun. Heittää sen auton tosi aikaisessa vaiheessa poikittain mutkiin. Kun on tuollainen tehokas auto, se jaksaa pitää vauhdin yllä siellä keskellä mutkaa. Hyvin spesiaali tyyli ajaa, mikä on kehittynyt ja hioutunut juuri tuon tyyppisillä teillä useiden vuosien tuloksena.

MM-ralliyllättäjä säväyttää spektaakkelimaisella ajotyylillään: "Sopii tällaiseen ralliin äärimmäsen hyvin" 1:20
MM-ralliyllättäjä säväytti Puolassa spektaakkelimaisella ajotyylillään: "Sopii tällaiseen ralliin äärimmäsen hyvin"

Jos Sesksin vauhti on hyvää Latviassakin, uskoo Ketomaa latvialaisen olevan hyvissä neuvotteluasemissa tulevalle kaudelle.

– Jos toinen ralli menee vielä yhtä kovaa tai mieluummin vähän kovempaa, uskoisin että ensi vuonna tullaan näkemään useammissa ralleissa ralli ykkösellä tuo kaveri.

Vaikka Sesks on osoittanut osaavansa ja uskaltavansa ajaa todella kovaa, on hänellä Ketomaan mukaan vielä paljon opittavaa.

Tuo ajotyyli ei sovi joka paikkaan. Hän tarvitsee varmasti vielä kokemusta erilaisista ralleista, kun mennään Keski-Eurooppaan, Puolaan, Sardiniaan. Sellaiset hitaamman keskinopeuden rankemmat rallit, ihan varmasti tuon tyyppisen auton ajamisessa on Sesksillä opeteltavaa, Ketomaa sanoo.

Nyt ollaan hänen kotikentällään ja ajetaan kilpaa hänen hiekkalaatikollaan. Olosuhteet sopivat ihan täydellisesti. Siitä on niin valtava etu, mutta tuollainen suoritus tasoittaa tietä. Tuolla tavalla sinne MM-sarjaan pitää pystyä tulemaan.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat