Sosiaali- ja terveysvaliokunta äänesti keskiviikkona, ettei valiokunta kuule enää ulkopuolisia asiantuntijoita hallituksen vastineista, kertoi varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) STT:lle.
Äänestys käytiin sillä aikaa, kun puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) oli puheenjohtajaneuvoston kokouksessa ja Heikkinen johti hänen tilallaan valiokunnan kokousta.
– Me ollaan kuultu toistatuhatta asiantuntijaa. Tämä ikiliikkuja täytyy jossain vaiheessa pysäyttää ja mennä eteenpäin, Heikkinen sanoi.
Hänen mukaansa valiokunnassa oli tehty kannatettu esitys asiantuntijakuulemisten lopettamisesta jo siinä vaiheessa, kun Kiuru oli paikalla.
Valinnanvapautta kritisoineen hallituspuoluetta edustavan valiokunnan jäsenen Vesa-Matti Saarakkalan (sin.) tilalla äänesti varajäsen Simon Elo (sin.).
– Saarakkala poistui, joten tulin varajäsenenä tilalle normaalilla tavalla, Elo viestitti STT:lle.
Saarakkala kertoi tiistaina vähintään pidättäytyvänsä valiokunnassa valinnanvapauteen liittyvistä äänestyksistä, ja Elo puolestaan kertoi olevansa varajäsenenä käytettävissä.
Kokouksia tarvitaan lisää
Heikkisen käsityksen mukaan puhemiesneuvosto harkitsee, että 5. maaliskuuta ei sote-mietintöjen kohdalla olisikaan takaraja, kuten tähän asti on sanottu. Puhemiesneuvosto ei tehnyt päätöksiä keskiviikkona, mutta keskustelee asiasta jälleen torstaina.
Heikkisen mukaan sote-valiokunta tarvitsee mahdollisesta takarajan venyttämisestä huolimatta lisää aikaa kokouksille. Se tarkoittaisi iltakokouksia ja mahdollisesti myös viikonloppuna kokoustamista.
Heikkisen mukaan asiantuntijakuulemisten lopettaminen ei tarkoita sitä, etteivätkö sote-valiokunnan ja perustuslakivaliokunnan virkamiehet voisi normaaliin tapaan konsultoida keskenään esimerkiksi epäselvistä kohdista.
– Tässä on tämä notifiointi erityisesti noussut esiin. Me notifioimme nyt tämän järjestelmän eli teemme juuri niin kuin perustuslakivaliokunta edellyttää. Oppositio toivoo vielä rautalankamallia siitä, mitä olemme toteuttamassa ja se on luvattu toimittaa meille pikaisesti.
Valiokunta on koolla jälleen torstaina kello 8.15.
"Käänne tapahtui 12 minuutin aikana"
Kiuru kertoo joutuneensa valitsemaan kahden tulen väliltä ennen äänestystä.
– Jouduin olemaan 12 minuuttia kokouksen lopusta pois, ja tämä käänne on tapahtunut sen kahdentoista minuutin aikana, hän kuvaili äänestystä.-
– Olin puhemiesneuvoston kuultavana sote-aikatauluista, eli eduskunnan ylin johto halusi kuulla, miltä eduskunnan käsittelyaikataulu suhteessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan työkuormaan näyttää.
Kiurun mukaan päätöstä ei tehty kuitenkaan hänen selkänsä takana, vaan asiantuntijakuulemisista ehdittiin keskustella ehkä noin 15 minuuttia työeväiksi ennen kuin hän ja valiokuntaneuvos lähtivät kuultaviksi puhemiesneuvostoon.
Kiurun mukaan virkakanta oli se, että valiokunnan tulisi hallituksen vastineiden pohjalta kuulla heti perustuslakivaliokunnan edustajia siitä, ovatko hallituksen korjausehdotukset perustuslain kirjaimen täyttäviä ja vastaavatko ne niihin huomioihin, joita perustuslakivaliokunnalla oli.