Sosiaalisen median jätit uhkaavat demokratiaa, arvioi Sitran uusi selvitys. Syynä on someyhtiöiden toimintalogiikka, kertovat asiantuntijat Uutisaamussa.
Sitran asiantuntija Hannu-Pekka Ikäheimo kertoo, että keskeinen ongelma on, että sosiaalisen median alustat levittävät tehokkaasti valheita ja vääriä tietoja. Samalla palveluiden kannusteet ohjaavat helppoon huomion kalasteluun, joka ei välttämättä edistä faktapohjaista keskustelua.
Oma ongelmansa on myös näiden suuryritysten holtittomaksikin kuvailtava datankäyttö, jossa käyttäjien henkilökohtaisia tietoja hyödynnetään näihin vaikuttamiseksi.
Lue myös: Facebook aikoo lopettaa poliittisesti painottuneiden ryhmien suosittelun käyttäjilleen
Hankevastaava Maija Mattila Kalevi Sorsa -säätiöstä kertoo, että yhtiöt ovat pitkään olleet haluttomia ottamaan vastuuta sisällöstä, jota niissä jaetaan tai puuttumaan mainittuihin ongelmiin. Ongelma on merkittävä, koska sosiaalisen median palvelut ovat keskittyneet valtaville yhtiöille, joilla on näin paljon valtaa siihen, miten julkinen keskustelu jäsentyy.
Mattilan jotkut tahot myös käyttävät tietoisesti hyväkseen sosiaalisen median logiikkaa esimerkiksi poliittisessa toiminnassa.
– Näemme globaalisti organisoitujen disinformaatiokampanjoiden merkittävää kasvua esimerkiksi vaalien yhteydessä, Hannu-Pekka Ikäheimo kertoo sosiaalisen median riskeistä.
Ikäheimo peräänkuuluttaa useita uudistuksia tilanteen korjaamiseksi. Hänen mukaansa on tehtävä tiukennuksia somepalveluiden tarjoajien vastuuseen, kehittää ihmisten kykyä toimia sosiaalisessa mediassa kriittisesti mutta myös helpottaa ihmisten mahdollisuutta siirtää tietonsa somepalveluista toiseen.
Nykyään somepalvelusta poistuminen on monelle iso muutos, koska hän jättää sinne paljon muistojaan ja sosiaalisia verkostojaan.
– Helposti lukkiudutaan alustoihin, vaikka ei olla niihin tyytyväisiä. Jos tehtäisiin helpommaksi verkostojen siirtoa alustalta toiseen, se kirittäisi yrityksiä eettisempään toimintaan, Ikäheimo uskoo.